Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de daha önce yaşadığı bilinmeyen İran Kertenkelesi (Iranolacerta Brandtii) Van'da tespit edilerek kayıt altına alındı.
Adıyaman ve Ankara üniversitelerinde görev yapan akademisyenler tarafından bulunan kertenkele bugüne kadar sadece İran'da yaşayan endemik bir tür olarak biliniyordu. Ancak, yürütülen çalışmalar neticesinde İran dışında ilk kez Van'da da yaşadığı saptandı.

Van'da 4 farklı bölgede gözlemlenen kertenkele böcekler ile beslendiğinden tamamen zararsız ve oldukça faydalı bir tür olarak biliniyor. Türkiye'de 65 olarak bilinen kertenkele tür sayısı, yeni bulunan İran Kertenkelesi ile 66'ya yükseldi.

-"Flora ve fauna sayımız önem arz eden rakamlara ulaştı"

Konuya ilişkin açıklamasına yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bakanlık olarak yaptığımız çalışmalarla giderek artan flora ve fauna sayımız bugün önem arz eden rakamlara ulaştı" ifadesini kullandı.

Bakan Eroğlu, "Bu tabii kaynaklardan verimli ve sürekli faydalanmak, gelecek nesillere aktarabilmek için onların iyi tanınması ve potansiyellerinin belirlenmesi gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

Eroğlu, Karasal ve İçsu Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi'nin, Türkiye'de bitki ve hayvan türlerinin yaşadığı yerlerin belirlemesinin yanı sıra türleri olumsuz yönde etkileyebilecek faktörlerin ve alınması gereken önlemlerin tespit edilerek biyoçeşitliliğin korunmasına da ciddi katkı sağladığını kaydetti.