Kargo ve posta sektörünü geleceğe taşıyacak yenilikçi teknolojiler, II. Kargo, Kurye, Lojistik Zirvesi ve Fuarı (Post & Parcel II. Summit & I. Expo - PPSE)’nda görücüye çıktı.

Türkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği’nin (KARİD) öncülüğünde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’nun destekleriyle hayata geçirilen PPSE, Pullman İstanbul Kongre Merkezi’nde 4-5 Mayıs 2023 tarihlerinde gerçekleşti.

Sıfır karbon emisyonuyla paketlerinizi taşıyor

Türkiye’nin ilk elektrikli hizmet araçlarını üreten PILOTCAR, kargo ve lojistik sektörüne yönelik ürettiği P-1000 mini modelinin lansmanını PPSE’de gerçekleştirdi. P-1000 mini, yüksek performans sunan elektrikli çevreci motoru, sınıfına göre geniş yükleme hacmi ve kompakt yapısıyla şehir içinde fosil yakıtlı araçların giremediği yerlerde üstün bir performans sergiliyor. AR-GE çalışmaları sayesinde yüzde 90 yerlilik oranına ulaşılan P-1000, yüzde 100 yerli sermaye ile tamamen PILOTCAR'ın kendi tesislerinde üretiliyor. Tek kişilik olarak tasarlanan araç, dar sokaklara rahatlıkla girebiliyor ve bataryası ile 100-110 km yol kat edebiliyor. Bu sebeple, kargo, kurye firmaları ile pastane, çiçekçi, lokal market ve KOBİ'ler için kullanım kolaylığı ve fiyat avantajı sunuyor. Sınıfına göre uzun menzil avantajı sunan ve filo kullanımı olan firmaların işletme maliyetini düşürmesine yardımcı olan PILOTCAR, global bir marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Kendi enerjisini üreten akıllı kargo dolapları geliyor

Türkiye’nin  ilk akıllı kargo dolap üreticisi KargoPark PPSE’de güneş enerjisiyle çalışan, sıfır karbon emisyonlu kargo dolabını ilk kez tanıttı. Pin-pad ve mini ekrana sahip olan bu dolap sahip olduğu güneş paneliyle kendi enerjisini üretiyor ve herhangi bir elektrik bağlantısının bulunmadığı noktalara bile kurulabiliyor. Güneş enerjisinin yetmediği günlerde içerisinde bulunan şarj edilebilir pil devreye giriyor. Gün boyu güneş paneli hem dolabın elektrik ihtiyacını karşılıyor hem de pili şarj ediyor. Bu özelliklere sahip Türkiye’deki tek kargo dolabı olan KargoPark Eco, sektörün ihtiyaçlarına farklı boyutlarda tasarlanabiliyor.

7/24 kargo teslimatı mümkün

KargoPark, PPSE’de DropBox modelini de tanıttı. Kullanıcıların e-ticaret iadelerini ve küçük satıcıların da kargo teslimlerini 7/24 yapmalarına imkan veren DropBox dolapları, pazardaki talepler doğrultusunda tasarlandı. QR okuyucu ve Pinhole kamera sisteminin bulunduğu dolaplar, istenilen bölme sayısı ve boyutta tasarlanabiliyor. Kargo şirketlerinin iş yükünü kolaylaştıran DropBox, kullanıcılara da zaman yönetimi imkanı sunuyor.

İnovatif çözümleriyle otonom teslimat habitatı kuruyor

Otonom teslimat habitatı kurmayı hedefleyen Delivery One, insansız kara aracı Picksy Street, insansız hava aracı Picksy Air ile akıllı kargo dolabı teknolojisi Picksy Pro’yu birleştiren teknolojilerini PPSE’de tanıttı. Dünyada alanında ilk ve tek olarak kara ve hava araçları arasında  bağlantı sağlayan cihaz olma özelliğini taşıyan Picksy Pro ile Delivery One, son kilometre teslimat çözümleri sunuyor.  Kullanıcıların paketlerini kendilerine uygun bir zamanda alma ve iade imkanı sağlayan Picksy Pro, Delivery One’ın geliştirdiği yazılım teknolojileriyle bırakılan paketin boyutunu ve ağırlığını algılıyor. Bu şekilde dolabın içinde en optimum yerleştirmeyi sağlıyor ve çok daha fazla sayıda ve hacimde paketi saklayabiliyor. Picksy Air ile insan güvenliği ve konforu için yalnızca Picksy Pro cihazları arasında teslimat yapan Delivery One, Picksy Street ile ise Picksy Pro ve son kullanıcı arasındaki son kilometre teslimat bağlantısını kuruyor. PPSE’de tanıttığı diğer ürünü Picksy Lite isimli kargo otomatları ise yakın zamanda 50 farklı noktada hizmete sunulacak. Delivery One, ürünlerinin yazılımını ve üretimini Ankara’daki tesisinde yapıyor.

Kart okuyucu ile güçlü kimlik doğrulama ve güvenli kargo teslimatı

Türkiye ve dünyada dijital güvenlik alanında hizmet veren ArkSigner;  güvenli kimlik doğrulama ve uzaktan kimlik tespiti çözümleri sunuyor. Ankara, İstanbul, Londra, New York ve Dubai’de ofisleri bulunan ArkSigner firması lojistik sektöründe uçtan uca dijitalleşme çözümlerini PPSE’de tanıttı. Özellikle kargo ile ürün teslimatı sırasında kullanıcılara sahte çek ve senetlerin imzalatılması gibi güvenlik sorunlarını önlemek amacıyla sunulan ArkSigner Kart Okuyucusu, güvenli kimlik tespiti ile güvenli teslimat konusunda kargo firmalarına önemli avantajlar sağlıyor. ArkSigner’ın geliştirdiği akıllı kargom uygulaması; kargo firmalarına müşteri kimlik doğrulama ve ürünlerin kimde olduğu bilgisini anlık alabilme imkanı sunuyor.

Optiyol, 10 farklı dil desteği ile teknolojilerini ihraç ediyor

Lojistik, e-ticaret, gıda, hızlı tüketim ürünleri ve üretim sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların mikro ve makro lojistik operasyonlarını optimize ederek nakliye maliyetlerini düşüren ve izlenebilirliği artıran rota optimizasyonu temelli lojistik teknolojiler geliştiren Optiyol, yeni teknolojilerini PPSE’de tanıttı. Optiyol çözümleri firmaların lojistik operasyonlarında yüzde 15-25 oranında maliyet verimliliği ve yüzde 5-10 oranında daha verimli filo yönetimi sağlarken; zamanında teslimat oranlarını yüzde 20-30 oranında artırıyor. Gelişmiş optimizasyon motoru sayesinde rota planlamalarını dakikalar içerisinde verimli olarak gerçekleştirme fırsatı sunan Optiyol’un mobil sürücü uygulaması üzerinden sürücüler günlük rotalarını görüntüleyebiliyor, navigasyon desteği ve barkod tarama, fotoğraf, not ve imza ekleme gibi teslimat aksiyonları alabiliyor.

Performans ve ömür garantisi sunuyor

SICK firması, master data oluşturma çözümünü PPSE’de tanıttı. Üzerine konulan paketin etiketini okuyabilen, ağırlığını ve boyutunu hesaplayabilen, aynı zamanda ürünü fotoğraflayarak dijital kimlik bilgilerini oluşturabilen cihazın yazılımını, donanımlarını ve sistem çözümü şekline gelecek şekilde üretimini SICK tek çatı altında gerçekleştiriyor. Kişiselleştirilmiş verilerin oluşturulmasını sağlayan yazılım çözümleri geliştiren SICK, performans ve ömür garantisi sunmasıyla dikkat çekiyor.

14 milyon kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor

Türkiye’nin en geniş akıllı gönderi ağına sahip pudo, 850’den fazla noktada, 8.5 milyon kullanıcının yürüme mesafesine konumlanarak son kullanıcıların günün her saatinde gönderilerini teslim almasına olanak sağlıyor. Öncü çözüm ve servisleri hayata geçirmeye devam eden pudo,  taşımacılık sektörünün kalbinin attığı PPSE’de bu çözümlerinden biri olan Click&Collect servisini tanıttı. Click&Collect çözümü; online alışveriş yapan son kullanıcılara mağaza içerisinde teknolojik teslimat deneyimi ile zaman ve maliyet tasarrufu sağlıyor. Son kullanıcılar mağaza içi teslimat sayesinde sıra beklemeden QR kod okutarak saniyeler içerisinde gönderilerini teslim alabiliyor. Önümüzdeki süreçte de öncü çözümleri ile iş ortaklarının ve son kullanıcıların hayatını kolaylaştıran pudo, yıl sonuna kadar bin 500 lokasyonda 14 milyon kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor.

Karbon emisyonlarını azaltma imkanı sunuyor

Konuma dayalı analiz yapan yazılım distribütörü Esri firması, kargo ve lojistik firmalarının dijitalleşmesine olanak sağlayan teknolojilerini PPSE’de tanıttı. Araç takibi, rota optimizasyonu, kargo dolapları için ideal yer seçimi gibi hizmetler sağlayan Esri, paydaşlarına maliyet avantajının yanı sıra karbon emisyonlarını azaltma imkanı da sunuyor. Özellikle önemli eşya taşınmasında dijital takip çözümleri bulunan Esri, konum tabanlı analitik, gerçek zamanlı gösterge panoları ve mobil uygulamaları ile iş akışlarını daha verimli  yönlendiriyor ve aynı zamanda yenilikçi ve uygun maliyetli çözümlerin önünü açıyor. Konum zekası ile, taşımacılık ve posta dağıtım kurumlarının ve birimlerinin danışmanlık ve destek faaliyetlerini yürütüyor.