KBB ve Uyku Apnesi Uzmanı Arman Afrashi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uyku apnesinin genellikle horlamayla seyreden, geceleri nefes kesilme atakları görülen bir hastalık olduğunu, bu rahatsızlığın yeterince oksijen alınmasını engellediği için bazı konulara yoğunlaşmada zorlanmaya, sabahları yorgun uyanmaya, gündüzleri uykuya yol açtığını bildirdi.
Dünyada yaklaşık 700 milyon insanda görülen bu rahatsızlığın yüksek tansiyon, kalp, şeker, iktidarsızlık ve ani ölümlere neden olduğunu dile getiren Afrashi, hastalığın dil ve damak bölgesinin tıkanması sonucu oluştuğunu, cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edildiğini kaydetti.

-Trafik kazasına da neden oluyor

Afrashi, uyku apnesinin neden olduğu en büyük sorunlardan birinin de trafik kazaları olduğuna dikkati çekerek, "Özellikle uzun yol yapan şoförler uykusunu tam alamadığı için trafik kazalarına neden olabiliyorlar" dedi.

-Masaj sedyesinden esinlenerek yapıldı

Bu rahatsızlığın cerrahi olmayan metotlarla tedavisine yönelik, Doç. Dr. Zeynep Zeren Uçar ile birlikte özel düzenekli yatak geliştirdiklerini ifade eden Afrashi şöyle konuştu:

"Geliştirdiğimiz yatak masaj sedyesine benziyor. Zaten o esin kaynağı oldu. 1980'lerden sonra bulduğumuz bu yöntem bir ilktir. Adını PPP koyduk. 2011'de çalışmaya başladık ve 29 hasta üzerinde denedik. Hastayı ters yatırarak (yüzüstü) hem damak hem dilin ters yönde hareket etmesini sağladık ve horlamayı yüzde 100, uyku apnesini yüzde 75 önlemeyi başardık. Bu yöntemimiz çok zor yayın kabul eden Sleep and Breathing de, uluslararası bir tıp dergisinde geçen ay yayımlandı. Ayrıca bizden sonra aynı yöntemi İsveçliler de kullandı ve onlar da aynı sonuçları aldı. Zeynep hanım bunu Havai'de sundu ve çok güzel tepkilerle karşılaştı. Bu dergide yayımlandıktan sonra tıp camiasından sürekli mailler geliyor. Bu konuda kitap yazmamız istendi. Bu Türk tıbbı için bir ilk ve dünya uyku apne camiası için de üçüncü yöntemdir."