Korona virüsün dünya çapında artmaya devam etmesine karşın ekonomilerin açık kalacağına dair beklentiler ve kısıtlamaların giderek daha da hafifletilmesi iyimserliğin ön planda kalmasını sağlıyor. Kaldı ki, henüz zayıflıktan çıkamamış olsa da verilerin ekonomik aktivitenin güç kazandığına yönelik sinyaller verdiğini görüyoruz. Bu noktada, dün hem Euro Bölgesi hem de ABD’den gelen PMI rakamlarının belirgin şekilde toparlanma sinyalleri vermesi dikkat çekti. Özellikle hisse senetlerine yönelim canlı kalmaya devam ederken ABD borsalarının pozitif kapanışının ardından olumlu hava çok güçlü olmasa da sabah saatleri itibariyle Asya piyasalarında korunuyor.

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul 116 binin de üzerini test etmeye başladı. Uzun zamandır oldukça güçlü bir trend doğrultusunda hareket eden BIST-100 endeksinin ayın başından bu yana değer kazanımı %9’u aşmış durumda. Endeks bu performansı ile gerek MSCI EM endeksini gerekse diğer ülke borsalarını belirgin şekilde geride bırakmayı başardı. Oluşan güçlü performans bir miktar ivme kaybı getirebilecek olsa da henüz indikatörlerde bu yönde anlamlı bir sinyal oluşmuş değil. Bu noktada hisse senetlerine olan ilginin arttığını da düşünürsek Borsa İstanbul’un iyimserliğini sürdürmesini bekliyoruz. MSCI’ın Türkiye ile ilgili yaptığı olumsuz değerlendirmeler ise yeni güne başlarken yegâne negatif haber olarak öne çıkıyor. MSCI, hisse senetleri piyasasına kurumsal yatırımcı erişiminin daha da zorlaşması durumunda MSCI Türkiye Endeksi'nin yeniden sınıflandırılması üzerine konsültasyon başlatılabileceği uyarısında bulundu.

Kaynak: Matriks

 Teknik Analizde Öne Çıkanlar

Hisse

RSI

Momentum

MACD-AS

Regresyon

AKGRT

AL

AL

AL

AL

FROTO

AL

AL

AL

AL

KOZAA

AL

AL

AL

AL

TOASO

AL

AL

AL

AL

Güçlü PMI rakamları pariteye ivme kazandırdı. Risk iştahındaki toparlanmanın ve Euro Bölgesi’nde beklentilerden iyimser gelen PMI rakamlarının desteğini arkasına alan EUR/USD yeniden 1,13 seviyesinin üzerine yükselmeyi başardı. Bu bölgede kalınması halinde göstergelerin momentum kazanmış olmasının da desteği ile bir kez daha 1,1380’e doğru bir yönelim görebiliriz. Kısa vadeli trend yukarı yönlü olmakla birlikte 1,1380’in Haziran ayı başından bu yana direnç olarak çalıştığını düşünürsek söz konusu noktanın aşılıp aşılamayacağı kısa vadeli performans açısından yön gösterici olacaktır.

 

TL destek bulmakta zorlanıyor. Ayın başından bu yana dolar karşısında önemli bir varlık gösteremeyen TL 6,85 seviyesinin üzerinde daha çok kalmaya başladı. Bu durum teknik görünüm açısından risk yaratırken özellikle uzun zamandır direnç olarak çalışan 6,86’nın aşılması durumunda yukarı yönlü risklerin artma ihtimalini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Kaldı ki dün gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında ağırlıklı olarak değer kazanma eğilimi sergilerken TL’nin bu performansa çok fazla ayak uyduramaması da dikkat çekti. Sıklıkla vurguladığımız gibi TL lehine hareket alanı oluşması için 6,80’e doğru bir hareket görmemiz gerekiyor.

Kaynak: Matriks

Ons altın 1750 doların üzerine iyice yerleşti. Teknik olarak önemli seviyelerin kırılmasının ardından momentum kazanan altının ons fiyatı yukarı yönlü eğilimini koruyor. Bu noktada 1750 doların üzerinde kalındıkça 1770 doların sonraki hedef seviye olduğuna vurgu yapmıştık. Kaldı ki korona virüste ikinci dalga endişelerinin tam olarak ortadan kalkmaması ve ABD-Çin ilişkilerine dair soru işaretleri de ons altına yönelimi destekler nitelikte. Diğer taraftan son bir haftadır 97 seviyesinin üzerini sıklıkla test ediyor olsa da dolar endeksinin bu bölgede tutunmayı başaramıyor oluşu da ons altının güç kazanmasını kolaylaştıran bir zemin yaratıyor.