Ekovitrin’in başarıyı ödüllendirmek üzere 2001’de başlattığı ‘’Uluslararası Yılın Starları Ödülleri’’ bu yıl 18. kez veriliyor. Uluslararası Yılın Starları Ödülleri, iş ve ekonomi dünyasının ‘Oscar’ları niteliğini taşıyor. Deneyimli gazeteciler Kamuran Abacıoğlu, Şeref Özata ve Bilal Koçak, Sanayi ve Ticaret eski Bakanı Ali Coşkun, MÜSİAD eski Başkanı Ömer Bolat’tan oluşan ‘Yılın Starları Ödülleri Jürisi’titiz bir çalışma yaparak başarılarıyla öne çıkan iş insanı, firma, marka, kurum ve kuruluşları belirledi. 18. Yılın Starları Ödül Töreni, 23 Kasım 2019 Cumartesi akşamı Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İstanbul yerleşkesinde düzenlenecek görkemli bir törenle gerçekleştirilecek. Bugüne kadar Ekovitrin Dergisi Yılın Starları Ödülleri’ni alan önemli kişiler arasında; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Romanya eski Cumhurbaşkanı Trian Basescu, K.K.T.C. eski Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Eski Başbakan Binali Yıldırım, Gagavuzya Özerk Bölgesi Başkanı İrina Vlah, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, merhum Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Londra Belediye eski Başkanı Boris Johnson (Şu anda İngiltere Başbakanı), Kosova Devlet Bakanı Mahir Yağcılar bulunuyor. Bu isimlerin dışında şimdiye kadar yurtiçi ve yurtdışında başarılı kişi ve kurumlara ‘Yılın Starları’ ödülleri verildi.

İŞ DÜNYASINDA KADINLARIN TOPUK SESLERİ

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Türk Tuborg A.Ş’nin katkıları ile gerçekleştirilen ve kamuoyuyla paylaşılan ‘Türkiye Kadın Girişimcilik Endeksi Çalışması’ araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de kadın girişimcilerin sayısı erkek girişimcilerin yarısından az olsa da, kadınlar daha iddialı. Ekovitrin, Kasım sayısında kadın girişimcilerin iş dünyasında giderek yükselişini büyüteç altına aldı. Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Emine Erdem, 17 yıldır kadın girişimciliği ve kadın istihdamının gelişmesi için var güçleriyle çalıştıklarını söylüyor. KAGİDER’in ilk kurulduğu 2002 yılında Türkiye’de kadın girişimcilerin oranı yüzde 4’ken, bugün bu oran yüzde 8.8’e yükselmiş. KAGİDER Başkanı Emine Erdem, bu gelişimi Ekovitrin için analiz etti.

TÜRKİYE EKONOMİSİNİN LOKOMOTİF SEKTÖRÜ; LOJİSTİK

Ekovitrin, her yıl Kasım sayısında Türk lojistik sektörüyle ilgili çok kapsamlı bir dosya hazırlıyor. Türk ekonomisinin lokomotif sektörlerinden birisi olan lojistik sektörü son yıllarda önemli bir gelişme gösterdi. Sektörde faaliyet sürdüren şirketler bu özel dosyada yayınlanıyor. Ayrıca sektörün duayen isimlerinin lojistikteki gelişmeyi ve Türk ekonomisine katkılarını içeren analizleri Kasım sayımızda yer alıyor. Dosyayı hazırlayan Harun Reşit Tığlı arkadaşımızı kutluyorum.

TİCARİ BANKACILIK DOSYASI

Kasım sayımızda yer verdiğimiz bir başka önemli dosya da ticari bankacılık konusu…Bankalar, günümüzde birçok finansal işlemlerin yapılmasına aracılık ediyor. Bankaların ‘ticari bankacılık’ hizmetleriyle ekonomide önemli rol oynadıklarını görüyoruz. Ticari bankacılığın görevleri arasında; yatırım danışmanlığı, portföy işletmeciliği, piyasalarda alım satım aracılığı ve sigorta işlemleri gibi birçok faaliyet yer alıyor. Alternatif Bank, Türkiye İş Bankası ve DenizBank yöneticileri ‘Ticari Bankacılık’ alanında sundukları hizmetleri Ekovitrin’e değerlendirdi.

GELECEĞİN DÜNYASI; YAPAY ZEKA

Dünyanın en büyük yapay zeka konferansı olarak kabul edilen ‘AIWorld Conference’ Boston’da düzenlendi. Konferansın ilk ve tek Türk konuşmacısı olan Bahçeşehir Üniversitesi (BAU Global) Başkanı Enver Yücel, 2 yılda yapay zeka temelli öğretime geçtiklerini, sadece Türkiye’de uygulanan sistemi, 6 ay zarfında bütün dünyaya açacaklarını söyledi. Bu konu dünyanın geleceğini şekillendirecek. Gelişmiş ülkeler, yapay zeka ile ilgili olarak devasa bütçelerle Ar-Ge çalışmaları yürütüyorlar. Türkiye ise henüz bu konuda ciddi çalışma başlatmış değil. Bahçeşehir Üniversitesi’ni bu cesur adımından dolayı kutluyoruz.