Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Sn.Zeynel Abidin Beyazgül’ün Vizyoner Projelerini Bizzat Yerinde Görmek Ve Kendisiyle “Yerel Sohbetler” Canlı Yayınını Gerçekleştirmek İçin Geçtiğimiz Haftalarda Ekonomisi, Sanayisi, Tarımı, Ticareti, Verimli Toprakları, Sanatı, Tarihi, Kültürel Mirası, Gastronomisi ve Misafirperverliği İle Kucaklayan Peygamberler Şehri Şanlıurfa’yı Ziyaret Ettim.


Şanlıurfa; her mânâda çok farklı ve çok özel bir şehir. Sümer, Hitit, Babil, Roma ve Bizans gibi birçok medeniyete ve aynı zamanda Memlük, Timur, Dulkadirbeyliği ve Osmanlı gibi birçok iktidara ev sahipliği yapmış bir şehrimiz. Ve tabiki Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği kahramanca mücadeleden dolayı “Şanlı” ünvanını alarak yiğitliğini tüm dünyaya kanıtlamış bir şehrimiz. 

Tabi Şanlıurfa’yı sadece bu kadarla da anlatamayız. Verimli toprakları ile buğdayın, bulgurun, pamuğun, fıstığın ve birçok kıymetli tarım ürünün yetiştiği, hayvancılıkta özellikle süt ve süt ürünleri ve Şanlıurfa Ticaret Borsası tarafından “Coğrafi İşaretli Ürünler” listesine alınan yabancıların ghee dediği ve çok önem verdiği sadeyağı ile tarım ve hayvancılık açısından da büyük bir potansiyele sahip. 

Keza tarihin sıfır noktası “Göbeklitepe” ve sular altında kalan şehir “Halfeti” gibi birçok tarihi ve aynı zamanda “İbrahim Peygamber, Eyüp Peygamber Makamı ve Balıklıgöl”gibi inanç turizmi açısından da çok değerli birçok mirasa sahip. 

Şanlıurfa aktif ticarî hayatı ve yaşayan ekonomisi ile de çok canlı bir şehir. Orada bulunduğum süre boyunca ticarethanelerin, dükkanların, marketlerin ve mağazaların yoğun bir şekilde işlediğini gördüm. Sokaklar dolu, hareketli ve güvenli. 

Göbeklitepe’ye gittiğimde yerli turist kadar yabancı turistlerin de orada olduğunu gördüm. Restaurantlar, oteller ve işletmeler temiz, maske ve hijyen kurallarına uyuyor. Zabıtalar her gün dükkanları gezerek sık sık kontroller yapıyor. Hatta bu konuda esnaf yoğun denetimlerden zaman zaman yorulduklarını dile getiriyor. Ama tabi bu nedenle Şanlıurfa ülke genelinde pandemi haritasında sarı bölge olmayı koruyor. 

Gastronomisine gelirsek; 
Şanlıurfa’da kebap, tepsi ve fırın yemekleri hem çok lezzetli hem de çok meşhur. Kahvaltılarda en doğal ürünleri tatmak mümkün. Orada özellikle tepsi kebaplarını, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Tesislerinin lezzetli ciğerini, Nevali Otel’in leziz kuzu tandırını, Birlik Pastanesi Baş ve Usta Şefi” ve aynı zamanda dedelerinden günümüze mekan sahibi İbrahim Halil Şef’in katmerinden peynirine, kaymağına, balına, yoğurduna, kuru domates ve patlıcanına, tırnak pidesinden kaçak çayına tamamen yöresel lezzetlerden oluşan eşsiz kahvaltısını ve özellikle kahvaltı sonrası bölgeye özel görsel sunumuyla menengiç kahvesini tatmanızı kesinlikle tavsiye ederim. Ve tabi ki bana özel hazırlattıkları leziz tepsi yemeklerini de anmazsam olmaz. 

Salçası, pul biberi, isotu, fıstığı, sade yağı, peyniri, tepsi kebapları, tatlıları ve kurutmalıkları ile Şanlıurfa gastronomisi ile de çok kıymetli bir şehrimiz. Orada tattığım sadeyağı başka hiçbir yerde tatmadığımı söyleyebilirim. Ya da Şanlıurfa salçasının hiç bir salçaya benzemediğini rahatlıkla söyleyebilirim. 

Burada tabi ki vurgulamak istediğim; 
özellikle dünyanın birçok ülkesine gitmiş bir gazeteci olarak Şanlıurfa’yı gerek Türkiye gerekse dünyaya tanıtma noktasında ses getirecek projeler üretmek gerektiği. Böyle bir zenginliği tüm dünyaya açabilmeliyiz. Bu konuda Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn.Zeynel Abidin Beyazgül ve Basın Yayın Daire Başkanı’mız Sn.Mahmut Uçmak ve Sn.Başkanı’mızın tüm ekibinin ne kadar azim, istek ve kararlılıkla çalışarak ve ne kadar vizyoner projeleri hayata geçirdiklerini ve önümüzdeki süreçte geçireceklerini görmek beni mutlu etti. Çünkü böyle zenginliklerle dolu kadim bir şehrimizi tüm Türkiye ve dünya daha yakından tanımalı. Pandemi süreciyle birlikte özellikle Göbeklitepe gibi bazı projelere ara vermek zorunda kalsalar da bu süreçte çok sıkı bir şekilde pandemi sonrasına “Göbeklitepe”yi tüm dünyaya duyurmak adına güçlü projeleriyle hazırlandıklarını gördüm. 

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan’ımız Sn.Zeynel Abidin Beyazgül’ün Şanlıurfa’da yaptığım “Yerel Sohbetler” canlı yayını ile birlikte “Ak Belediyeciliği taçlandırarak Cumhurbaşkanı’mız Sn.Recep Tayyip Erdoğan’ın yerel seçimler öncesi tüm belediyelerin uygulamasını istediği “Gönül Belediyeciliği” anlayışını benimsediğini ve bunu yürekten icra ettiğini bizzat yerinde görme fırsatı buldum. 

Sn.Belediye Başkan’ımızın tasarruf ederek hizmet üreten belediyeciliği, enerji ve yakıt tasarrufu sağlayan projeleri, belediye araçlarının kiralama değil de satın alma yoluyla kâra geçilmesi, birbirinden önemli ağaçlandırma ve yeşil alan projeleri, ağaçlandırma yapılan bölgelerde halkın ürünleri dalından koparıp yiyebilmesi ve hatta toplayıp evine götürebilmesi, köprü, kavşak ve üst geçit çalışmaları ve trafik için ürettikleri çözümler, sur içi bölgesinin eski Şanlıurfa gibi ve başkanımızın “Gönlümün Sükûn Bulduğu Şehir” dediği Şanlıurfa tarihi yapısı gibi olması adına yapılan çalışmalar keza pandemi sürecinde maske ve hijyen kiti dağıtımı, araçlarda, iş yerlerinde ve her yerde hijyen çalışmalarının yapılması, yardım kolilerinin ulaştırılması, denetimler ve tüm maske ve mesafe kuralına uyan çalışmaları ve “Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı”nı kurarak kadınlar, çocuklar ve aileler için yaptıkları çalışmalar, eğitimler, seminerler ve daha birçok değerli projelerle özellikle halkla ne kadar iç içe zaman zaman yaşlıların ve hastaların, zaman zaman gençlerin ve çocukların, zaman zaman kadınların ve ailelerin, zaman zamansa esnaf ve tüccarın bizzat yanlarına giderek “Gönül Belediyeciliği”ni ne kadar etkili ve güzel bir şekilde uyguladığını gördüm. 

Tüm bu izlenimlerim sonucunda rahatlıkşa söyleyebilirim ki; 
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Başkan Sn.Zeynel Abidin Beyazgül, Başkan Vekili Sn.Faruk Bayuk, Basın Yayın Daire Başkanı Sn.Mahmut Uçmak, Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Sn.Fatma Şeker ve tüm daire başkanları, tüm yöneticileri ve tüm personeli ile Şanlıurfa’ya gönül vermiş ve hizmet seferberliği düzenlemiş bulunmakta. Böyle şeffaf, açık ve hesap verilebilir belediyecilik anlayışıyla gönül belediyeciliğinin en güzel örneklerinden biri olan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ni, Belediye Başkan’ımız Sn.Zeynel Abidin Beyazgül’ü ve kendilerinin nezdinde tüm  çalışma ekiplerini yürekten kutlarım.