HABER/ALİ KARABAŞ

Tekstil ve konfeksiyon makineleri sektörünün önemli temsilcilerinden ASTAŞ JUKI, geliştirdiği teknoloji ve inovatif çözümleri ile Türkiye ve dünya pazarına katma değer kazandırırken; yeni nesil teknolojilerini tekstil ve konfeksiyon sektörü ile buluşturmaya devam ediyor.

Merkez binası ve ARGE Üretim Tesisi İstanbul Güneşli’de bulunan Astaş’ın Türkiye’nin gelişmiş illerinde kendi teknolojilerini sunabilmek için İstanbul İkitelli Serim ve Kesim Makinaları Üretim Tesisi, Çatalca Serbest Bölge Antrepoları, İstanbul Ümraniye, İzmir, Bursa, Denizli, Samsun’da şubeleri ve bununla birlikte Adana, Mersin ve Türkiye’nin çeşitli illerinde bayileri bulunmaktadır. Ayrıca ASTAŞ’ın Özbekistan Taşkent ve Andican’da kendi şubeleri mevcut.

40 yılı aşkın süredir faaliyette bulunan Astaş vizyonunu;  hazır giyim sektörünün dünya çapındaki rekabet gücünü en iyi şekilde desteklemek, mevcut tesislerin kalite ve üretimde verimliliği arttırıcı her türlü çözümü müşterilerine sunmak, eğitim hizmetleri ile kalite artırıcı çalışmalar gerçekleştirmek ve hazır giyim sektörünün yüksek işlevli ürünlere yönelmesine yardımcı olmak olarak açıklıyor.

Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün vizyonunu değiştirecek nitelikteki makine teknolojisini hazır giyim sektörünün kullanımına sunan Astaş, sektöre farklı bir bakış açısı getiriyor. Türk hazır giyimcisinin rekabet gücünü artırmak adına inovasyon ve ürün geliş­tirmeye büyük önem veren ASTAŞ, kendi uzman mühendis ve teknik kadrosuyla geliştirdiği yüksek teknolojik ürünler sayesinde

müş­terilerinin verimliliğini artırmayı başaran çözümler üretiyor. Dikiş makinaları, serim ve kesim teknolojileri, giysi poşetleme sistem­leri ve yedek parça konusunda çok güçlü olan ASTAŞ, müşterilerinin ihtiyaç ve bek­lentisine göre teknoloji üretirken, müşterileri­ne her zaman yüksek teknoloji içeren ürünler sunuyor.

ASTAŞ JUKİ TEKNOLOJİ GÜNLERİ

Astaş Juki Teknoloji Günleri etkinliği ile sektörde dikkat çeken ASTAŞ; konfeksiyon ve hazır giyim sektörü için birçok otomasyon ile teknolojinin geliştirilip üretildiği ve 28 dünya lideri markanın sergilendiği yeni Ar-Ge & Üretim Teknoloji Merkezi ile showroomlarında yeni nesil ürünlerini ve inovatif çözümlerini sergiledi.

Astaş Juki Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Turgay Aşcı faaliyetleri ve ürünleriyle ilgili Ekovitrin’in sorularını cevaplandırdı.

* Astaş Juki Teknoloji Günleri, yeni ürün ve hizmetlerinizle ilgili neler söyleyeceksiniz?

 - Bildiğiniz üzere 40 yılı aşkın süredir Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne dünyanın en ileri teknolojilerine sahip markalarımız ve JUKI iş birliği ile hizmet sunuyoruz. 2002 yılından bu yana da kendi kurmuş olduğumuz ASTRON markamız ile İstanbul’un farklı lokasyonlarında dikiş otomatları üretimi yapmaktaydık. Zaman içerisinde farklı lokasyonlarda dikiş otomatları üretimi yaptığımız bu tesislerimizi tek bir çatı altında toplamayı istedik. Bu nedenle iki yıl önce 10.500 metrekare kapalı alanı olan ARGE Tecnology Center üretim tesisimizi kurduk. Sektörle ilgili tüm dikiş otomatları burada üretiliyor. Yeni makinelerimizi burada sergiliyoruz. Bluejean, ceket, mont, takım elbise, penye ve iç giyim,  gömlek, otomotiv, mobilya ve teknik tekstil gibi hazır giyim sektörünün temsilcilerine yeni ürünlerimizi sergiliyoruz. Ürünlere gelecek olursak, artık işler otomasyona ve robota doğru gidiyor. Daha az elemanla standart ve kaliteli daha çok iş. Hepimizin bildiği gibi sektörümüz kalifiye eleman bulma sorunu yaşamaktadır. Bizim sunduğumuz otomatlar sayesinde otomasyonun artmasıyla tasarruf edilen elemanlar farklı alanlarda değerlendirilip verimlilik artışı sağlanmaktadır.

 

OPERASYON VE İHTİYACA GÖRE OTOMAT

* Astaş Juki Teknoloji Günleri size neler kazandırıyor?

-Burada hem yerli hem de Türk cumhuriyetlerinden misafirlerimiz var. Bu insanlar sektörün duayenleri, ustaları. Ürünlerimizi onlarla paylaşıyoruz. Etkinlikte gerçekten güzel ve etkili sinerji oluşuyor. İnsanlar yenilikleri görürken diğer taraftan ‘Şunu da yapabilir miyiz’ diye bizi sürekli teşvik ediyorlar.

Astaş olarak, dikiş makineleri ve otomatları, kesim, serim, giysi poşetleme teknolojileri ve etiket dikme makineleri, teknik tekstil, mobilya, otomotiv dikiş otomatlarının yanı sıra ultrasonic ve ısı ile yapıştırma makinaları  gibi geniş bir ürün portföyüne sahibiz. Bizi rakiplerimizden ayıran en önemli özelliğimiz; kendi üretim tesislerimizde müşteriye teknoloji ve çözüm odaklı yaklaşımımızdır. Müşterilerimizi dinliyor ve anlıyoruz. Ellerindeki ürünü iyi analiz edip ona göre çözümler ve otomatlar sunuyor ve talep doğrultusunda özel olarak otomat üretiyoruz. Her makinanın üzerine katma değer katarak, enerji tasarrufu ve yağsız teknoloji odaklı özel otomatlar üretiyoruz. Makinalarımızı mümkün olan en yüksek kalitede olduğundan emin olarak iş ortaklarımıza verdiğimiz güveni sürdürülebilir kılıyoruz. Bunlara ek olarak inovatif yapımızla dünyadaki tüm teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor, ulusal ve uluslararası pazarlarda payımızı sürekli arttırıyoruz. Bütün bunlara ilave olarak 10.500 metrekarelik AR-GE ve üretim teknoloji merkezimizde dikiş otomatları ve custom-made sewing solutions alanında kendi markalarımıza ait teknolojilerimizi burada üretmeye devam ediyoruz.

* Yurtdışına yönelik rekabet konusunu değerlendirebilir misiniz?

-Bu alanda Japonlar, Almanlar, İtalyanlar liderdi. Biz son dönemde önemli bir atak yaptık. ASTAŞ olarak; tüm Dünya ülkelerinin geniş hacimli tekstil üretim pazarına sunduğu teknolojisi yüksek, kaliteli tekstil ve konfeksiyon makinalarının sergilendiği Almanya Frankfurt’ta yapılan TEXPROCESS Fuarında yeni nesil ileri teknoloji makinalarımızı sunuyoruz. Hatta fuarlarda rakiplerimizden ‘Türkler çok olmaya başladı’ şeklinde sözler duyuyoruz. Dünyanın en ücra noktalarına dahi ürünlerimizi üretip gönderiyoruz. Tabii bu durum rakiplerimizin dikkatini çekiyor. Bizim dünyada ilk 5’te olduğumuzu düşünüyorum. Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün  3-5 yıl içinde ilk 3’e girmek gibi bir hedefi var. Ancak hazır giyim otomat üreticisi olarak biz kısa zamanda ilk 2’ye girmek için yoğun çalışma içerisindeyiz.

* Ar-Ge’ye ağırlık veren bir şirket olarak neler söyleyeceksiniz? Astaş Juki neler yapıyor?

-Geniş bir Ar-Ge alanımız var. Mühendis ve teknik ekiplerimizle müşterilerimizin istekleri ve beklentileri doğrultusunda özel çözümler üretiyoruz. Astaş olarak, Uluslararası kalite standartlarında, ileri teknolojiye sahip, dünya çapında güvenilir ARGE yapısıyla hareket ederek müşterilerimize sürdürülebilir bir teknoloji sunuyoruz. Amacımız Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün rekabet gücünü artırmak adına inovasyon ve sektör için A’dan Z’ye komple çözümler sunmaktır. Aynı zamanda ülke ekonomimize fayda sağlamak amacıyla müşterilerimizin başka ülkelerden makine ithalatına gerek duymadan bizim geliştirdiğimiz yüksek teknolojik ürünler sayesinde verimliliği artırması çok mühimdir. Bizi biz yapan esas ve en önemli unsur, sektörün ihtiyacı olan yeni teknolojiler üretmemiz. İşte bu nedenle teknoloji denilince ilk akla gelen ASTAŞ.

37 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ

* Japon Juki markanızın yanında bir de Astron markanız var. Burada üretim yapıyorsunuz. Astron’u biraz anlatabilir misiniz? İhracatınız ne durumda?

-40 yılı aşkın süredir  Juki’nin Türkiye temsilcisiyiz. . Juki’nin kendi ürettiği ürünlerin yanında butik çözümlerle de müşteriye hizmet veriyoruz. Kendi üretimimiz olan Astron dikiş otomatlarını yılların getirdiği deneyim ve  Ar-Ge çalışmalarımızla geliştirip, robotik sistemi makineye adapte ediyoruz. Böylece müşterimizi otomasyon alanında daha rekabet edebilir hale getiriyoruz. Astron otomatlarımızı sadece Türkiye için değil Türk cumhuriyetleri, Afrika’dan Güney Amerika’ya, Asya’da Bangladeş, Hindistan ve Uzakdoğu’da bir çok ülkeye ulaştırıyoruz. 36-37 ülkeye direk ve en direk  ihracat yapıyoruz.

* Yurtdışında entegre tekstil fabrikası kuruyor musunuz?

-Fabrika kurulumumuzdaki ağırlığımız daha çok Türkiye ve Türk cumhuriyetlerinde. Yurtdışında da Juki ile birlikte kurduğumuz fabrikalar oluyor. Bizim o ülkelerde bayi ve çözüm ortaklarımız var ve makineleri biz tedarik ediyoruz.

RİSKLER KALKTI ÖNÜMÜZ AÇIK

* Genel seçim bitti. Bundan sonra yıl için geriye yaklaşık 6 ay kaldı. Bu yıl hazır giyim sektörünü neler bekliyor? Öngörüleriniz nelerdir?

 -Yatırımlar dahil 2022’de çok iyi bir yıl geçirdik. Doğu ve Güneydoğu 6. Teşvikli bölgelerde kurduğumuz fabrikalar bunun göstergesi. Ancak bu yıl 6 Şubat’ta yaşanan büyük depremle birlikte sektör yavaşladı. Sonra seçimler devreye girdi. Çok şükür Cumhurbaşkanlığı seçimleri tamamlandı, ekonomi ve insanlar rahat bir nefes almaya başladı. Çünkü insanlar oylarıyla istikrara devam dedi. Bu durum sektörümüzde olumlu bir hava oluşturdu.

Yılın ilk 6 ayı sıkıntılı geçse de ikinci yarısı daha iyi olacak. Özellikle Avrupa’daki tekstil markalarından birçoğunun Türkiye’de çözüm ortakları var. ASTAŞ olarak yabancı firmaların çözüm ortaklarına ve bir çok Türk hazır giyim markalarına doğu ve güney doğu illerimizde teknoloji odaklı fabrikalar kuruyoruz. Bunun yanı sıra Türkiye olarak hızlı moda dediğimiz fast fashion alanlarında çok güçlüyüz. Az adetli, çok modelli işleri hızlı yapabiliyoruz. Yılın geri kalanında da yatırımların tekrar hızlanacağını düşünüyorum.