Hatay’ın Antakya ilçesinde çöken binanın enkazından kurtulan "Paşa" isimli kedinin sahibine mikroçip sayesinde ulaşıldı. Veteriner Hekim Coşkun Tuna Çoban, "Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sisteminden mikroçip numarasını girerek Paşa’nın sahibi Pelin Akman’a ulaştık. Telefonunu bulduk, ’İnşallah yaşıyordur’ umuduyla aradık. Pelin hanımla her gün Paşa’yı görüntülü olarak görüştürüyoruz" dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu Hatay’ın Antakya ilçesinde 4 katlı binanın enkazından kurtulduktan sonra sahibinin bir daha haber alamadığı Paşa isimli kedi, elektrik teknikeri Samet Can tarafından bulundu. Özel bir elektrik şirketinde ekip arkadaşlarıyla birlikte gönüllü olarak çadır kentlerin elektrik tesisatını yapan Can, 20 günlük çalışmanın ardından Kırıkkale’ye getirdiği Paşa’yı veterinere gösterdi. Veteriner Hekim Coşkun Tuna Çoban, ücretsiz tedavi ettiği Paşa’nın üzerinde mikroçip olduğunu tespit etti. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sisteminden mikroçip numarasını giren Çoban, Paşa’nın sahibi Pelin Akman’a ulaştı. Akman, bir aydır aradığı kedisini bulmanın sevincini yaşadı.

Pelin Akman, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, deprem sırasında anne ve babası ile birlikte oturduğu dairenin üçüncü katından zor kurtulduğunu belirterek, yaklaşık bir aydır aradığı kedisini de mikroçip sayesinde bulduğunu söyledi.

"Çip sayesinde bulduk çok mutluyum"

Deprem sırasında kucağına aldığı kedisinin korkarak kaçtığını ifade eden Akman, "Evimiz aşağıya doğru göçmüş farkında değiliz. Kedim korkusundan kucağımdan atlayıp kaçtı. Zar zor kendimizi dışarıya attık. Ondan sonra çok aradım seslendim bulamadım bir ay geçti üzerinden. Sonra sabah bir telefon geldi Kırıkkale’den veteriner arkadaşımız aradı. Çip sayesinde bulduk çok mutluyum. 2 kat aşağıya göçtük, biz 3’üncü kattaydık. Bütün duvarlar patladı. Neyse ki tamamen yıkılmadı üstümüze. Çok seslendim hatta cesaretim olsaydı eve de girip bakacaktım korkumdan geçemedim. Ertesi günlerde de mahallede çok aradım. Zaten evime de çok uzak bir noktada bulunmuş. Her yere ilan bıraktım ama çip sayesinde bulundu" dedi.

Veteriner Hekim Coşkun Tuna Çoban, Paşa isimli kedinin 26 Şubat 2018 tarihli ve 30344 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan kanuna göre mikroçip takılarak kayıt altına alınan evcil hayvanlardan birisi olduğunu kaydetti.

"Telefonunu bulduk, ’İnşallah yaşıyordur’ umuduyla aradık"

Paşa’nın ishal şikayetiyle kliniğine getirildiğini anlatan Çoban, "Hayvan sever bir arkadaşımız Kırıkkale’ye dönüşte Paşa’yı yanında getirdi. İshal şikayetiyle kliniğimize getirdi. Depremzede olduğu için mikroçip taramasını yaptık. Paşa’da bir çip olduğunu tespit ettik. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sisteminden mikroçip numarasını girerek Paşa’nın sahibi Pelin Akman’a ulaştık. Telefonunu bulduk, ’İnşallah yaşıyordur’ umuduyla aradık. Telefon çaldığında kendisine ulaştık ve Paşa’nın kliniğimizde olduğunu, bir hayvan sever tarafından kliniğimize getirildiğini söyledik" diye konuştu.

"Paşa ile görüntülü olarak görüştürüyoruz"

Çoban, "İlk etapta inanamadı Pelin hanım. Çok duygulandı daha sonra görüntülü aramak istedi. Aradığında da duygularına hakim olamadı. Paşa kliniğimize geldiğinde hematolojik ve biyokimyasal parametrelerine baktık. Gayet sağlıklı fakat ufak tefek hasarları vardı. Tedavisini ücretsiz olarak kliniğimizde devam ediyoruz. Pelin hanımla her gün görüşüyoruz. Paşa ile de görüntülü olarak görüştürüyoruz" şeklinde konuştu.

"Çipe baktı sahibi çıktı"

Antakya ilçesinde kediyi bulan Deniz Can ise, "Hatay’daki çadır kentlerin elektrik mağduriyetlerini gidermek için gitmiştim. Yaklaşık 20 gün orada kaldık. Paşa bizim kaldığımız çadırların oraya geldi. Açtı çok miyavlıyordu zaten. Evcil olduğunu belli ediyordu ton balığı falan verdik. Yalçın ağabeyde yakaladı bize getirdi. Benimde evimde kedi olduğu için sahiplenmek istedim. Orada veteriner olmadığı için Kırıkkale’ye getirmek zorunda kaldım. Çipe baktı sahibi çıktı" ifadesini kullandı.