Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyat, stokçuluk, haksız ticari uygulamalar, tüketicinin korunması ve ürün güvenliği başta olmak üzere iç piyasaya yönelik denetimlerini sürdürüyor.

Bakanlığın açıkladığı verilere göre, 2026 yılının ilk 8 ayında 321 bin 911 firma ile 39 milyon 243 bin 67 ürün denetlendi. Denetimler sonucunda mevzuata aykırı hareket ettiği belirlenen işletmelere toplam 2 milyar 240 milyon lira idari para cezası uygulandı.

Fahiş fiyat denetimlerinde 399,5 milyon liralık ceza

Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından otomotiv, emlak, kuyum, stokçuluk, fahiş fiyat, haksız ticari uygulamalar ve ödeme sürelerine yönelik denetimlerde 54 bin 823 gerçek ve tüzel kişi kontrol edildi.

Denetimlerde aykırılık tespit edilen 5 bin 574 kişi ve kuruluşa toplam 692 milyon 28 bin lira ceza uygulandı.

Bu kapsamda en yüksek ceza 399 milyon 546 bin lirayla fahiş fiyat uygulamalarına yönelik denetimlerde kesildi. Otomotiv sektörüne 142 milyon 630 bin lira, emlak sektörüne 39 milyon 28 bin lira, kuyum sektörüne ise 13 milyon 122 bin lira idari para cezası verildi.

Ticari elektronik ileti, çalışma saatleri ve lisanslı depolara yönelik denetimlerde uygulanan cezaların toplamı ise 91 milyon 842 bin lira oldu.

Tüketici sözleşmelerine 540 milyon liralık ceza

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından sözleşmeler, reklamlar, haksız ticari uygulamalar ve ürün güvenliğine yönelik denetimler de gerçekleştirildi.

İlk 8 ayda 37 bin 445 gerçek ve tüzel kişi denetlenirken, aykırılık tespit edilen bin 342 işletmeye toplam 771 milyon 93 bin lira idari para cezası uygulandı.

Tüketici sözleşmelerine ilişkin denetimlerde ön ödemeli konut satışları, abonelikler, mesafeli satışlar, taksitli satışlar, paket turlar ve devre tatil gibi alanlarda tespit edilen aykırılıklar nedeniyle 540 milyon 144 bin lira ceza kesildi.

Reklam ve haksız ticari uygulamalar kapsamında 218 milyon 478 bin lira, ürün güvenliği denetimlerinde ise 12 milyon 471 bin lira idari para cezası uygulandı.

81 ilde 229 bin firma denetlendi

Ticaret Bakanlığının 81 ildeki Ticaret İl Müdürlükleri aracılığıyla yürüttüğü denetimlerde ise yılın ilk 8 ayında 229 bin 643 firma mercek altına alındı.

Bu firmalardan 47 bin 474'üne toplam 777 milyon 631 bin lira idari para cezası uygulandı.

İstanbul'da denetimler kapsamında aykırılık tespit edilen 123 bin 759 ürüne 578 milyon 534 bin lira idari para cezası verildi.

Aynı dönemde Ankara'da 14 milyon 514 bin 943, İstanbul'da 5 milyon 151 bin 297, Antalya'da ise 4 milyon 425 bin 23 ürün denetlendi.

Garanti BBVA’dan Kendi Arsasına Müstakil Ev Yaptıracaklara Müstakil Ev Kredisi
Garanti BBVA’dan Kendi Arsasına Müstakil Ev Yaptıracaklara Müstakil Ev Kredisi
İçeriği Görüntüle

Sadece ağustosta 39 bin 758 firma kontrol edildi

Ticaret Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatları tarafından ağustos ayında gerçekleştirilen denetimlerde 39 bin 758 firma ile 4 milyon 964 bin 776 ürün incelendi.

Mevzuata aykırılık tespit edilen 8 bin 951 işletmeye toplam 366 milyon 584 bin lira idari para cezası uygulandı.

Rekabet Kurumundan 8 ayda 19,7 milyar liralık ceza

Denetimlerin yanı sıra Rekabet Kurumunun uyguladığı cezalar da dikkat çekti.

Rekabet Kurumu tarafından 2025 yılında 227 firmaya 13 milyar 230 milyon 770 bin lira idari para cezası uygulanmıştı. 2026 yılının ilk 8 ayında ise başta işgücü piyasaları, bilişim teknolojileri ve platform hizmetleri, otomotiv ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteren 248 firmaya toplam 19,7 milyar lira idari para cezası verildi.

Ticaret Bakanlığı, enflasyonla mücadele, fahiş fiyat, stokçuluk ve haksız ticari uygulamaların önlenmesine yönelik denetimlerin devam edeceğini bildirdi. Bakanlık, iç piyasa dengesinin korunması ve tüketicilerin refahının sağlanması amacıyla kontrollerin titizlikle sürdürüleceğini açıkladı.