Dünya genelinde süper zenginlerin, 2010 sonu itibarıyla "vergi cennetlerinde sakladıkları" paranın büyüklüğünün 21 trilyon dolara ulaştığı belirtildi. Bu rakam, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya ekonomilerinin toplam büyüklüğüne eşit.

Uluslararası finansta şeffaflık için çaba harcayan ve vergi cennetlerine karşı mücadele yürüten Vergi Adaleti Ağı adlı kuruluş tarafından görevlendirilen ekonomi uzmanı James Henry, raporunda gerçek rakamın 32 trilyona kadar çıkabileceğini belirtti. Rapor, Uluslararası Varlıklar Bankası, Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası ve bazı hükümetlerden alınan verilere dayanıyor.

'Dünya ekonomisindeki kara delik'
Araştırma vergi cenneti olarak bilinen ülkelerdeki banka ve yatırım hesaplarını içeriyor. Sözü edilen rakamlar yat ve emlak gibi varlıkları kapsamıyor.
Rapor, vergi kaçakçılığı ve vergiden kaçınmayla ilgili tartışmaların yoğunlaştığı bir döneme rastlıyor.
James Henry, Bu yolla oluşan vergi kayıplarının birçok ülkenin kamu maliyesinde önemli farklılık yaratabilecek düzeyde olduğunu söyledi.
Henry, vergi cennetleri olarak bilinen ülkelerdeki paraları 'Dünya ekonomisindeki kara delik' olarak tanımladı.

Vergi kaçakçılığının Nedenleri, Önlenmesi, Ne şekilde ve ne için kaçırıldı gibi konulara girmeyeceğim..  Çünkü vergi kaçırma Vatandaşlık bağı ile bağlı olunan devletin yönetim şekli, devletin ve siyasal iktidarların bireysel ve toplumsal olarak kabulü ve güven derecesi, milli ve manevi duygular, ülkedeki  demokrasi ve vergi kültürü gibi birçok sosyal ve kültürel faktörler gibi konulardan oluşuyor..Derinlere dalmayalım..Ancak kaçak bana her açıdan;  ahlak dışı, hak gaspı ve yanlışı çağrıştırıyor.. Çalınan paralar ile hangi ülke olursa olsun tüm dünya halklarının sağlık, sosyal, iktisadi, siyasi, güvenlik, korunma, aydınlanma, barınma, ulaşım, spor, sanat ve ekonomik haklarından çalınmış bir para olduğu izlenimi  yaratıyor.  Adı üstünde  kaçakçılık… Vergi suçu kavramı, vergi kaybına sebebiyet vermek, vergi kanunlarının öngördüğü usul kurallarına aykırılık ile sahtecilik, tahrifat gibi kamu düzenini bozucu nitelikteki eylemleri kapsamaktadır. Kayıtdışı ekonominin mevcut olmasının en büyük sebeplerden biri olarak kabul edilen vergi kaçakçılığı, mükelleflerin vergiye karşı gösterdiği etkin davranışların başında gelmektedir. Bilindiği gibi mükellef, çeşitli şekillerde vergiye karşı tepki gösterebilmektedir. Vergiye karşı gösterilen tepkiler içerisinde, şüphesiz en fazla tehlike arz edeni vergi kaçakçılığıdır.Bu vergilerle neler yapıldığını saymama gerek yok. Yukarıda bahsettiğim sağlık, sosyal iktisadi gibi maddelere ekleyeceğim en önemli husus çocuklara, parklar, kütüphaneler yardım şıklarını da eklemeden geçemeyeceğim. Sosyal devlet anlayışının gereği ve bir sonucu olarak kamu hizmetlerinin en yüksek kalite ve en uygun fiyatla sunulabilmesi ile sürekliliğinin sağlanabilmesinin en önemli koşulu, yeterli ve sürekli finansman kaynaklarına sahip olunmasıdır. Bu kaynakların en önemlisi de vergilerdir. 
Kaçırılan vergiler  ile neler yapılır. Örneğin Ford Otosan Türkiye’de, 1 milyar dolarlık yatırım düğmesine basarak, yeni Transit modellerini devreye sokuyor. Bu yıl 10 milyar TL’lik ciro hedefliyor. Oyak Renault, 200 milyon Euro’luk yatırımla yeni Clio’yu üretmeye başladı. Bu cirosunda en az 2 milyar TL’lik bir artış sağlayacak.Çalışan sayısı artacak.

İSO'nun 42 yıldır aralıksız hazırladığı ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük tarafından açıklanan, "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" araştırmasının 2011 yılı sonuçlarına göre, satış vergileri hariç net üretimden satışlarda 27.4 milyar TL ile Tüpraş birinci sırayı alırken, toplam üretimden satışlar içerisinde payı yüzde 8.5'e yükseldi. Bu oran, 2010 yılında yüzde 8.2 düzeyinde gerçekleşmişti. Tüpraş'ı, Ford Otomotiv 8.5 milyar TL ile ikinci, Oyak Renault 7.3 milyar TL ile üçüncü, Elektrik Üretim A.Ş (EÜAŞ), 7.02 milyar TL ile dördüncü, Tofaş 6.3 milyar TL ile beşinci,  sırada takip etti. –
Türkiye’de ihracata dönük otomotiv, makine, tekstil ve gıda sanayinin merkezi Bursa’nın yıllık ihracatı 11.7 milyar dolar . Bitmedi, Bursa’da il genelinde 13 Organize Sanayi Bölgesi’nde 1.260 fabrika var. Bu fabrikalarda 113 bin kişi çalışıyor.

Çin Ulusal Offshre Petrol Şirketi CNOOC, Kanada'nın 12. büyük petrol şirketi Nexen'i 15.1 milyar dolara satın aldı. Mesela yine  Çin merkezli teknoloji şirketi Lenovo'nun CEO'su toplamda 3 milyon dolarlık kişisel ikramiyesini alt kademelerdeki işçilere ve üretim hattı çalışanları arasında pay edildi. Güneş paneli üretiminde dünyada önemli paya sahip olan China Sunergy (CSUN), Türkiye'de 600 milyon dolar yatırımla Avrupa'nın en büyük güneş paneli fabrikasını kuracak. Fabrikanın 3 sene içerisinde 600 megavat kapasiteye ulaşması hedefleniyor.

Sözün Özü:İstanbul Sanayi Odasının en karlı şirketleri ve dünya kuruluşlarının yüzlercesi bir araya gelse yine 32 trilyon doları toplayamıyor. Halbuki 32 trilyon dolar  yüzlerce ülkeye huzur, sağlık eğitim ve afiyet getirebilir.Mesela trilyon dolarlar ihtiyaç sahipleri, hasta muhtaç öksüz ve yetimlere dağıtılabilir. Açlık ve kuraklık çeken yahut afete ve göçe maruz kalmış ülke insanlarına eşit olarak paylaştırılabilir.. Kaçırılan trilyon dolar çalışanlara dağıtılabilirdi. Maddi ihtiyaçtan doğan savaş ve kavgalara son verebilirdi.Netice_i Kelâm Vergilemeden beklenen başarıya ulaşmada cezai müeyyideler kadar, toplumsal vergi ahlâkı da önemlidir. Vergi kaçakçılığının asgari ölçülerde görüldüğü toplumlarda cezalardan ziyade, toplumsal vergi kültürü ve vergi ahlâkının vergi karşısında yapılan hileleri azalttığı görülmektedir. Vergileme ekonomik özelliklerinin yanı sıra, sosyal ve kültürel özellikleri de bulunan bir 
olaydır. Her ne olursa olsun, kaçak olayları her yönden incelenmeli, kararlılıkla üzerine gidilmeli dünya halklarının  hayat kalitesi huzuru ve refahı yükseltilmelidir. Birkaç kişinin keyfine bırakılmamalıdır.