Değerli Okuyucularımız;

Bu ay yeni köşe yazımda, sizler ile Türkiye’nin yerli ve milli otomobili TOGG’u ele alacağız. Otomobilin tarihinden, kültürel ve ekonomik etkilerine, TOGG’un açılımından, ortaya çıkış hikayesine, teknik özelliklerinden, yerli ve milli olmasına, fiyatından, otomotiv ve yan sanayilere katkılarına, tasarım ve üretiminden, şarj istasyonlarına, Türkiye’nin bu atağından sonra Dünya’da oluşan gelişmelerden, Türkiye’nin ve diğer ülkelerin neden bu alanda yatırım yaptıklarına kadar geniş bir perspektifte, gerek konunun uzmanlarından, gerekse araştırmalarım sonucu ortaya çıkan tüm bilgileri sizler ile paylaşmak isterim. Şimdi hep birlikte TOGG dosyasını açalım…

Değerli okuyucularımız,

Bildiğiniz gibi Otomobilin tarihi; 19. yüzyılda enerji kaynağı olarak buharın kullanılmasıyla başlamakta ve içten yanmalı motorlarda petrolün kullanılmasıyla devam etmekte. Günümüzde ise alternatif enerji kaynakları ile çalışan otomobillerin üretilmesi konusunda çalışmalar hız kazanmış durumda...

Otomobilin sosyolojik, kültürel ve ekonomik etkilerine baktığımızda ise;

ulaşımda bir çığır açtığını ve bireylerin mekân ile olan ilişkileri başta olmak üzere onlar üzerinde derin sosyolojik değişikliklere neden olduğunu görmekteyiz.

Otomobilin; ekonomik ve kültürel ilişkilerin gelişmesini kolaylaştırmakla kalmayıp yollar, otoyollar ve park yerleri gibi yeni altyapıların geliştirilmesi ve oluşmasına da yol açtığına şahit olduk.

Dolayısıyla artık bir tüketim nesnesi olarak görülen otomobil; yeni bir evrensel kültüre temel oldu ve sanayileşmiş ülkelerdeki ailelerin gündelik yaşamı için olmazsa olmaz bir araç haline geldi.

Bütün bu evrim süreçleri ile birlikte günümüzde Dünya’da artık elektrikli araçlar hızla yaygınlaşmakta. Çok değil bir dokuz-on yıl sonra satılan araçların yarısından çoğunun elektrikli ve sıfır emisyonlu araçlar olacağı öngörülmekte...

Dünya’da elektrikli araçlara yönelik çalışmalar artarken, Türkiye’de ilk yerli ve elektrikli otomobilin, ilk banttan inme töreni geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. Cumhurbaşkanımız Sn.Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törende TOGG’un tanıtımı yapıldı.

29 Ekim 2022’de ise; Gemlik’teki fabrikada resmi açılış töreni gerçekleşti ve seri üretime başlandı.

TOGG’UN AÇILIMI NEDİR?

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun kısaltılması olan TOGG, ilk yerli ve milli otomobil markası olarak sunuldu.

TOGG’UN ORTAYA ÇIKIŞ SÜRECİ:

2014 yılında bir toplantıda konuşan Cumhurbaşkanımız Sn.Recep Tayyip Erdoğan; Türkiye'nin artık kendi yerli otomobilini yapması gerektiğini söylemişti. İlk harekete geçen ise; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı oldu.

2015'te, TÜBİTAK öncülüğünde, İsveçli SAAB firmasından bir modelin fikri mülkiyet hakları satın alındı. 2017’de ise yerli sanayicilerden oluşan bir konsorsiyum kuruldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli ve milli otomobil üretilmesine yönelik yaptığı çağrı sonucu elini taşın altına koyan firmalar bir araya gelerek çalışmalara başladı.

Türkiye’nin ilk yerli otomobilini tasarlamak, seri üretimini gerçekleştirmek ve piyasaya sürmek için güçlerini birleştiren firmalar:

• Anadolu Grubu

• Kök Grubu

• BMC

• Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

• Zorlu Grubu (Vestel)

• Turkcell

“Türkiye’nin Otomobil Girişim Grubu” tarafından yürütülen araştırma geliştirme çalışmaları sonucu 5 farklı modelde üretilecek olan elektrikli otomobil gelişmiş teknolojisiyle öne çıkmakta.

İlk olarak C-SUV ve hemen ardından C-Sedan modelinin üretilmesi beklenen yerli otomobil 1960’lı yıllarda geliştirilen DEVRİM otomobilinden sonra ülkemizin ikinci yerli otomobili olma unvanını da taşıyor. 2017 yılında bir araya gelen ve Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. çatısı altına birleşen bu firmaların her birinin %19 oranında şirket ortağı olma hakkı var.

Şirket merkezi olarak Gebze/Kocaeli tercih edilen TOGG’un CEO’su ise daha önce otomotiv sektöründe ve Alman markası Bosch’da yöneticilik yapmış ve oldukça başarılı projelere imza atan: Sn.Mehmet Gürcan Karakaş...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararlı duruşuyla ortaya çıkan bu projenin en önemli özelliği; yerli ve milli teknolojiler kullanılarak geliştirilmiş olması.

TOGG, “Bilişim Vadisi”nde, 100’ün üzerinde Türk mühendisinin yaptıkları önemli çalışmalar sonucu geliştirilen ve Gebze’de yapımı devam eden fabrikada seri üretimini gerçekleştirilecek olan ülkemizin ilk yerli otomobili...

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından tanıtılan ilk yerli elektrikli otomobil TOGG, gelişmiş teknolojilerle donatılmış yeni nesil bir otomobil olma özellikleri taşımakta.

TOGG’UN ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ:

Öncelikle küresel pazara hitap etmekte

30 dakikada %80’e kadar şarj olabilen araç, ileri seviye otonom sürüşüne de imkân vermekte

Sıfır emisyon sayesinde çevreci bir otomobil olan TOGG, gelecek kuşaklara daha temiz bir dünyanın kalmasına yardımcı olacak

100 km'ye 4.8 saniyede çıkan performansıyla köklü markaların elektrikli otomobillerini geride bırakmakta

TOGG doğuştan sıfır emisyonlu, doğuştan elektrikli bir araç olarak tasarlandı

TOGG'un etrafında gelişecek ekosistem de çok değerli olacak

Tam şarj edildiğinde 500 kilometreye kadar ulaşan bir menzile sahip

200-400 beygir gücünde

TOGG elektrikli otomobil olmasından dolayı fosil yakıt ile çalışan araçlara göre daha az yakmakta. Bu da km’de maliyeti %75 oranında azaltmakta

TOGG eğer ev tipindeki elektrik ile doldurulursa, kilovat başına yüksek kademede 2,6 lira olacak

90 kWh'lık bataryası evden şarj edilirse 235 TL’yi bulacak

İşyerinde park etmeniz halinde ise kilovat başına 4.45 TL olacak. O zaman da maliyeti 400 TL’yi bulacak

Benzinli bir araç 500 km’de 920 TL, dizelde ise 745 TL yakıyor

Hızlı şarj istasyonlarında ise 90 kWh'lik bataryanın %80'i; 25 dakikada tamamlanacak

TOGG DC istasyonlarında dolum maliyeti, kWh başına güncel tarife olan 7.7 TL'ye çıkacak

4 saat sürecek olan AV 22 kWh'lik normal şarj dolumu ise kilovat başına 6.5 TL olacak. Buna göre 90 kWh'lik TOGG'un AC şarjla bataryasının tamamı 585 TL’ye dolacak

Normal şarjda %36'dan fazla tasarruf olacak

Hızlı şarjda ise benzinli araca göre %25 daha az yakacak

Araç gücü lityum ve iyon pillerden sağlayacak

Tek şarj ile batarya kapasitesine göre 300 km ve 500 km menzile sahip iki farklı güç paketi sunacak

Otomobil bataryaları 30 dakikadan kısa sürede %80 şarj edilebilecek

Araçta rejeneratif fren sistemi yer alacak böylece yavaşlamalarda motorlar dinamo gibi çalışacak ve pili tekrar şarj ederek menzili %20'ye kadar uzatılacak

Araç;arkadan itişli 200 HP ve dört tekerden çekişli 400 HP olmak üzere iki farklı motor gücünde üretilecek

Son hızı 180 km/sa olacak aracın 400 HP versiyonunda 0-100 km/sa hızlanması 4,8 saniye, 200 HP versiyonunda ise 7,6 saniye olacak

4G/5G internet bağlantısı ile fabrikadan güncellemeleri otomatik olarak alacak

Arıza durumunda uzaktan müdahale edilebilecek

TOGG ile İstanbul'dan Ankara'ya gitmek 207 TL'ye mal olacak

PEKİ TOGG’UN FİYATLARI NE OLACAK?

Yeni nesil TOGG siparişleri Şubat'ta ön satışa sunulacak.

Cumhurbaşkanımız Sn.Recep Tayyip Erdoğan: “TOGG'un fiyatına babayiğitlerle birlikte oturup karar vereceğiz. Zaten Mart ayında yola çıkacak bir araca şimdiden fiyat biçmek doğru olmaz" ifadelerini kullandı.

TOGG’UN TÜRK OTOMOTİV SANAYİİ’NE KATKISI:

Togg; üretim, istihdam ve ihracata sağlayacağı katkılar kadar, Türk otomotiv tedarik sanayiini de dönüştürecek. Elektrikli araç parçaları için Türkiye'de geliştirilen tüm parçalar Togg ile birlikte üretilecek ve yerli otomobil için şuan Türkiye’de hali hazırda 10'a yakın parça ürettilmekte.

Togg; adeta Türkiye'nin teknolojik gelişimi için oluşturulmuş bir saha olacak.

Şuanda yılda 10 milyar dolardan fazla ihracat yapan Türk otomotiv tedarik sanayimizin; dünyayla rekabette bir adım öne geçmesi için önemli bir dönüşüme öncülük edecek.

Togg'un dashboard denilen kokpitini; yani ön bölümde görülen bütün panel ve orta konsol, arka spoiler, elektrik giriş ünitesi, anten, öndeki iç kamera yuvası ve servis okuma lambalarını bir Türk firması olan Farplas üretiyor.

Dolayısıyla Togg, Türkiye için tarihi bir misyon yerine getirmekte. Türkiye'nin böyle teknoloji tabanlı bir işi başarıyla gerçekleştirmiş olması bir araç yapmaktan çok daha önemli bir konu...

Çok net bir şekilde; Togg'u Türkiye'nin teknolojik gelişimi için oluşturulmuş bir alan olarak görebiliriz. Bu vesile ile ilerleyen süreçte görülecek ki; elektrikli her türlü sanayi yatırımının deneme alanı Togg olacak. Çünkü Togg'dan başka bir şirket yok. Dolayısıyla bu konu sanayicilerimiz için çok değerli...

Türkiye'de elektrikli araçlar için bir şey yapabiliyorsanız Togg'un kapısını çalıp, orada bunu konuşma ve gerekiyorsa deneme şansınız olacak. Elektrikli araç ve parçalarında bu anlamda Türk sanayisinin dünyada rekabet edebilmesini de sağlamış olacak.

TOGG NE KADAR YERLİ?

Togg'un kokpitini üreten ve yerliliğinde yüksek bir rakamla başlandığının altını çizen Farplas: "Türkiye'de üretilen yabancı bir aracın yüzde 51'i ile Togg'un yüzde 51'i aynı şey değil. Togg'da kullanımından tasarımına kadar tüm haklar Türkiye'ye ait.”Tabi bu durum üreticiler için çok kıymetli...

“DÜNYADA ZATEN %100 YERLİ ARAÇ YOK”

“Dünyada hiçbir araç yüzde 100 yerli üretilmiyor. Muhakkak ki; ihtiyaç olan bazı parçalar dışardan gelebilir. Daha rekabetçi olan parçalar dışarıdan alınabilir.

Yüzde 100 yerli olması zor.” Diye belirtiyor.

Bu diğer sektörlerde de benzer değil midir?

Tekstili düşünün... Hangi dünya markası tüm üretimini kendi ülkesinde gerçekleştiriyor? Zara’yı, Mango’yu ya da Massimo Dutti’yi düşünün... Birçoğunun etiketinde “Made in...” diye başlayarak farklı bir ülke yazar. Türkiye’de bu markalara üretim yapan sayısız başarılı tekstil firması var benim çok iyi bildiğim.

Ya da lüks tüketim markaları olan Louis Vuitton’u, Prada’yı, Moschino’yu düşünün... Birçoğunun etiketinde farklı bir ülkede üretildiği yazar. Tamamiyle tüm ürünlerinin ya da aksesuarlarının üretimini kendi ülkesinde yapan bir markaya rastlamadım şimdiye kadar...

Maliyet nerede düşükse ve kalite ne oranda maliyete göre yüksekse -tabi tedariğin hızı ve seri üretebilmek de önemli- o ülkelerde üretilir. Çin’in yükselişi nasıl gerçekleşti???

Dolayısıyla %100 yerlilik her tür üründe ve sektörde zor. Bir ürünün bazı parçaları başka ülkelerde üretiliyor diye o ürünün yerli olmadığını söylemek çok komik olur. O halde dünya devi bir marka Louis Vuitton’u Fransız markası olarak adlandıramazdık öyle değil mi?

Fakat güzel bir haber; Togg’un CEO'su Sn.Mehmet Gürcan Karakaş; yerlilikte 3 sene içinde %70'lere rahatlıkla çıkabileceğini öngörüyor.

Togg e-SUV’dan sonra tamamen elektrikli Togg Sedan da (2023), ilk kez CES 2022'de tanıtıldı. 2019 yılında tanıtılan e-SUV'a ek olarak, CES’de tanıtılan ikinci modelimiz oldu. Ancak bu model; Almanlar’ın yorumuyla, fiyat ve menzil olarak daha az olsa da iç mekandaki kullanıcı deneyimi olarak daha fazla...

TOGG’UN TASARIM ve ÜRETİMİ

Dış ve iç tasarım için Pininfarina'dan destek alındı. Ön kısımda, kaputtaki ışıklı Togg logosu diğer elektrikli araçlara göre göze çarpmakta... Ayırt edici ızgara, köşeli farlarla çerçevelenmiş. C SUV iki çeşit motora sahip. Tek ve çift motor... Çift elektrik motorlu 435 beygir güç ve 660 Nm tork. Arkada ve önde... iki motorlu modelde 0’dan 100’e 4,8 saniyede çıkmakta. Tek motorlu da ise 7,6 saniyede. Tek elektrik motorlu ve fiyatı daha uygun olanda ise arka aksta yer alacak. Yokuş kalkış desteği sistemi, hız sabitleme sistemi, hız sınırlama özelliği, ESP denge kontrol sistemi, şerit takip sistemi, yorgunluk tespit sistemi, diferansiyel sistemi takip mesafesi koruma sistemi bulunmakta.

SEDAN: dört kapı… SUV: beş kapı…

SUV'da olduğu gibi, Sedan’ın da arka kısmı çarpıcı bir ışık şeridi ile süslenmiş. Dış aynaların yerini kameralar alıyor. Kapı konsepti ilginç: Eksik B sütunu sayesinde kapılar zıt yönlerde açılıyor. İç mekanda kullanıcı deneyimine odaklanılıyor. Kokpit çoğunlukla beyaz, arka koltuk ise kontrast siyah... Ön koltuklar arasında bir ekran ve entegre kontrollere sahip bir kol dayama yeri var. İki kollu direksiyon simidinin arkasında, direksiyon simidi kenarında ve ön panelde bulunan bir panorama ekranı uzanmakta. SUV'de olduğu gibi, Togg Sedan’ın bilgi-eğlence sistemi artırılmış gerçeklik taşıyor.

TOGG ÜRETİM PROJEKSİYONU:

Üretim seri şekilde devam edecek. 2030'a kadar 5 modelde toplam 1 milyon araç üretilecek. Her üç dakikada bir otomobilin üretilebildiği TOGG üretim tesislerinde; şuanda 1400 kişi çalışıyor. Talebin artması ile birlikte 4200 kişiye çıkması hedefleniyor.

TOGG’UN LOGOSU:

Togg'un logosu Doğu ile Batı’nın buluşma, bugün ve geleceğin kesişme noktası olarak tarif edilmekte.

FAR STİLİ:

İnce LED far tasarımı; ön tampon üzerinde aşağı doğru dikey uzanan gündüz LED ışıkları ile otomobile güçlü imaj vermekte.

Siyah ve geniş ızgara üzerinde gri renkli lale motifleri yer almakta. Izgarada hava boşlukları değil yerine kamera ve sensörler bulunmakta.

TOGG’UN RENKLERİ NE OLACAK?

2023 yılının ilk çeyreğinde pazara sunulacakTOGG C-SUV “Anadolu", "Gemlik", "Oltu", "Kula", "Kapadokya" ve "Pamukkale" isimlerini taşıyan "Türkiye’nin Renkleri" ile yollarda olacak.

TOGG’UN YAZILIMI

Togg; 4 tekerlekli bir akıllı cihaz... Yazılımıyla öne çıkan Togg; internet alışverişi, ödeme, bağlantılı servisler gibi birçok önemli hizmeti kullanıcılarına sunacak.

KIŞ TESTİNİ GEÇTİ

Sıfırın altında 40 derece dahil her türlü iklim şartında denendi ve İsveç kış testinden geçmeyi başardı.

81 İLDE ŞARJ İSTASYONU KURULACAK

2023 yılına kadar 81 ilde 600 şarj istasyonun kurulması planlanmakta. Şuana kadar Türkiye genelinde 3640 şarj istasyonu devreye girdi.

NE ZAMAN TRAFİĞE ÇIKACAK?

Mart 2023'te trafiğe çıkması planlanıyor.

TOGG’UN REKABETÇİ FİYATI:

Togg CEO’su Sn.Mehmet Gürcan Karakaş’ın sık sık vurguladığı “Mevcut içten yanmalı C-SUV’larla rekabetçi bir fiyat olacak”.

Kısaca Togg; mobilite deneyimini baştan sona değiştirirken oluşturduğu 3. yaşam alanı ile ihtiyaç duyulan tek akıllı cihaz olacak.

Bizi dinleyen ve anlayan, bizimle bütünleşen, bize uygun çözümler sunan, bizim için öğrenen, bize göre dönüşen ve bizi de dönüştüren bir teknolojiye sahip.

Otomobilimizi, şarjımızı hatta park yerini bile paylaşabileceğimiz yeni nesil mobilite dünyası ile ve hayatımızın internete bağlı her parçasıyla kusursuz bir şekilde uyum içinde olacak ve sınırsız kişiselleştirme olanakları taşımakta.

Bizim için en iyi şarj istasyonlarını rezerve eden, kendi arasında enerji paylaşabilen, en ekonomik seçenekleri oluşturam ve tüm yolculuğunu buna göre planlayan kusursuz bir sistem sunmakta.

Dünyayla daha iyi bağlantı kurabilmemiz için bize özel ayrıcalıklar sunmakta...

PEKİ TÜRKİYE’NİN BU ATAĞI SONRASINDA DÜNYA’DA BU ALANDA NE GİBİ GELİŞMELER OLUYOR?

(ABD) merkezli otomobil şirketi Tesla, Almanya'nın Berlin kentinde kuracağı fabrikada yıllık yarım milyon elektrikli araç üretmeyi planlıyor.

Ford, 2030 yılına kadar tamamen elektrikli modellere geçeceğini belirtti. Tesla, satışlarını artırmak için ABD ve Avrupa'da indirime giderek, Model 3 ve Model Y araçlarının fiyatlarında yüzde 20'lere varan indirimler yaptı.

Renault, 2030'da benzinli ve dizel otomobil satışını durduracağını açıkladı.

İsveçli otomobil şirketi Volvo, 2030 yılına kadar tamamen elektrikli olmayı planladığını açıkladı.

Japon Honda, 2030 yılına kadar yıllık 2 milyon adetten fazla üretim hacmine sahip 30 farklı modelini dünya çapında piyasaya sürmeyi planlıyor.

Toyota, 2025 yılına kadar, en az 15 tamamen elektrikli otomobil de dahil olmak üzere 70'ten fazla elektrikli araç sunacağını açıkladı.

Çatısı altında; Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram ve Vauxhall markaları bulunan Stellantis, 2026'dan itibaren piyasaya sürdüğü tüm yeni arabaların tamamen elektrikli olacağını duyurdu.

Alman otomobil devi Volkswagen, 2030 itibarıyla Avrupa’daki araç satışlarının yüzde 70’inin tamamen elektrikli olacağını açıkladı.

Audi; 2026 yılı itibarıyla yalnızca tamamen elektrikli otomobil modellerini piyasaya süreceği belirtti. 2033 yılından itibaren ise tamamen elektrikli olacağını aktardı.

Alman otomotiv şirketi BMW, 2030 yılına kadar küresel teslimatların en az yüzde 50'sini tamamen elektrikli modellerin oluşturmasını beklediğini açıkladı.

Türkiye’de Borusan EnBW Enerji, EPDK’dan elektrikli araç şarj ağı işletmeci lisansını alarak, ilk olarak 500'den fazla noktada elektrikli araç hızlı şarj hizmeti vermeyi, yeni yatırımlarla sayıyı 7 bin noktaya çıkarmayı hedefliyor. 30 dakikadan az sürede yüzde 80 şarj oranı, yaygın şarj ağı, kolay rezervasyon sunan mobil uygulama ve müşterilerine özel çözümlerle desteklenenen bir sistem olacak.

General Motors, 2035 itibarıyla yalnızca elektrikli araç üretmeyi hedeflediğini belirtti.

Mercedes, 2022 ile 2030 yılları arasında elektrikli otomobil teknolojisine 40 milyar euro yatırım yapılacağını belirterek, 2030 yılında tamamen elektrikli otomobil üretimine geçmeyi planladığını açıkladı.

Land Rover, 2024'te gelen ilk tamamen elektrikli modelle birlikte, önümüzdeki beş yıl içinde altı tamamen elektrikli modeli piyasaya süreceğini belirtti.

Ferrari, 2030 yılına kadar üretiminin yüzde 80'ini tamamen elektrikli veya hibrit otomobillere dönüştürmeyi planladığını açıkladı.

Bentley; 2025'te ilk tam elektrikli otomobilinin üretimine başlayacağını belirtti.

Jaguar, 2025 yılına kadar yeni otomobil yelpazesiyle tamamen elektrikli bir otomobil markası olarak devam edeceğini duyurdu.

Rolls-Royce, ilk tamamen elektrikli modeli Spectre'ın tanıtımını yaptı ve 2030 yılından sonra sadece elektrikli otomobil üreteceğinin bilgisini verdi.

Aston Martin, ilk tamamen elektrikli otomobilini ise 2025 yılında üreteceğini açıkladı.

Türkiyenin ardından Suudi Arabistan da yerli otomobil yapmak için kolları sıvadı. Ülkenin ilk ticari elektrikli otomobilinin markasının Ceer (Seyr) olacağı belirtildi.

TÜRKiYE VE DiĞER ÜLKELER NEDEN BU ALANDA YATIRIM YAPIYOR?

Çünkü Dünya’da otomotiv endüstrisi;

bir ülkenin tek başına kalkınması için yetecek kadar büyük...

Öyle ki; gelişmiş bir ülkenin artık yapıtaşı konumunda...

Otomotiv sektörünün ve otomotiv sektörüne yatırım yapmanın öneminin büyüklüğü; bu sektörün tek başına Almanya’yı Dünya’nın en büyük ekonomilerinden biri haline getirmesinden daha net anlaşılabilir belki...

Bu sebeple iyi bir otomobil endüstrisine sahip olmak; zamanla ekonomik bir süper güç haline gelmeyi sağlıyor, diyebiliriz. Üstelik otomotiv sektörü için süreç içinde bir çok yan sanayii de türemekte. Böylece istihdam ve üretim artışı ile ihracatın da artması ve bu alanda ithalatın azalması ile ülke ekonomileri güçlenmekte.

Otomotiv sektörü öyle bir sektör ki; demir-çelikten tutun kimya ve petrole kadar bir çok sektörü beslemekte...

Sözün özü;

Türkiye bu atağı ile tıpkı savunma sanayiindeki atağı ve başarısı gibi; önümüzdeki süreçte dünyanın bizi baskıladığı gelişmekte olan ülkeler listesinden gelişmiş ülkeler yani tıpkı Mustafa Kemal Atatürk’ün dile getirdiği gibi muasır medeniyetler seviyesine gelme yolunda hızla şaha kalkarak ilerliyor!

Ne mutlu vesile olanlara!

Ne mutlu yapanlara!

Ne mutlu üretenlere!

Ne mutlu ülkesi için hiç durmadan çalışanlara!

Ne mutlu Türk’üm diyenlere!