Renault'un B-SUV olarak isimlendirilen mini crossover segmentindeki temsilcisi Captur, Türkiye'de iki benzin, iki de dizel olmak üzere dört farklı motor seçeneği, Touch, Icon ve Outdoor olarak üç donanım seviyesiyle kullanıcıların beğenisine sunuluyor. Captur'da ESP ve start&stop (EDC versiyonlar hariç) standart. Araçta sahip olduğu akıcı hatlar kusursuz orantılarını ön plana çıkarırken, büyük tekerlekleri, yerden yüksekliği, geniş tekerlek izi ve eğimli ön camı Renault tarafından tasarlanan eşsiz bir MPV, SUV ve hatchback karışımını ortaya koyuyor.

Tasarım &  İç Mekan
Ön bölümde markanın imzası haline gelen büyük logo kullanılıyor. Clio’ya göre daha ince tasarlanan farlar çekici bir görünüm yaratmış. Captur da Renault Clio gibi isteğe göre özelleştirilebilir bir otomobil olma özelliğine sahip. Dış tasarımda tavan ve ayna rengiyle, jant tasarımlarıyla kişiye özel otomobil yaratmak mümkün. Captur,4122 mm uzunluğa sahip.  Zemin ile arasında 170 mm yükseklik bulunuyor.
Clio ile dıştaki benzerlik, iç mekanda benzerliğin ötesine geçiyor. İç mekan büyük oranda küçük Clio ile aynı. Captur, kişiselleştirilebilir iç mekana sahip. Direksiyon çevresi, orta konsol ve kapı kollarındaki kaplamalarını istediğiniz kombinasyonda oluşturabiliyorsunuz. Malzeme kalitesi Clio ile aynı. Yani bu sınıf için tatmin edici düzeyde fakat yüksek beklenti içinde olunmamalı. Otomobilin iç mekanını modern gösteren öğe hiç kuşkusuz orta konsoldaki büyük ekran. Test aracımızda bulunan R-LINK sistemi opsiyonel olan bir donanım. Bu sistem gelişmiş bir navigasyon hizmetinin yanı sıra internet erişimini de sunan başarılı bir opsiyon. Otomobilin iç mekanında sunulan işlevsel gözler yeterli düzeyde. Captur’un sıra dışı bir torpido gözü bulunuyor. Captur, 377 litrelik bagaj hacmine sahip. Arka koltukları ileri geri kaydırarak bu hacim artırılabiliyor. Genelde MPV modellerinde gördüğümüz bu özellik Captur’un kullanışlılığını artırıyor.

Motor
Captur’da 1.5 litrelik turbo, dizel motor görev yapıyor. Euro5 normundaki bu motor 4000 d/d’de 90 hp güç, 1750 d/d’den itibarense 220 Nm tork üretiyor. Motorun gücü Renault’nun çift kavramalı, 6 kademeli otomatikleştirilmiş şanzımanı EDC ile ön tekerleklere iletiliyor. Manuel vitesli modelde start-stop sunulurken, EDC’li modelde bu sistem bulunmuyor. Fabrika verilerine göre aracın 0-100 km/s hızlanması 13.5 saniye. 
Testini gerçekleştirdiğimiz Renault Captur, yüksek yapısı sebebiyle sert bir süspansiyona sahip. Renault Captur Icon 1.5 dCi EDC 90 bg 69.250 TL’lik fiyatıyla kullanıcıların beğenisine sunuluyor.

Teknik özellikleri

Motor:

1.5 dCi

 

Motor Hacmi:

1461 cc

 

Silindir Adedi:

4

 

Maksimum Güç:

90 Bg 4000 d/d

 

Maksimum Tork: 

220 Nm 1750 d/d

 

Performans

 

 

 

0-100 km/s Hızlanma

13,5 s

 

Maksimum Hız:

170 km/s

 

 

 

Frenler

 

 

 

Ön:

Hava Kanallı Disk

 

Arka:

Disk

 

 

 

Yakıt Türü

 

Dizel

Yakıt Tüketimi

 

 

 

Şehir İçi:

4,6 lt

 

Şehir Dışı:

3,6 lt

 

Karma:

3,9 lt

 

Test:

4,6 lt

 

CO2 Emisyonu

103 gr/km

Boyutlar

 

 

 

Uzunluk:

4122 mm

 

Genişlik:

1778 mm

 

Yükseklik:

1566 mm

 

Dingil Mesafesi:

2606 mm

 

Bagaj Hacmi: min/max

377 lt - 455

 

Yakıt Depo Kapasitesi:

45 lt

 

Boş Ağırlık:

1213 kg

 

Lastik Boyutu:

205/60 R 16