Ordu'nun Altınordu ilçesinde belediyenin atık yönetimiyle ilgili gündeme gelen iddialar tartışma yarattı. Karşıyaka Mahallesi'nde yaklaşık 300 kamyon çöpün yakıldıktan sonra toprağa gömüldüğü iddiası, çevre kirliliği ve belediyenin sorumluluğu konusunda ciddi soru işaretlerini beraberinde getirdi.

Şarkiye Mahallesi Muhtarı Emre Yayla'nın gündeme taşıdığı iddiaların ardından Ordu Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün harekete geçtiği bildirildi.

VALİLİK İNCELEDİ, BELEDİYEYE İDARİ YAPTIRIM UYGULANDIĞI İDDİA EDİLDİ

27 Ekim 2026 tarihli olduğu belirtilen İl Müdürlüğü yazısında, üç ayrı noktada usulsüz atık yakma ve gömme iddiaları üzerine inceleme yapıldığı ifade ediliyor.

İnceleme sonucunda Altınordu Belediyesine 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında idari yaptırım uygulandığı ve konunun adli yönden değerlendirilmesi amacıyla Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğu aktarılıyor.

Ancak belediyeye uygulanan yaptırımın kesin tutarı, hangi kanun hükmüne dayandırıldığı ve inceleme tutanağında hangi tespitlerin yer aldığı henüz açıklığa kavuşmuş değil.

2026'DA ATIK İHLALİNİN CEZASI 3,1 MİLYON LİRAYA KADAR ÇIKIYOR

2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 20. maddesinin (r) bendi kapsamında, mevzuata aykırı şekilde atık toplayan, taşıyan, depolayan ve bertaraf edenlere 2026 yılında 782 bin 106 TL ile 3 milyon 128 bin 439 TL arasında idari para cezası uygulanabiliyor.

Kurum ve işletmelere yönelik üç kat uygulama hükümleri de bulunuyor. Bu nedenle Altınordu Belediyesine uygulanan yaptırımın hangi hüküm ve hesaplama üzerinden belirlendiğinin açıklanması gerekiyor.

MESELE SADECE PARA CEZASI DEĞİL!

Atıkların usulsüz şekilde yakılması ve toprağa gömülmesi iddiası, yalnızca idari para cezasıyla değerlendirilebilecek bir konu değil.

İstanbul’da sağanak ve fırtına alarmı! 9 ilçede kuvvetli yağış bekleniyor
İstanbul’da sağanak ve fırtına alarmı! 9 ilçede kuvvetli yağış bekleniyor
İçeriği Görüntüle

Türk Ceza Kanunu'nun 181. ve 182. maddeleri çevrenin kasten ve taksirle kirletilmesini suç olarak düzenliyor. Soruşturma kapsamında çevreye zarar verildiğinin ve suçun yasal unsurlarının oluştuğunun tespit edilmesi halinde sorumlular açısından adli süreç de gündeme gelebilecek.

Bu noktada atıkların hangi bölgelerde yakıldığı, toprağa gömülen atıkların niteliği, yer altı sularına ve çevreye olası etkileri ile işlemlerin kimlerin talimatıyla gerçekleştirildiği açıklığa kavuşturulmalı.

VATANDAŞ KATI ATIK BEDELİ ÖDERKEN BELEDİYENİN ATIK YÖNETİMİ SORGULANIYOR

Altınordu'da vatandaşlardan ve esnaftan katı atık bedeli tahsil edilirken, belediyenin atık yönetimi konusunda bu tür iddialarla gündeme gelmesi kamuoyunda haklı sorular doğuruyor.

Vatandaş çevre temizliği ve atıkların mevzuata uygun biçimde bertaraf edilmesi için ödeme yaparken, belediyenin bu hizmeti nasıl yürüttüğünü bilmek istiyor.

Eğer usulsüz atık bertarafı nedeniyle belediyeye idari para cezası uygulanmışsa, bu cezanın kamu bütçesinden ödenmesi de ayrı bir tartışma konusu olacak. Çünkü kamu kaynaklarından karşılanacak her cezanın nihai yükünü yine vatandaş taşıyacak.

BAŞKAN ULAŞ TEPE'YE 6 SORU SORALIM!

  1. Yaklaşık 300 kamyon çöpün yakılarak gömüldüğü iddiası doğru mu?

  2. İl Müdürlüğünün incelemesinde hangi usulsüzlükler tespit edildi?

  3. Belediyeye kesilen idari para cezasının kesin tutarı ne kadar?

  4. Atıkların yakıldığı ve gömüldüğü alanlarda çevresel etki analizi yapıldı mı?

  5. Söz konusu işlemler hangi birimin ve kimlerin sorumluluğunda gerçekleştirildi?

  6. Vatandaşlardan tahsil edilen katı atık bedelleri hangi hizmetler için kullanıldı?

Altınordu halkı, yaşananlarla ilgili açıklama bekliyor. Çevreyi korumak belediyelerin temel görevlerinden biri. Vatandaştan çevre temizliği için bedel tahsil eden bir belediyenin, kendi atık yönetimi konusunda hesap vermekten kaçınmaması gerekiyor.