14 Mayıs seçiminde son 10 günlük viraja girildiği bu günlerde seçim sonuçlarını maaşı 7.500 Tl üstünde olan  6 milyon emekli ile 6 milyon genç seçmen  belirleyecek.

Merhaba Değerli dostlar,

Aslında 2011 yılından sonra siyasetle ilgili yazılar yazmayı pek sevmiyorum. Her zamanki gibi yine haklı çıktım demekten de artık haz duymuyorum. Mümkün olduğunca siyasetle ilgili yazmaktan uzak duruyorum. Çünkü ben siyaseti dostların birbirlerinin arasını açan, güven bağlarını zedeleyen, dostlukları ve kardeşlik bağlarını olumsuz olarak etkileyen bir meslek olarak görmeye başladım.

Türkiye Cumhuriyeti’nin küllerinden yeniden doğduğu ve kuruluşunun 100. yılına denk gelen “yüz yılın kader seçimi” diye tabir edilen 14 Mayıs2023 seçimleriyle ilgili düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 kuruluş yılında denk gelen 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçiminde yurt içi ve yurt dışında yaşayan toplam 64 milyon 113 bin 941 Türk vatandaşı oy kullanacak. Bu rakamın içinde Türk vatandaşlığına kabul edilen yabancılarda bulunuyor. Türkiye de dünyanın dört bir tarafından gelen sporcusundan işadamına, evlilik, sığınmacılık vs gibi sebeplerden dolayı Türk vatandaşlığına kabul edilen oy kullanma hakkına sahip olan yabancı sayısı 240 bin kişi…

Recep Tayyip Erdoğan’ın  kurduğu Ak Parti 2002'den bu yana Türkiye'de tüm seçimleri kazanarak 21 yıldır ülkeyi yönetiyor. 2017 yılında yapılan referandumla Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi uygulamasına 9 Temmuz 2018 yılından itibaren başlandı.

14 Mayıs'ta yapılacak seçim “Türkiye’nin yeni yüzyılı tercihi” olarak tarihe geçecek. Türkiye’de yaşanan siyasi çekişmeler, ekonomik ve sosyal dengesizlikler çok çekişmeli bir seçim sürecinin yaşandığını gösteriyor. Seçime 10 gün kala anket sonuçlarına göre Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun oy oranları birbirlerine yakın olarak açıklanıyor.

Seçimin kaderini 6 milyon emekli,+ 6 milyon genç seçmen belirleyecek.

14 Mayıs seçiminde son 10 günlük viraja girildiği bu günlerde seçim sonuçlarını maaşı 7.500 TL'nin üstünde olan 6 milyon emekli ile ilk defa oy kullanacak 6 milyon genç seçmen  belirleyecek.

14 Mayıs'ta sandığa gidecek olan 18-23 yaş grubunda oy kullanacak 6 milyon  genç, tercihleriyle seçimin sonucunu  belirlemede yüzde 10’luk bir etkiye sahip. Yapılan anketlere göre yaşı 18-23 olan gençlerin bir kısmı seçimle ilgilenmiyor. Genç kesimin yüzde 50’si Millet İttifakı'na oy vereceği, yüzde 30’luk bir kesimin de Cumhur İttifakı'nın adayını destekleyecekleri tahmin ediliyor. Gençlerin oyunu etkileyecek liderlerin vaatleri dikkatle takip ediliyor. Erdoğan’ın 7 Mayıs'ta İstanbul'da yapacağı  mitingde özellikle gençlere yönelik önemli yeni açıklamalar yapması bekleniyor.

Emekli maaşı 7. 500 liranın üstünde olan 6 milyon seçmen ise en etkili kesim

14 Mayıs seçim sonuçlarını etkileyecek 2'inci kesim ise maaşı 7.500 Tl‘nin üstünde olan 6 milyon emekli. İşte bu kesim mağdur edildiklerini söylüyor.

2022 yılında asgari ücretten en az 950-1.250 lira ve üstü emekli maaşı alan bu kesimin neredeyse yüzde 50’si şu anda asgari ücretten 400-500 lira düşük maaş alıyor. Emekli maaşı düzenlemesi yapılırken 3.500 lira maaş alan kesime (9 milyon emekli) önce 2000 lira zam yapılarak 5.500 Tl'ye, ardından yeni düzenlemeyle tekrar 2000 Tl seyyanen zam yapılırken 7.500 lira ve üzeri maaş alan 6 milyon emeklinin maaşında herhangi bir iyileştirme yapılmadı. Aslında bu kesimin yüzde 80’i yıllarca Ak Parti'ye gönül vermiş, oy vermiş, Ak Parti’yi kahvehanede evde her sohbette savunan kesim. Şimdi ağızlarını bıçak açmıyor. Emekli kesim aralarındaki sohbetlerde ” Kemal Kılıçdaroğlu’na  oy vermeyeceğiz, Erdoğan’a da vermeyeceğiz. Sinan Oğan'a verelim, Muharrem İnce'ye verelim oyları artsın” şeklinde sohbetler yapıyorlar.

14 Mayıs'a günler kala Erdoğan’ın bu küskün kesime vaad değil, bizzat banka hesaplarına yansıyacak bir iyileştirme yapmaması durumunda ise ne olur?

Erdoğan’ın sandıklara yüzde 10’luk bir etkisi olan bu emekli seçmen kitlesinden vaz geçmesi mümkün mü?

Bu konuyu seçim meydanlarında dile getiren Erdoğan, bir iyileştirme yapılacağını söyledi. Ancak 7.500 lira üstü emekli maaşı olan 6 milyon seçmenin Kemal Kılıçdaroğlu’nun “En düşük emekli maaşının 12.500 lira olarak asgari ücretle eşitlenecek” vaadiyle bir hayli etkilemiş gibi görünüyor. Maaşı 7.500 lira üstünde olan kesim Erdoğan’dan 14 Mayıs öncesi bir iyileştirme bekliyor. Söz değil, icraat bekliyor. Emeklinin sokakta söylediği hep bu...

Oy oranı yüzde 10'a tekabül eden bu emekli kesim sadıkta kimi tercih ederse o adayın kazanma şansı büyük ölçüde artacak. Şimdi gözler 7 Mayıs Pazar günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul da yapacağı mitingde söyleyeceklerine odaklandı. İşte  6 milyonluk emekli kesim bu mitingden sonra kararını net olarak vermiş olacak. 

Borsa İstanbul da Küçük Yatırımcıların Tercihi ne olur?

Seçim sonuçlarına önemli olmasa da yüzde 0.5-yüzde 1 gibi bile etkileyecek diğer bir kesim de borsadaki küçük yatırımcılar. Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin çağrısı üzerine borsaya yatırım yaptığı tahmin edilen yaklaşık  1.5  milyon küçük yatırımcının son bir ayda borsada mallarına çökülmesi yatırımcıları endişelendiriyor. Küçük birikimlerini borsada değerlendirmek isteyen 1.5 milyondan fazla küçük yatırımcı sistemli bir şekilde borsada zarara uğratıldı.

“Bizi testere sistemine mahkûm ettiler” diyen bu kesim; borsadaki soyguna dur demeyen İstanbul Borsası, SPK ve Hazine Bakanlığı'na olan kızgınlıklarını sandığa nasıl yansıtacaklar?

AK Parti 24,.25 ve 26.dönem Milletvekili Metin Külünk de bu duruma dikkat çeken açıklamalar yaptı. Külünk; “Borsada ülkemize operasyon çekmek isteyenlere karşı ivedilikle, borsadaki yatırımcımıza güven verecek mekanizmaları çok hızlı bir şekilde harekete geçirmeliyiz. Özellikle halka arzlar üzerinden oluşan güvensizlik mutlaka ortadan kaldırılmalı” şeklinde twitter hesabından açıklama yaptı. Ardından ikinci bir twit atan Metin Külünk “ Seçim öncesi Borsada yatırım yapan Devletine ve ekonomisine güvenen insanların güvenini sarsmak ve bu konuda satış yaparak bu güveni sarsmak isteyenlerin kimler olduğunu ve bu kurulan güven bağını sarsmak için elinden geleni yapanlar kimler ise bunların bulunmasını istiyor yatırımcı kardeşlerimiz” dedi.

Anket firmaları da seçim araştırma sonuçlarını bir bir açıklıyor. Bazı anket firmalarına göre Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu söylese de, son verilere göre Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu’nun 4 -5 puan önünde olduğu ama hiçbir aday birinci turda kesin olarak kazanamıyor gibi görünüyor. 

Seçim 2. Tura kalır mı?

14 Mayıs'ta seçim ilk turda adaylardan birinin yüzde 50 + 1 almaması durumunda, en çok oyu alan 2 aday arasında 28 Mayıs'ta seçim tekrarlanacak.. Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet ittifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ilk turda seçimi kazanmak için meydan meydan, şehir şehir mitingler yapıyor. Adaylar bir günde 3 -4 ayrı şehirde mitingi yapıyor. Seçmenlere sesleniyor. Millet ittifatı’nın seçim kampanyalarında Anadolu'da Kemal Kılıçdaroğlu için oy isteyenler arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı  Mansur Yavaş, milletvekili ya da başkan adayı gibi meydan meydan dolaşıyor, seçim propagandasına eşlik ediyor. Bu durum ise Türkiye'de bir ilk…

Seçildikleri şehirdeki görevlerini bırakarak meydan meydan dolaşmak mevzuatlara uygun mu, değil mi? Adalet Bakanlığı ve İç işleri Bakanlığı bu durumu bir mercek altına alıp hukuki bir süreç başlatır mı başlatmaz mı? 15 Mayıs’tan sonra göreceğiz. Belediye Başkanlarının ilin valisinden izin almadan şehir dışına çıkmaları mevzuatlara aykırı mı değil mi?

Değerli dostlar, 14 Mayıs öncesi seçimin kaderinde etkili olacak 3 unsuru ve gözlemlerimi özetlemek istedim.14 Mayıs'ta sandıktan zaferle çıkmak isteyen Cumhurbaşkanı adayları seçmen üzerinde ne kadar etkili mesaj, vaad ve güven verirse kazanma şansı da o kadar fazla olacak. 

Türkiye’nin yeni 100 yılı “kader seçimi” sonucu milletimiz için hayırlara vesile olsun.

Sağlıkla kalın…