Küresel piyasalarda merkez bankalarının faiz kararlarıyla dolu bir Haziran ayı geride kaldı. ABD Merkez Bankası (Fed) beklentiler doğrultusunda faize dokunmadı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) 25 baz puan faiz artışını gerçekleştirdi ve yılın kalanında artışların devam edeceğine vurgu yaptı. Temmuz ayında ABD ve Avrupa merkez bankalarının faiz kararları yine ön planda olacaktır. Kararlar öncesinde de, ay içerisinde açıklanacak ekonomik veriler takip edilebilir. Ons altın tarafında ABD ve Avrupa’daki haber akışları etkisini gösterirken, Temmuz ayında yine ekonomik veriler takip edilecektir. ABD istihdam ve enflasyon verileri, Fed yetkililerinin konuşmaları ve doların seyri, ons altın açısından önemli olacaktır.

ONSTA DESTEK ALTINA DİKKAT

Ons altını teknik olarak incelediğimde, 1985 $ seviyesini direnç noktası olarak takip edebiliriz. Bu direncin üzerinde kapanışlar yaşanması teknik olarak teknik olarak güçlenmesi izlenecektir. Ons altın 1985 $ direncinin üzerinde ise 2000 $ - 2014 $ - 2033 $ direnç noktaları olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1950 $ desteğinin altındaki kapanışların devamında 1934 $ - 1915 $ destek bölgesi olarak bulunuyor. Bu destek altına doğru bir eğim ons altındaki ivme kaybının daha da artmasına neden olabilir.

BRENT PETROLDE 82 $ DİRENÇ

Brent petrolde Nisan ayında 87 $ seviyesine doğru yükseliş kaydetmesinin ardından bu seviyeden başlayan düşüşler 70 $ bölgesinde karşılanmayı başardı. Buralardan gelen tepki alımlarıyla Brent petrolde yukarı yönlü hareketlerin yaşandığı dikkat çekiyor. Brent petrol için kısa vadede 74-78 $ arası izlenebilir. Bu aralıkta seyrini korumaya devam ederse, bir süre yeni bir yönden bahsetmek zor olacaktır. Ancak bu aralığın dışına çıkması halinde Brent petrolde yeni bir trend söz konusu olabilir. Bu durumda izlenecek seviyeler ise aşağıda 70 $ bölgesi olurken, yukarıda 82 $ olarak karşımıza çıkmakta. Nisan ayından bu yana 70 $ bölgesinin üzerinde tutunmayı başardığı için bu destek altı bir kırılım geri çekilmelerin hız kazanmasına neden olabilir. Kırılmadığı sürece satışların geçici bir hareket olmasını bekleyebiliriz.

ÇİN’DEN GEVŞEK POLİTİKALAR

Temmuz ayında temel olarak, petrol fiyatlarının seyri için DOE-API ham petrol stokları, OPEC-Uluslararası Enerji Ajansı tarafından gelecek açıklamalar, Fed’in faiz konusundaki mesajları ve Çin’deki gelişmeler takip edilecektir. Son dönemde, Çin’in ekonomisini toparlamak için uyguladığı gevşek para politikası ve ek teşviklerin geleceğine dair beklentiler, petrolde de talebi artırabilir ihtimalini güçlendiriyor. Bu beklentilerde, petrol fiyatlarını destekliyor. Bu nedenle temmuz ayında Çin ekonomisine dair açıklamalar ve ekonomik veriler, önemli olacaktır.

EURO-$ PARİTESİ HAREKETLİ

EUR-USD paritesinde ise Nisan aylarında 1,10’lu seviyelerden başlayan düşüşün 1,06’lı seviyelere doğru geri çekildiğini gözlemliyoruz. Paritede yeniden başlayan yükselişle ortalamaların üzerinde seyirler izleniyor. 1,0765-1,0880 bölgesi destek alanı olurken, bu destek altında ise 1,0635 seviyesi takip ediliyor. Buna karşın, yukarıda 1,1000 bölgesi direnç noktası olarak izlenmeli. Bu direnç bölgesinin üzerinde kapanışların devamında yükselişin sürmesini bekleyebiliriz. EUR-USD paritesinde 1,1000 direnci kırılmadıkça hareketin güç kazanması zorlaşabilir.