İZMİR (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonunda Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım başkanlığındaki ticeret heyeti, Türkiye Hindistan İş Forumu kapsamında araştırmalarda bulundu. 

Ege İhracatçı Birlikleri'nin (EİB) açıklamasına göre, Hindistan'ın en büyük ticaret kenti olan Mumbai'de 6 Nisan'da başlayan Türkiye-Hindistan İş Forumu tamamlandı. 

Forumun ikinci gününde Dünya Ticaret Merkezi'nde Hindistan Endüstrileri Birliği işbirliğiyle ikili görüşmeler yapıldı. 

Hindistan'dan 100'ü aşkın firma temsilcisinin katıldığı forumda konuşma yapan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, iki üke arasında oldukça fazla ortak yön bulunduğunu kaydetti. 

Her iki ülkenin de tarih içinde birer medeniyet kurduğunu hatırlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

"İki ülkenin bağımsızlık ilkesini savunan Mustafa Kemal Atatürk ve Mahatma Gandi gibi liderler yetiştirmesi, her iki ülkenin de demokrasi ile yönetilmesi, Hindistan’ın Bollywood’u ile Türkiye’nin televizyon dizilerinin dünya çapındaki popülerliği, Türk ve Hint şirketlerine verilen yatırım olanakları ortak yön olarak belirtilebilir. Türkiye ve Hindistan'daki yatırım olanakları potansiyeli yüksek sektörlerde kendini göstermelidir. Her iki ülke arasında yıllar içinde yoğunlaşacak iş heyetleri ve işbirlikleriyle ticari ve ekonomik ilişkilerin güçleneceğine inanıyorum çünkü her iki ülke de geleceği olan ekonomilere sahip."

Türkiye geneli gıda, demir çelik, doğal taş sektörleri, kuru ve sert kabuklu meyveler ve yaş meyve, finans sektörlerinden 20 katılımcının yer aldığı heyette 100’ü aşkın işadamıyla görüşme yapıldı.

İhracatçı ve ithalatçı firmalar yüksek potansiyelli Hint firmalarıyla işbirliği görüşmeleri yapma imkanı buldu.