Enerji, inşaat, tekstil endüstrisi, madencilik sektörü, demiryolu, havacılık hizmetleri, tarım ekipmanları, mühendislik, gıda, ilaç ve eczacılık sektörlerinden oluşan Kazak Ticaret Heyeti’nin gelişiyle 5 Kasım 2018 tarihinde İstanbul Ritz Carlton Otel’inde gerçekleştirilen toplantı ve ikili iş görüşmelerine Türkiye’den de 70'in üzerinde iş insanı katılım sağladı.

Açılış konuşmasını yapan heyet başkanı Nuraly Bukeikhanov, “Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkilerimiz 1991 yılından bu yana Türk-Kazak ve Kazak-Türk İş Konseyleri çerçevesinde DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) ile devam etmektedir. İkili ticari ilişkilerimize ivme kazandırmak ve iş hacmimizi artırmak amacıyla yakın zamanda TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) ile işbirliği halinde kurulan Kazak-Türk Ortak Ticaret Odası önce İstanbul ardından Astana’da açılacak temsilciliklerimiz üzerinden Kasım ayı içerisinde faaliyetlerine başlayacak. Ortak Ticaret Odası vesilesiyle iki ülke arasındaki ticareti artırmak ve konsorsiyumlar oluşturmak hedefinin yanısıra, her iki ülkenin de diğer Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere Çin, Rusya, Avrupa ve Ortadoğu pazarlarındaki ihracat ve ticaret olanaklarına da daha kolay erişmesini arzuluyoruz.” dedi.

Bu ay Almatı’da “Türk Sanayi Bölgesi” Kuruluyor

Nuraly Bukeikhanov sözlerine şöyle devam etti, “Kazakistan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ticaret ve ekonomik işbirliği yıldan yıla gelişmektedir. Mevcut girişimci toplulukları zaten var olan bağları daha da güçlendiriyor ve yeni sektörlerde yeni iş ortaklıkları kuruyor. Resmi verilere göre, 2017 yılında Kazakistan ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ticaret cirosu 1,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. (ihracat - 1.1 milyar, ithalat - 700 milyon). Önceki yıllara kıyasla, iki ülke arasında dış ticaret ciddi ölçüde artmıştır. Ticaretimizin artarak ve engelsiz bir şekilde devam edebilmesi için de Almatı şehrimizde bu ay içerisinde Türk Sanayi Bölgesi kurulacaktır. Bu bölgede arazi, altyapı, elektrik ve vergi alanında avantajlar sözkonusu olduğu gibi öncelikli sektörlerde pazara girişte de ayrıcalık tanınacaktır” dedi.

Toplantı ve ikili iş görüşmelerine dair değerlendirmede bulunan Nuraly Bukeikhanov, “Bugün, Kazak ve Türk şirketleri açısından çok verimli ve motive edici geçti. Yarın ikili iş görüşmelerine İstanbul içinde devam edeceğiz. Yeni ticaret alanlarından Kazakistan'daki ekolojik açıdan temiz tarım ürünlerinin Türkiye için cazip olabileceğini düşünüyoruz. Bunların başında; et ürünleri, tahıl ve baklagiller (mercimek, nohut, maş fasulyesi ve bezelye) düşünülebilir. Ayrıca bitkisel yağ, bal, inşaat malzemeleri, eczacılığa dair ürünler ve ağır makina ekipmanları da işbirliği konularından olabilir. Bugün heyetimizdeki şirketlerle görüşmek için Türkiye’den kayıt yapan diğer sektörler arasında enerji (petrol ve gaz), inşaat, leasing ve özel taşımacılık ile bir dizi perakende zinciri yer alıyor. İkili iş görüşmelerinde Türkiye’den talep edilen ürünlerin başında petrol ve gaz hazırlama ekipmanları, metal yapılar, eczacılık ve ilaç sanayine ilişkin ürünler, tahıl ve mercimek geliyor.

Kazak Ticaret Heyeti, 6 Kasım tarihinde de ikili iş görüşmelerine devam edecek.