Fransa, 50 milyon varil dizel rezervinin piyasaya bırakılmasını önerirken, Trump Avrupa’nın büyük miktarda dizel stokunu serbest bırakmayı kabul ettiğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, "Avrupa, stokladığı dizel yakıtın büyük bir kısmını serbest bırakmayı az önce kabul etti. Süreç derhal başlayacak" dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, İran Savaşı nedeniyle baş gösteren akaryakıt krizi hakkında yeni bir açıklama yaptı. Trump, "Avrupa, stokladığı dizel yakıtın büyük bir kısmını serbest bırakmayı az önce kabul etti. Süreç derhal başlayacak" dedi.

Küresel dizel piyasasında arz sıkışıklığı ve hızla yükselen fiyatlar, ABD ile Avrupa arasında yeni bir enerji gündemi oluşturdu. ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Avrupa ülkelerine acil durum dizel stoklarını piyasaya sürmeleri yönündeki baskısının ardından AB ülkeleri 2 Ekim'de konuyu masaya yatırdı.

Trump'tan Avrupa'ya çağrı

Washington yönetimi özellikle Almanya ve Fransa'nın acil durum dizel stoklarını azaltarak piyasaya daha fazla ürün vermesini istedi. Reuters'ın aktardığı bilgilere göre ABD, büyük Avrupa ülkelerinden yaklaşık 100 milyon varil dizelin 20 günlük süre içerisinde serbest bırakılmasını talep etti.

ABD Enerji Bakanı Chris Wright da Avrupa'nın rezervlerini kullanarak küresel yakıt fiyatlarının düşürülmesine katkı sağlayabileceğini söylemişti. Wright, hasat ve kış dönemine girilirken koordineli bir dizel rezervi kullanımının gerekli olduğunu belirtmişti.

Avrupa'dan somut teklif geldi

ABD'nin baskısının ardından Avrupa ülkeleri ve Avrupa Komisyonu, dizel stoklarının durumunu değerlendirmek üzere acil görüşmeler gerçekleştirdi.

Reuters'ın kaynaklarına göre toplantıda Fransa tarafından 50 milyon varil dizelin Avrupa ülkelerinin stratejik rezervlerinden piyasaya sürülmesi önerildi. Buna karşılık Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) üye ülkelerin de 50 milyon varil ham petrol piyasaya vermesi önerildi.

50 milyon varillik dizel miktarı, AB'nin acil durum dizel ve gazyağı stoklarının yaklaşık yüzde 17'sine, bölgenin yıllık tüketiminin ise yaklaşık yüzde 3'üne karşılık geliyor.

Trump: Avrupa büyük kısmını bırakmayı kabul etti

Görüşmelerin ardından Trump, Avrupa'nın stokladığı dizelin önemli bölümünü piyasaya sürmeyi kabul ettiğini açıkladı.

Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta şu: Avrupa Komisyonu'nun resmi açıklaması henüz “50 milyon varillik rezerv kesin olarak piyasaya sürülecek” şeklinde değil. Komisyon, 2 Ekim'deki Enerji Birliği Görev Gücü toplantısında dizel piyasasındaki gelişmelerin ele alındığını, uygun önlemlerin değerlendirildiğini ve durumun yakından izleneceğini açıkladı. AB'de dizel arzının şimdilik istikrarlı olduğu, ancak fiyatların yüksek seyrettiği belirtildi.

Avrupa ABD'nin ihracat yasağı tehdidine karşı

Krizin arka planında ABD'nin kendi dizel piyasasındaki fiyat baskısı da bulunuyor. Trump yönetimi, Avrupa'nın rezervlerini piyasaya sürmemesi halinde ABD'nin dizel ihracatına sınırlama getirebileceği mesajını verdi.

Avrupa Komisyonu ise ABD'nin ihracat yasağı tehdidini açık biçimde reddetti. Komisyon Sözcüsü Anna-Kaisa Itkonen, böyle bir yasağın kimseye fayda sağlamayacağını ve ABD ile Avrupa arasındaki güveni zedeleyebileceğini söyledi.

Köpeği için yapay zekaya başvurdu! Kanser aşısı tümörleri yüzde 75 küçülttü
Köpeği için yapay zekaya başvurdu! Kanser aşısı tümörleri yüzde 75 küçülttü
İçeriği Görüntüle

Sonuç olarak: Trump'ın çağrısı sonrasında Avrupa tarafında gerçekten somut bir hareketlilik başladı. Fransa'nın 50 milyon varillik dizel rezervi piyasaya sürme önerisi şu ana kadarki en somut adım. Fakat Avrupa Komisyonu'nun resmi açıklaması açısından, bunun henüz kesinleşmiş nihai bir AB kararı olarak sunulmaması gerekiyor.