Uzun yıllar insanları bir ülkeden diğerine taşıyan uçaklar belli bir süre sonra metal yorgunluğu ile karşı karşıya kalırlar. Metal yorgunluğu sürekli olarak tekrarlanan hareket ve titreşimlerin yarattığı bir durum ve en önemsendiği yer uçaklar. Uçaklarda hafif metaller kullanılır. Bu nedenle yorulmaya, yırtılmaya daha müsaitler. Kanat birleşim ve gövdenin bazı yerlerinde metal yorgunluğu çok önemsenir. Kısaca uçaklarda korozyon veya metal yorgunluğu tespit edilmesi durumunda uçuş emniyeti açısından o uçak artık uçuş ömrünü yitirerek hurdaya çıkma zamanının geldiğine işaret eder.

SKYAIR Shop Havacılık, uçuş ömrünü yitiren geniş gövdeli uçakların satın alımlarını yaparak uzman ve lisanlı uçak teknisyen ve mühendis ekibi ile havalimanlarında üst düzey emniyet önlemleri alarak, uçakları kesim öncesinde kabin içindeki koltuklar, baş üstü dolaplar, mutfak ayrıca uçakta bırakılmışsa eğer; motorlar, uçağa elektrik sağlayan APU, elektronik ve mekanik kalan tüm parçaları sökerek kesimini yapıyor. SKYAIR Shop, müşterilerinin talepleri doğrultusunda yurt içi ve yurtdışına kesilen bu parçaların nakliyesi sonrasında yerinde montajını yaparak uçakları hurdaya çıkarmayıp restaurant, kafe, otel, müze, kütüphane haline getirerek insanlara farklı şekilde hizmet vermelerinin devamını sağlıyor.

Burundan kuyruğa 70 metreyi aşkın deva¬sa gövdeleri ile uzun yıllar havada dünyayı dolaşmış bu metal kuşlar, SKYAIR Shop sa¬yesinde farklı hizmet sektörlerinde faaliyet göstererek gökyüzü semalarından sonra yerde de yaşama devam ediyorlar.

SKYAIR SHOP, UÇAKLARI DİKKATLİ BİR ŞEKİLDE PARÇALIYOR

SKYAIR Shop ve uzman ekibi uçakları dikkatli bir şekilde parçalıyor. Boeing 737 veya Airbus A320 gibi dar gövdeli uçakların sökülmesi sekiz hafta sürüyor. Airbus A300 veya A330/A340 gibi geniş gövdeli uçakların parçalanması ise 10-12 haftayı buluyor. Uçak sökülmeye başlanmadan önce, içindeki yakıt, buz çözme sıvısı, hidrolik yağ gibi zararlı maddelerin boşaltılması gerekiyor. Daha sonra motorlar vinç yardımıyla çıkarılıyor ve içine paslanmayı önleyecek koruyucu sıvı pompalanıyor. Daha sonra uçak plastikle sarmalanıyor. Uçaktaki diğer değerli parçalar arasında iniş takımı, yardımcı güç ünitesi (uçağın arkasında elektrik sistemine akım sağlayan türbin), havacılık elektroniği sistemi, klima ve kurtarma tüneli yer alıyor.

SKYAIR Shop Yöneticisi Seher Dikmen, uçakları dikkatli bir şekilde parçaladıklarını belirtiyor. Parçalama işlemi bittikten sonra geriye sadece uçak gövdesinin kaldığını belirten Seher Dikmen, “Uçuş güvertesinin bir kısmını bazen havacılık okulları eğitim amacıyla almak istiyor. Bazen kapıları ve koltuklarını bile satın almak isteyenler çıkıyor. Hatta kemerler bile alıcı bulabiliyor. Söküm sırasında teknisyenler uçakları mümkün olan en küçük parçalara ayırmaya çalışıyor. En son aşamada gövdeden dev parçaları çıkarmak için elektrikli metal kesiciler kullanılarak farklı maddelerin ayrılıp geri dönüşümü sağlanıyor. Bazen koltuklar arasında sıkışmış eşyalara rastlıyoruz. Bozuk para, cep telefonları, kalemler ve şekerlemeler sık rastladığımız eşyalar arasında yer alıyor” diyor.

Seher Dikmen, sözlerine şöyle devam ediyor: ‘’Kayseri Talas, Balıkesir Burhaniye ve İzmit Çayırova’da montajını bitirerek teslimatlarını gerçekleştirdiğimiz ‘Restaurant ve Cafe’ uçakların yanısıra geçen yıllarda denize uçak batırmak gibi farklı bir projeye imza atmak ufkumuzu genişletmişti. Avrupa’nın en büyük resif amaçlı Airbus A300 tipi uçağı birkaç sene önce Kuşadası’nda denizin altına koyduk ancak yarın daha büyük gövdeli bir uçağı ülkemizde veya yurtdışında bir otel veya eğlence merkezi haline getirebiliriz. Bir uçağın ‘dalış turizmi’ için denize batırılması Türkiye'de bir ilk değil ancak bizim yaptığımız iş, gerek ülkemiz gerekse de Avrupa'da bugüne kadar bu boyutta resif amaçlı batırılan en büyük ve bir ilk oldu. Airbus A300 uçağının batırılmasıyla birlikte Kuşadası, dünyanın önemli sualtı dalış merkezlerinden biri haline geldi” diye konuşuyor.

SKYAIR Shop, AIRBUS A330’U MÜZE UÇAK HALİNE GETİRDİ

SKYAIR Shop, ilk yurtdışı tecrübesini ise geçen yıl Nepal Kathmandu Havalimanı’nda inişi sırasında pistten çıkan ve uçamayacak hale gelen henüz 6 aylık Airbus A330 tipi uçakta kazanmıştı. SKYAIR Shop, havalimanında tüm parça ve motorlarının sökümü sonrasında uçağı 2 ay gibi kısa sürede kesip, 3 ayda da montajını yaparak hiç kesilmemişçesine bir görünüm kazandırıp havalimanının hemen dışına ‘müze uçak’ haline getirerek turistlere, yerel halka özellikle gençlere ve öğrencilere havacılığın anlatıldığı ve sevdirildiği bir mekana çevirerek büyük bir başarıya imza attı.

SKYAIR Shop’da kesilmiş büyük depolarda kurulumu bekleyen hazır iki adet Airbus A330 ve A300 tipinde uçaklar mevcut. Farklı projelere imza atmayı hedefleyen SKYAIR teknik ekibi, müteşebbislerin tüm hayallerini gerçekleştireceklerini, her türlü projeye açık olduklarını söyleyerek, bu farklı işten ne kadar zevk aldıklarını ve tüm talepleri ciddiyetle değerlendireceklerini belirtiyorlar.