6 otomotiv markası, geçtiğimiz günlerde Türkiye’de Haziran’dan bu yana süren araç destek kredileri kapsamından çıkarılmıştı. Kararın sebebi olarak ise fiyat artışı yapmaları öne sürülmüş, böylelikle Honda, Hyundai, Ford, Fiat, Renault ve Toyota, sıfır araç kredisi için uygun araçlar listesinden çıkarılmıştı.    

Otomotivde Koronavirüs Depremi

2020 yılında iyi bir başlangıç yaparak seneye giren otomotiv sektöründe, koronavirüs depreminin ardından üretimler uzun bir süre durmuştu. Normalleşme dönemine kadar yaklaşık 4 ay boyunca üretimlerini durduran araç üreticileri, yavaş yavaş tekrardan üretime başladı. Bu süre zarfında araç satışı konusunda büyük zarar eden markalar, bu zararlarını kredi destek paketleri ve vatandaştan çıkarmak adına fiyat artışı yöntemini tercih etti. Düşük faiz desteğinin verildiği kredi destek paketlerinde Haziran ayından itibaren sektöre olan ilgi büyük bir artış göstermişti. Fakat vatandaşların sıfır araç alma hayalleri, bahsi geçen markaların fahiş fiyat listeleri ile suya düşmeye başladı.

Fahiş ve Orantısız Fiyatlar

Koronavirüs döneminin ardından kredi destek paketlerini fırsata dönüştürerek fiyatları arttırma yoluna giden markalar, taleplerin zirveye çıktığı dönemde vatandaşlara zorluk yaşatıyor. Renault Megane Sedan 1.3 TCe Icon benzinli otomatik araçlar, kredi destek paketi sonrasında yüzde 31’lik fiyat artışı yaşayarak rekoru elinde bulunduruyor. Diğer birçok marka da yüzde 10 ile 30 arasındaki fiyat artışları ile vatandaşların planlamalarını değiştirmesine sebebiyet veriyor. (www.mymemur.com.tr)