Çakar, TBB Yönetim Kurulu üyeleri ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol'un katıldığı “Dönüşümün Finansmanı: COP31 Yolunda Türkiye” başlıklı toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
KOBİ kredilerindeki düzenleme fon soruşturmasıyla bağlantılı değil
Toplantıda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın KOBİ kredilerinde uygulanan yüzde 4,5'lik büyüme sınırını yüzde 5'e yükseltmesinin fon soruşturmasıyla bağlantılı olup olmadığı da soruldu.
Alpaslan Çakar, fon soruşturmasının daha sınırlı bir alanda ve ağırlıklı olarak bireysel yatırımcıları ilgilendiren bir süreç olduğunu belirtti. KOBİ'lerin finansmana erişiminin ise bir süredir bankacılık sektörünün gündeminde olduğunu ifade etti.
KOBİ'lerin likiditeye erişiminin piyasadaki önemli ihtiyaçlardan biri olduğunu dile getiren Çakar, büyük şirketler açısından aynı ölçekte bir sorun bulunmadığını söyledi. KOBİ kredilerindeki düzenlemenin fon soruşturmasından bağımsız olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Çakar, daha önce de likidite koşullarını rahatlatmaya yönelik adımlar atıldığını kaydetti.
"Para sistemin içinde kaldı"
Fon soruşturmasının bankacılık sektöründe yaratabileceği olası etkiler konusunda da değerlendirmelerde bulunan Çakar, sektörün bundan olumsuz etkilenmesini beklemediklerini ifade etti.
Çakar, soruşturma kapsamında fonlardan çıkan paranın bankacılık sistemine yöneldiğini belirterek, paranın finansal sistem dışına çıkmadığına dikkat çekti.
TBB Başkanı Çakar, bu nedenle fon soruşturmasının bankacılık sektörü üzerinde negatif bir etki oluşturmasını beklemediklerini söyledi.



