Türkiye’nin devlet destekli ilk marka programı olan Turquality, teşvik ve değer oluşturan iş modeliyle, Türk markalarının dünyaya açılmasına önderlik ediyor. Türkiye’nin ihracat girdisini artırmayı ve Türk şirketlerini globalde marka yapmayı hedefleyen Turquality, ihracatın gizli kahramanı olarak konumlanıyor. 5973 Sayılı Karar kapsamında (ürün ihracatı) 187 firmanın 198 markası Turquality Destek Programı’nda, 118 firmanın 123 markası Marka Destek Programı’ndan faydalanıyor. 2564 Sayılı Karar kapsamında (hizmet ihracatı) 23 firmanın 25 markası Turquality Destek Programı’nda,30 firmanın 30 markası Marka Destek Programı’ndan, 5447 Sayılı Karar kapsamında 8 firma e-Turquality (Bilişimin Yıldızları) Destek Programı’ndan yararlanıyor. Bugüne kadar bu işletmelere 28 milyar TL’nin üzerinde devlet desteği verildi. Turquality, 20 yıl önce Türkiye’den globale 10 marka hedefi ile yola çıktı ve bugün 10 marka hedefi hemen hemen gerçekleşirken, bu markalar 40’ın üzerindeki ülkede başarılı çalışmalara imza attılar. Önümüzdeki süreçte, 20 Türk markasının uluslararası pazarlarda başarıya imza atması planlanıyor.

“TURQUALITY ANAHTAR ROL ÜSTLENECEK”

Türk markalarının yurtdışı planlarında Turquality anahtar rol üstlenecek. 2023 yılı Turquality yılı olacak. İhracatın gizli kahramanı olan Turquality, bu yıl ve önümüzdeki süreçte Türk markalarının dünyaya açılmasına ivme kazandırmaya devam edecek. Turquality yılı demek; ihracatın değer tabanlı artması ve işlerin sistematikleştirilmesi anlamına geliyor. Progroup Uluslararası Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salim Çam, turquality desteklerinin ulaştığı büyüklüğü, Progorup Uluslararası Danışanlık olarak turquality konusunda verdikleri hizmetleri ve hedeflerini Ekovitrin’e anlattı.

Progroup Uluslararası Danışmanlık olarak hizmetleriniz ve hedeflerinizi anlatır mısınız?

Progroup Uluslararası Danışmanlık firması olarak, Türk markalarının dünyaya açılmasına 20 yıldır rehberlik ediyoruz. Turquality İş Modelimiz ile bugüne kadar 96 üzerinde firmanın Turquality kapsamına girmesini sağladık ve bu firmaların yaklaşık 12 milyar TL devlet desteği almasına katkıda bulunduk. 40’ı aşkın Türk firmasının Turquality kapsamına girmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz. 35 kişilik uzman danışman ekibimiz ve yüzlerce firmaya verdiğimiz hizmetimiz ile bugüne kadar elde ettiğimiz tecrübeler toplamı ve yaşam miktarının 500 yılı bulduğunu söyleyebilirim.

“PROGREEN MARKAMIZ İLE ÇALIŞMALARIMIZA HIZ VERİYORUZ”

Dünyada ticaret kalitesi değişimlerinden bahseder misiniz?

Dünyada ticaret artık, sadece maddi unsurlar kapsamında değil; çevresel, sosyal, kültürel konular kapsamında da değerlendiriliyor. Bu noktada, ticaretten sanayiye, ulaşımdan enerjiye, tarımdan biyoçeşitliliğe kadar her alanda yeşil dönüşüm hedefleniyor. Aynı zamanda, bu konularda sadece devletlerin değil, şirketlerin de elini taşın altına koymaları gerekiyor. Türkiye olarak, 2021 yılındaki ihracatımızda yüzde 41 oranı ile AB ülkeleri ilk sırada yer alıyor. Avrupa Yeşil Mutabakatı’ndan, üye ülkelerin dışında, AB ile ekonomik ve ticari ilişkileri olan ülkelerin de etkileneceği belirtiliyor. Ülkemizin Turquality danışmanlığında lider firması olarak bizler sanayide, ticarette ve tüm şirketlerde yeşil dönüşüme katkı sağlamak için Progreen markamız ile çalışmalarımıza hız veriyoruz.

Turquality, şirketlerin hangi süreçlerinde katma değer oluşturuyor?

Turquality, firmalarda; marka yönetiminden satış pazarlamaya, bütçe yönetiminden stratejik planlamaya, tedarik zincirinin yönetilmesinden dijitalleşmeye kadar işletmedeki tüm konuları kapsıyor. Turquality her bir işletme süreçlerinde, nerede oldukları ve nereye gidecekleri gibi sorularının cevaplarını daha net şekilde alıyorlar ve bununla birlikte girdikleri hedef ülkelerde ihracatta birim başına karlılıklarını artırmış oluyorlar. Bu da, şirketlerin Turquality İş Modeli ile sistem kurmalarından ve marka değerinin artışından kaynaklanıyor. Ülkemizin kilogram başına ihracatı 1,29 dolar iken, Turquality alan firmaların kilogram başına ihracat fiyatı 12 dolara kadar çıkabiliyor. İşletmelerin Turquality alması, ekonomiye ve ihracata 10 kata kadar değer katabiliyor. Geçtiğimiz yıl, Turquality kapsamına giren 63 firmada yaptığımız araştırma sonuçlarına göre, “Turquality Etki Analiz Raporu”nu yayınlandık. Rapora göre, Turquality kapsamına girdikten sonra kilogram başına ihracat 12,19 dolara çıkıyor. Turquality-marka programı kapsamına giren firmalar, ihracat yaptıkları ülke sayısını yüzde 78,6 artırıyor. Katılımcı firmaların yüzde 64,3’ü programa katıldıktan sonra yurtdışı mağaza, showroom, depo vb. birim sayısını artırdığını belirtiyor. İhracat cirosunda artış olduğunu belirten firmaların oranı yüzde 76,2 oldu. Katılımcıların yüzde 86’sına göre Turquality, hem teşvik programı, hem yönetim iş modeli.