Endonezya’da geçtiğimiz yıl yaşanan ve 135 kişinin hayatını kaybettiği stadyum felaketinde bir polise 18 ay hapis cezası verildi.

Endonezya’nın Doğu Java eyaletinde 1 Ekim 2022’de Arema FC ile ezeli rakibi Persebaya Surabaya arasındaki maç sonrasında taraftarların sahaya inmesi ve polisin de müdahalesiyle yaşanan izdihamda 40’ı çocuk 135 kişi hayatını kaybetmişti. Olayın ardından başlatılan soruşturmada eyaletin başkenti Surabaya’da görüşen duruşmada Doğu Java eyaleti mobil polis birimi amirine 18 aylık hapis cezası verildi. Mahkeme Başkanı Abu Achmad Sidqi Amsya, Hasdarmawan adlı polisin tahmin edilmesi oldukça “basit” olan durumu tahmin edememesi ve göz yaşartıcı gazı kullanmama seçeneği de olduğunu vurgulayarak, polisin “ihmalkar davrandığı” gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldığını ifade etti. İzdihamda suçlu bulunan polis, 7 gün içerisinde temyize gidebilecek.

İki polis serbest bırakıldı

Öte yandan, ülkenin en kötü olaylarından biri olarak kabul edilen stadyum felaketinde, olaya müdahale sırasında göz yaşartıcı gaz kullanılması talimatı verdiği iddia edilen Bambang Sidik Achmadi ve Wahyu Setyo Pranoto adlı polisleri “delil yetersizliği” nedeniyle suçlu bulunmadı.

Mahkeme geçtiğimiz hafta görüşen duruşmada ise, maçı organize eden komite başkanı Abdul Haris 18 ay ve bir güvenlik görevlisi de 1 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

FIFA Başkanı Gianni Infantino yaşananları “futbolun en karanlık günlerinden” olarak tanımlamıştı. Stadyum felaketinin ardından ülkedeki tüm maçlar askıya alınmış, lig maçları ise geçtiğimiz ay yeniden başlamıştı.