Bütün dünya da bumerang etkisi yapan Corona virüs,  otomobil sektörünü vurdu. Dünyanın en büyük otomotiv şirketlerinden olan Mercedes, BMW, Woswagen gibi  dev firmaları üretimi durdurup tüm çalışanlarını süresiz eve gönderdi.

Çin de başlayıp önce elektronik, sonra Çin otomobil endüstrisinde fabrikaları kapatan, Dünya tekstil sektöründe büyük  tahribat veren, dev firmaları çaresiz hale getiren  salgın hastalık dolayısıyla önce bazı ülkeler üretim açısından bunu fırsat olarak algıladı.

Corona Virüs  tahminlerin ötesinde hızla dünyaya  yayıldı. Salgın hastalığın Çin’in Wuhan bölgesinde karantinada kalacağını ,Çin’le sınırlı kalacağı düşünüldü. Ancak Virüs çok kısa sürede insandan insana bütün dünyayı sardı. Çin belayı atlattı. Ancak Virüs’ün yeni adresi İran ve Avrupa oldu. Avrupa da İtalya, Fransa, İspanya ve İngiltere ağır kalıplar verirken Almanya ve diğer ülkelere virüsün etkileri Mart ortalarında aynı hızla yansımaya başladı. Alman hükümetinin aldığı kararlar sayesinde virüsün herkese bulaşmaması için işletmelerin kayıplarına bakılmaksızın üretimler birer birer durduruldu. Almanya da ilk üretimi kapatan firmalar arasında BMW, Mercedes ve Woswagen  gibi dev otomobil firmaları oldu.  Yaklaşık 3-4 aydır Çin de kapanan yedek parça farikaları yüzünden sıkıntı yaşayan ve yeni  yedek parça üretim bölgeleri arayan Avrupalı firmaların   bir anda kendilerini krizin ortasında buldu. Almanya da en büyük istihdamı sağlayan bu firmaların dünyaya da yankıları çok cok fazla. 2019 yılı ortalarında yeni satış politikalarını belirleyen bu firmalar üretimlerine gelen talepler doğrultusunda yapıyordu. Yapılan planlamalarda 2020 yılı için sıfır araç teslimleri Mart sonu, ila Haziran ayı başında teslim olarak üretime alınmıştı.  Şimdi planlar yeniden revize oldu. Mayıs sonunudan 2021 yılı başına kadar yeni bir süreç planlanıyor.

Sektör temsilcilerinden edindiğim bilgilere göre, Fransız otomobil firmaları en erken Nisan ayından itibaren Türkiye deki  sipariş sahiplerinin  ihtiyaçlarına cevap vereceklerdi.  Fransız otomobil firmaları da  yedekparça ve sınırların kapanmasından kaynaklanan ve birbirini takip eden süreçlerle ilgili şuanda sparişleri ne zaman teslim edecekleri konusunda hiçbir soruya cevap veremiyor..

Türkiye de sıfır araç teslimlerinin Aralık ayından  itibaren  sipariş usulü sözleşme yapıp paralarını ödeyen binlerce kişinin araçlarını alma hayali Corana virüsünün seyrine bağlı. Çin’de neredeyse 4 ayda kontrol altına alınan Corona virüs’ün Avrupa ülkelerindeki seyri  konusunda  henüz   bir  bilgi yok. Ancak Özellikle İtalya, İspanya, İngiltere, Hollanda gibi ülkelerin yanı  sıra Almanya, Hırvatistan, Avusturya, Belçika, Yunanistan gibi ülkelerle Bulgaristan, Romanya  ve diğer Balkan ülkelerindeki  durum merak konusu.  Son 50 yıldır “ sınırsız Avrupa “diyen  AB ülkeleri  artık birbirlerine sınır kapıyor. Araya mesafe koyuyor. Sınır kapıları bir bir kapanıyor. En iyi  iyimser tahminlere göre , Corona nın Avrupa da Mayıs sonu gibi biteceğini ifade eden siyasetçiler, ülke fazla zarar görmesin diye  yeni ilave tedbirler ve  kredi yardım bütçeleri oluşturuyor.Almanya Başbakanı Merkel, yaptığı basın toplantısında alman ekonomisine kaynak olarak 500 milyar Euro ayırdığını açıklarken, Virüsten en çok kayıp veren İtlya 25 milyar Euroluk bir bütçe açıkladı.

Nisan ayında sıfır  yeni araba bekleyenler ne yapacak ?

Peki Araç parasını Ocak ayında Ödeyenler binlerce kişinin durumu ne olacak? Bu konuda bayileri, “bizden kaynaklanan bir durum söz konusu değil, dünyayı saran bir felaket var. Kim ölecek kim yaşayacak bunu bile bilmiyoruz.  Böyle bir ortamda, önce can,  sonra mal. Çalışanlarımızın çoğunu eve gönderdik” diyorlar.

 Otomobil firmalarının ithalatçı ve ana bayiler ise “ Sıfır araçların ne zaman geleceği belli değil. Şu anda sınırlar bile kapatıldı. Gümrükten araç alımımız  imkansız.  Biz Show room’a koyacak 2. El araç bile bulamıyoruz” dedi.