Yüzde 100 Scania

Bu araç için tamamen Scania içinde tasarlanan ve İsveç mühendislik kalitesini yansıtan şasi, şanzıman, diferansiyel, D formlu yakıt deposu, daha yüksek frenleme torklu retarder ve motor ile SUPER farkını ortaya koyuyor. SUPER, emisyon normlarına uyumu sadece SCR kullanarak gerçekleştiriyor. Yeni 13 litrelik motorlar, en yeni Opticruise G33 şanzımanla birleştirildi. Bu, sürücünün, hızlı vites değişimi ve kesintisiz torkla benzersiz bir sürüş deneyimi ve sürüş konforu yaşarken, her koşulda en iyi yakıt ekonomisini elde edeceği anlamına geliyor.

“Yakıt tasarrufunda rakipsiz”

Doğuş Otomotiv Scania Genel Müdürü Tolga Senyücel, Yeni SUPER modelinin Avrupa pazarlarında şimdiden büyük ilgi gördüğünü belirterek “Super’de bulunan yeni motor, bir önceki versiyonuna göre, diğer aktarma organlarının da katkısı ile yüzde 8 yakıt tasarrufu sunuyor. Avrupa’nın en prestijli ödüllerinden olan Greentruck ödülü Scania Super ile üst üste 6. Kez Scania’ya geldi. Yakıt tasarrufunda rakipsiz bir konuma geldi. Yeni motor, yeni şasi, yeni diferansiyel ve yeni şanzıman, opticruise ile birleştiğinde araç kullanıcısına keyifli bir sürüş sunarken, araç sahibine de ciddi anlamda bir kazanç yaratıyor. 2024 yılının 2.nci çeyreğinde Türk kullanıcıları ile buluşturmayı hedefliyoruz. Super, satışlarımıza ciddi bir ivme kazandıracaktır” şeklinde değerlendirdi.

Yüzde 8’e varan tasarruf

Yakıt ekonomisi konusunda bugüne kadar pazara sunduğu modelleri ile kendini ispatlayan Scania, SUPER için geliştirilen motorunda bu başarısını bir adım daha ileriye taşıdı. Bütünüyle baştan tasarlanan tek parçalı silindir kapağı sayesinde (CRB) motor freni seçeneği sunulabilmekte. Üstten çift eksantrik mili, rijid kapak tasarımı ile 250 bara ulaşan silindir tepe basıncı, ikiz SCR dozlamalı emisyon kontrol sistemi, yeni yakıt pompası, azaltılan iç sürtünme kayıpları, yeni motor kontrol ünitesi ve yazılım gibi geliştirmelerle, sadece motor özelinde mevcutlara oranla yüzde 5,2 mertebesinde yakıt ekonomisi sağlıyor. Yeni 13 lt SUPER motor ailesi 500 bg 2650 Nm ve 560 bg 2800 Nm seçenekleri ile sunuluyor. Yenilenen güç ve aktarma organlarının tamamında yapılan iyileştirilmelerle, toplam yakıt ekonomisi yüzde 8’e ulaşıyor.

Yeni modüler Şasi

Güç ve aktarma organları yenilenen SUPER modelinde yer alan yeni modüler şasinin delik şablonu sayesinde yakıt deposu gibi ekipmanların şasinin önüne veya arkasına doğru yerleşiminin tercih edilebilmesi ile üst yapıcılara montaj kolaylığı sağlarken, ağırlık merkezini de uygun şekilde ayarlayarak, yasal dingil yük sınırları aşmadan faydalı yükün artırılabilmesine olanak tanıyor.

Yeni tasarım yakıt depoları

Yeni şasi için geliştirilen yakıt depolarının dayanıklılığı arttıran D formu, üç değişik kesitte ve farklı boylarda sunulan seçenekleri ile hem her amaca uygun yakıt kapasitesi hem de yerden yüksekliğin kritik olduğu yol dışı inşaat, madencilik gibi uygulamalar için fiziksel uygunluk sağlıyor. Yine Scania mühendisleri tarafından geliştirilen ve yakıt pompası, filtre ve dönüş rezerv tankını içeren FOU (Fuel Optimizer Unit) sayesinde depo hacminden daha verimli şekilde faydalanmak, ölü hacmi azaltmak ve daha küçük depolarla aynı menzillere ulaşmak mümkün oluyor.

Yeni şanzıman

Yine sıfırdan tasarlanan yeni şanzıman eşleneceği motor torkuna uygun olarak G33CM (3300 Nm) ile sunuluyor. Değişken yağ hacmi, sprey yağlama, vites geçişleri için senkromeçler yerine kullanılan 3 adet şaft freni, genişletmiş dişli oranı dağılımı, tüm seçeneklerde bulunan overdrive (OD) ve süper karınca vitesleri ve geri vites için planet dişli mekanizması kullanımı ve yeni OPC yazılımı gibi unsurlarla şanzıman, mevcut nesle göre yüzde 1 oranında yakıt tasarrufu sağlıyor. Bunların yanında, G33CM şanzıman mevcut GRS905’e oranla 15cm daha kısa (kompakt) ve 60 kg daha hafif.

Daha yüksek tork

Yeni R756 diferansiyelde SUPER motor ve şanzımanın sunduğu esneklik sayesinde özellikle seyir süratlerinde, Scania’nın düşük devirde yüksek tork felsefesini karşılayacak ve seyir hızlarında düşük devirlerde kalabilmeyi sağlayacak şekilde, yaygın kullanımda 2,53, 2,31 gibi oranlar yanında 1,95 oranına kadar inebilen seçenekler sunulabilmekte. Geliştirilen iç yapısı ve azaltılan kayıplarla yeni diferansiyel de tek başına yüzde 1’lik yakıt ekonomisi sağlamakta, bunun yanında seçilebilen hızlı çevrim oranları uygulamaya göre motor devrini de düşürdüğü için bu tasarruf miktarını arttırmakta.

Yeni retarder daha güçlü, daha tasarruflu

Yeni şanzımanın entegre bir parçası olarak sunulan yeni retarder, 4700 Nm mertebelerine varan frenleme torkuyla özellikle serileşen diferansiyel oranları ile uyumlu bir şekilde düşük hızlardan itibaren etkili ve güvenli frenlemeyi sağlamakta.