Cahit Ertemel’in, sermaye piyasasında yaşanan bu yeni gelişmeyle ilgili bugün yaptığı yazılı açıklama şöyle: 

“İslam ülkelerinde başlayan ve tüm dünyaya yayılan boykot, global markaların üçüncü çeyrekte net bir şekilde gördüğü kayıplarının ardından, belki de ilk defa uluslararası sermaye ‘insan hakları riskleri’ gerekçesiyle İsrail ve İsrail bağlantılı hisselerini terk etmeye başladı. 

Talep toplama başladı! AHES GYO halka arz oluyor Talep toplama başladı! AHES GYO halka arz oluyor

İNGİLTERE, DANİMARKA, NORVEÇ, İRLANDA 

İngiltere'nin en büyük özel sektör emeklilik fonu yöneticisi olan 500 bin üyeli, 9 milyar sterlinlik varlığı yöneten İngiltere Üniversiteleri Emeklilik Planı (USS), 102 milyon dolar değerinde İsrail varlığını sattı. 

800 binden fazla üyesi bulunan ve 46 milyar doları yöneten Pension Denmark, dört İsrail bankasındaki yatırımlarını sattı. 

Norveç'in en büyük emeklilik fonu KLP, ABD şirketinin Batı Şeria ve Gazze'de insan hakları ihlallerine ve uluslararası hukukun ihlaline katkıda bulunabileceği endişeleri nedeniyle buldozer üreticisi Caterpillar'deki 69 milyon dolarlık hissesini satacağını açıkladı. 

İrlanda Maliye Bakanlığı da 15 milyar Euro’luk servet fonunun, işgal altındaki Filistin topraklarındaki faaliyetleri nedeniyle aralarında büyük bankaların da bulunduğu 6 İsrailli şirketten yatırımlarını çekeceğini duyurdu. 

VERGİLERİ İSRAİL TAHVİLLERİNE YATIRANLARA DAVA 

ABD’de, Florida'nın Palm Beach bölgesinde yaşayan vatandaşlar ise, ekim ayında çatışmanın patlak vermesinden bu yana yerel vergi mükelleflerinin 660 milyon dolarlık parasının İsrail tahvillerine yatırılması nedeniyle dava açıyor. Indiana, New York ve Ohio gibi diğer eyaletlerdeki yerel yönetimler de aynı dönemde İsrail tahvillerine büyük yatırımlar yapmıştı. 

BOYKOT BİR YILI GEÇERSE... 

Boykotun kesintisiz bir yıldan daha uzun süre devam etmesi ve her ülke nüfusunun en az yüzde 3.5’inin boykota destek vermesi durumunda İsrail ve İsrail bağlantılı sermaye hareketlerinde çok daha sert çekilme hamleleri görülecektir.”