Fon krizinde özellikle küçük yatırımcıların alacaklarının karşılanmasına yönelik çalışmalar hız kazanırken, ödemelerin ekim ayı içerisinde başlatılması hedefleniyor. Sürecin kesinleşmesi için Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) kayıtları ile bankalardaki verilerin karşılaştırıldığı ve yatırımcı bazında mutabakat çalışmalarının sürdüğü belirtiliyor.
355 bin yatırımcı için 150 milyar TL
Edinilen bilgilere göre, 1 milyon TL'nin altında yatırımı bulunan yaklaşık 355 bin kişinin toplam ana para alacağı 150 milyar TL seviyesinde bulunuyor.
Atik'in aktardığı bilgilere göre yetkililer, söz konusu tutarın ödenebilmesi için gerekli kaynağın bulunduğunu ifade etti. Ödeme öncesinde yatırımcıların fonlardaki hak sahipliklerinin netleştirilmesi ve kayıtların birbirleriyle eşleştirilmesi gerekiyor.
MKK ve banka kayıtları karşılaştırılıyor
Tasfiye kapsamındaki fonlarda yatırımcıların hak sahipliğinin belirlenmesi amacıyla MKK kayıtları ile bankaların kayıtları karşılaştırılıyor. Mutabakat işlemlerinin tamamlanmasının ardından ödeme sürecinin başlatılması planlanıyor.
SPK'nın ara ödeme düzenlemesi kapsamında ise her fon ayrı ayrı değerlendirilecek. Net yatırım tutarı 1 milyon TL'nin altında kalan yatırımcılara bu tutarın tamamı için ara ödeme yapılabilecek. Yatırımı 1 milyon TL ve üzerinde olan yatırımcılar açısından ise ilgili fon için ara ödeme üst sınırı 1 milyon TL olarak uygulanacak.
Yapılacak ara ödemeler, yatırımcının tasfiye sürecinin sonunda hak edeceği nihai tutardan mahsup edilecek.
Ödemelerin ekimde başlaması bekleniyor
Fon Koordinasyon Kurulu'nun 2 Ekim'deki ikinci toplantısında yatırımcıların alacaklarının hesaplanması, mutabakat süreci ve ödeme takvimine ilişkin başlıkların ele alındığı aktarıldı.
Yetkililerden edinilen bilgilere göre ödemelerin ekim ayı içerisinde başlaması planlanıyor. Ancak ödeme tarihleri, yatırımcıların kayıtlarının doğrulanması ve mutabakat işlemlerinin tamamlanmasına bağlı olacak.
Enflasyon farkı da gündemde
Fon mağdurlarının ana paralarının geçen süreçte enflasyon karşısında erimemesi için ayrıca bir çalışma yürütüldüğü de belirtiliyor.
Buna göre yatırımcıların ödeme hesaplamalarında belirli bir enflasyon farkının dikkate alınması üzerinde çalışılıyor. Söz konusu uygulamanın nasıl yapılacağı ve hangi tarihin esas alınacağına ilişkin detayların ilgili düzenlemeler ve hesaplama çalışmaları tamamlandıktan sonra netleşmesi bekleniyor.
Fon krizinde ödeme sürecinin ilk aşamasında özellikle 1 milyon TL'nin altında yatırımı bulunan yüz binlerce küçük yatırımcının alacaklarının karşılanması hedefleniyor.



