Dijital ikiz, reel nesneye etkisi olmadan farklı senaryoları test, simüle ve analiz etmek için kullanılabilen dijital bir kopya. Dijital ikizlerin kullanımıyla şirketler, sistemlerinin performansını artırabilir, çalışma sürelerini optime edebilir ve daha etkin (hızlı) kararlar alabilirler.

Dijital ikizleri (Ingilizce: digital twin), sürekli güncellenen ve gerçek zamanlı verileri entegre etmek için kullanılan bir fiziksel nesnenin veya sistemin sanal bir temsili olarak tanımlayabiliriz. Diğer bir değişle, reel nesneye etkisi olmadan farklı senaryoları test, simüle ve analiz etmek için kullanılabilen dijital bir kopya. Dijital ikizlerin kullanımıyla şirketler, sistemlerinin performansını artırabilir, çalışma sürelerini optime edebilir ve daha etkin (hızlı) kararlar alabilirler.

TEKNOLOJİK OLGUNLUK

Dijital ikizlerin mevcut gelişim seviyesi sektör ve kullanım senaryosuna göre değişmekte. Prodüksiyon, havacılık veya enerji gibi bazı alanlarda dijital ikizler yaygın olarak kullanılmakta. Tıp veya mimarlık gibi diğer sahalarda, teknoloji hala gelişim aşamasında olsa da umut verici araştırma ve geliştirme çalışmaları mevcut. Genel olarak, şirketler ve kuruluşlar dijital ikizlerin avantajlarını fark ettikçe ve bu teknolojiye yatırım yapmaya devam ettikçe, dijital ikiz kullanımının önümüzdeki yıllarda büyük ölçüde artması öngörülmekte.

RAKAMLARLA GERÇEKLER

* Deloitte 2021 araştırmasına göre, ankete katılan şirketlerin yüzde 81’i dijital ikizlerin “Nesnelerin İnterneti” stratejilerinin önemli bir parçası olduğunu belirtmekte. * Market&Markets’in 2020’deki bir çalışması, dijital ikizler için pazarın 2025 yılına kadar 35,8 milyar ABD dolarına kadar büyüyeceğini tahmin etmekte. * SAP’ın 2020’deki bir anketine göre, taramaya katılan şirketlerin yüzde 70’i iş süreçlerini optimize etmek için dijital ikizler kullanıyor veya yakın gelecekte kullanmayı planlıyor. * PTC’nin 2021’deki bir araştırmasına göre, ankete katılan şirketlerin yüzde 82’si dijital ikizlerin ehemmiyetini anladıklarını ve önümüzdeki beş yıl içinde bu teknolojiye yatırım yapmak istediklerini belirtti.

* Capgemini’nin 2020’deki bir çalışmasına göre, dijital ikiz uygulayan şirketler, yüzde 30’luk bir ortalama geri dönüş ve bakım maliyetlerinde yüzde 25’e kadar bir azalma bildirmekte.

KULLANIM SENARYOLARI

Havacılık endüstrisi: Teknoloji, bir uçağın sanal bir görüntüsünü oluşturmak için, sensörler ve diğer kaynaklardan gerçek zamanlı veriler toplayabilir. Mühendisler ve bakım teknisyenleri, uçağın güncel durumunu sahih olarak izleyebilir ve bir arıza meydana gelmeden önce, önleyici bakım çalışmalarını yapabilirler. Bu sayede havayolu şirketleri arıza süresini azaltabilir ve uçaklarının güvenliğini artırabilirler.

Prodüksiyon: Dijital ikizler, üretim endüstrisinde söz konusu süreçlerin verimliliğini artırmak ve makine arızalarının süresini azaltmak için kullanılabilir. Teknoloji, sensörler ve diğer kaynaklardan gerçek zamanlı veriler toplayarak, makine ve ekipmanların sanal modellerini oluşturabilir. Mühendisler ve operatörler, makinenin durumunu somut bir şekilde takip edebilir ve arızaları önlemek için bakım planlayabilirler.

Sağlık sektörü: Teknoloji aracılığıyla, hastaların yine sanal bir modelini oluşturmak mümkün. Doktorlar ve sağlık personeli hastanın durumunu simülatif olarak müşahede edip, örneğin uygulanmadan önce tedavi seçeneklerini test edebilirler. Bu sayede daha iyi teşhisler konulabilir ve her hastanın özel ihtiyaçlarına uygun kişiselleştirilmiş tedavi yöntemleri geliştirilebilir.

GENEL ZORLUKLAR

Veri bütünleştirme ve kalitesi: Doğru ve tam bir dijital ikiz oluşturmak genellikle farklı kaynaklardan ve sistemlerden verilerin entegrasyonunu gerektirmekte. Fakat donelerin kalitesi genelde farklılık göstermekte ve bunları uyumlu bir formata dönüştürmek zahmetli.

Güvenlik ve gizlilik: Dijital ikizler genellikle tasarım planları, üretim verileri veya bakım geçmişi gibi hassas ve korumalı bilgiler içermekte. Bu nedenle, söz konusuenformasyonların yanlış ellere geçmesini önlemek için sıkı güvenlik önlemleri alınması gerekmekte. Maliyet ve kaynaklar: Dijital ikizlerin geliştirilmesi ve uygulanması, teknoloji, altyapı ve uzman personel gibi önemli yatırımlar gerektirmekte. Bu da doğal olarak, teknolojiyi verimli kullanmak için yeterli kaynaklara sahip olmayabilecek küçük ve orta ölçekli işletmeler için bir zorluk teşkil edebilmekte.

GELECEK VAATLERİ

Dijital ikizler şüphesiz büyük bir gelecek potansiyeline sahip ve önümüzdeki 10 yıl içinde daha da önem kazanması beklenmekte. Bazı olası gelişmeleri paylaşmak istiyorum: Bitişik teknolojinin ilerlemesi: “Yapay Zekâ”, “Nesnelerin İnterneti” ve“Bulut Bilişim” gibi teknolojilerin geliştirilmesi, dijital ikizlerin güvenirliğini (doğruluğunu) ve çok yönlülüğünü artırarak daha fazla uygulama alanında kullanılmasını sağlayabilir. Daha geniş uygulama alanları: Dijital ikizler gelecekte otomotiv, havacılık, enerji, sağlık, inşaat, tarım ve birçok diğer sektörde kullanılacak. Bu, üretim süreçlerinin optimize edilmesine, verimliliğin artırılmasına ve maliyetlerin azaltılmasına vesile olabilir.

Kişiselleştirilmiş ürünler ve hizmetler: Dijital ikizlerin kullanımı, şirketlere müşterilerinin özel ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda kişiselleştirilmiş ürünler ve hizmetler sunma imkânı verebilir.