Sayılı günler yaz demeden sıcak demeden hızlı bir şekilde geçip gidiyor. Ramazan ikliminde olmanın tarif edilmez hazzı bir çoğumuzda madden ve manen etkisini göstermiş durumda. Rahmeti mağfireti ve bereketi ile geldiğinden olsa gerek hoşgörü muhabbet diğergamlık gibi insanı yücelten hasletler toplumumuzdaki maddi ve manevi kirleri yıkıyor temizliyor.
Detoks temizlenme arınma anlamı ile tıpta son yıllarda çok kullanılan bir terim. Hücre doku ve organlarımızı temizlemede oruç tutma kadar etkili bir temizlik malzemesi olduğunu sanmıyorum. Bu uzun günlerde 15-20 saat kadar aç ve susuz kalabiliyoruz. Farkında olarak yada olmayarak kullandığımız bir takım zararlı maddelerden doku ve hücrelerimizi koruyabiliyoruz. Dişlerimizden midemize, bağırsaklarımızdan karaciğerimize devamlı çalışmak zorunda bıraktığımız organlarımıza bayram ettiriyoruz.
Fiziksel ve psikolojik bağımlılık yapan sigara hatta alkol gibi bariz zararları olan maddelerden hücrelerimizi koruyoruz. Tüm bu başarılar aciz ve iradesi zayıf insanın bu aya mahsus olarak kazandığı sabır silahından kaynaklı. Sabır silahı sanki bu aya mahsus olarak fonksiyon icra eden manevi bir kalkan. Çünkü başka zamanlarda çoğunlukla iş görmez. Ramazan ayı dışında alkolle ilişiğini kesmeye kalkan bir insanı biz hastanelerde sayısız ilaçlarla tedavi etmeye çalışır ve yoksunluk denen psikolojik ve organik hastalıktan kurtaramazken bu ayda kişi iradesi ile besmelesini çeker ve bir ay boyu alkolü ağzına sürmeden bu yoksunluğu yaşamadan adeta manevi olarak tedavi eder kendini..
Ramazan ayına mahsus sağlığımızla ilgili sırları anlamak ve anlatmak kolay değil. Oruç kalkanı ile sadece maddi bedenimiz temizlenmez. Manevi olarak üzerimizde bulunan kirlerde arınır. Hoşgörü tevekkül diğergamlık isar acizlik sabır ve verme hazzı gibi bir çok temizlik malzemesi ile temizlenir insan. Açlık, susuzluk, yeme gibi dürtülerimiz sabır baharatı ile tedavi edilir. Stres gerilim üreten hücreler ramazan ikliminde muhabbet hoşgörü ve fedakarlık üretmeye başlar.Midemiz karaciğerimiz istirahat etme fırsatını bulur. 
Ramazan ikliminde kilo almamak için yeme dürtülerimizin dizginini elimizde tutmamız gerekiyor. Yoksa insan farkında olmadan bayrama 3-5 kilo fazla ile girebilir. Yeme alışkanlığındaki değişime hücrelerimiz alışana kadar yemede içmede ölçülü olmalıyız. Tembellik uyku düzensizliği ve hareketsizlik gibi bu aya mahsus yapılan yanlışlarda kilo almamızın fitilini ateşleyebiliriz. Beyaz undan yapılmış pideler, yağlı, beyaz şekerli, gdo'lu mısır şuruplu tatlılar ve açlığın uyardığı iştah ile oturulan zengin ramazan sofraları biz farkına varana kadar bizi şişmanlatabilir. Aman dikkat dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım diyor bu güzel günleri maddi ve manevi kazançlarımız için birer fırsat olarak değerlendirelim diyorum.