COVID-19 salgınının yarattığı küresel kriz nedeniyle uluslararası hava yolu taşımacılığının bir süredir iptal edildiği ve seyahat koşullarının ne zaman normale döneceği konusunda çok fazla belirsizlik yaşanan şu günlerde, Türkiye’deki birçok dil kursu programlarını iptal edilmiş olsa da yakın bir zamanda bu sürecin atlatılmasıyla beraber yabancı öğrencilerin Türkiye’de dil eğitimine devam etmesi beklenmektedir. Diğer yandan pandemi sürecinde eğitime ara vermemek adına dil kursları tarafından birçok çevrimiçi dil öğrenme programı da uygulamaya konulmuştur.

Türkiye hakkında daha fazla bilgi edinmek ve eğitimleri için Türkçe öğrenmek isteyen yabancı öğrenciler ile birlikte çeşitli nedenlerle Türkiye’ye yerleşen yabancı uyruklu vatandaşların, Türkiye’de temel ihtiyaçlarını karşılamaya, iletişimlerini geliştirmeye yönelik Türkçe öğrenmeleri Türkiye’deki dil okulları sayesinde mümkün olmaktadır.  Türkçe, günümüzde dünyanın en yaygın dillerinden biri olmasa da, hem Türkiye’de bulunan hem de yakın ülkelerdeki yabancı öğrenciler için Türkçe öğrenmek beraberinde birçok fırsatı getirmektedir. Dünyanın dört bir yanından gelen dil öğrencileri, Türk halkının hem dilini hem de kültürel etkisini daha iyi anlama fırsatı yakalamak için Türkiye’deki dil okullarında eğitim görmeye her geçen gün daha fazla ilgi göstermektedir.

Türkiye’de Dil Okulları

Yabancı öğrenciler tarafından genellikle tercih edilen, Türkçe öğrenmenin en yaygın yolu bir özel dil kursuna kayıt olarak diğer dillerde olduğu gibi Ortak Avrupa Dil Programı çerçevesinde A1 başlangıç seviyesi, A1-A2-B1-B2-C1-C2 olmak üzere toplam 6 kuru tamamlamaktır. Bunun yanında bazı üniversiteler de dil kursları açmaktadır.

Üniversiteye Bağlı Dil Kursları

Türkiye’deki büyük üniversitelerin çoğu, yurtdışından gelen öğrenciler için eğitimlerinin bir parçası olarak dil eğitimini de sunmaktadır. Her ne kadar Türkiye’de yabancı dil ile eğitim programları bulunsa da diğer birçok programda Türkçe dersler okutulmaktadır. Bu nedenle yabancı öğrencilerin dil kurslarından veya özel dil okullarından yararlanarak Türkçe öğrenmeleri gerekmektedir. Dil kursları, diğer akademik alanlarda veya sosyal yaşantılarında yabancı öğrencilere destek sağlamaktadır.

Özel Dil Okulları

Özel bir dil okulunda kurs almak sadece Türkçe öğrenimine odaklanmaya izin vermektedir. Maliyetler genel olarak üniversiteye bağlı kurslardaki öğrenimden daha makul seviyelerdedir. Türkiye’de yaşayan veya sadece bir süre kalacak olan ancak Türkiye’deki dil eğitimi sunan herhangi bir lisans veya yüksek lisans programına kayıtlı olmayan öğrenciler için özel dil okulları harika bir seçenek olarak göze çarpmaktadır.

Türkiye’deki Dil Okullarında Eğitim Sistemi ve Yabancı Öğrenci Kabul Şartları

Dil okullarında Avrupa Dil Kriterleri ölçütlerine göre tanımlanan A1-A2 (Temel Seviye), B1-B2(Orta Seviye), C1-C2 (İleri Seviye) düzeylerinden oluşan 6 basamakta dil öğretimi gerçekleştirilmektedir. Hangi kura kayıt olunması gerektiği dil okulu tarafından yapılacak olan ücretsiz seviye tespit sınavıyla belirlenmektedir. Alanlarında uzman, Türk öğretmenler tarafından gerçekleştirilen derslerde devam zorunluluğu olmakla birlikte, kur sonunda yapılacak olan anlama ve anlatım becerilerini tespit etmek üzere okuma, dinleme, konuşma ve yazma sınavları yapılmaktadır. Kur sonu sınavında başarılı olan öğrenciler bir üst kura geçme hakkı kazanmaktadır.

Dil okullarına kayıt olmak isteyen yabancı öğrenciler için kabul şartları oldukça esnektir. Tek şart ise Türkiye’de kurs süresince geçecek zaman için geçerli bir vizeye ihtiyacın olmasıdır. Bir üniversite kursuna kaydolan öğrenciler için öğrenci vizesi almak mümkündür. Ancak bağımsız olarak seyahat eden ve Türkçe öğrenmek isteyenlerin diğer vize seçeneklerini de değerlendirmeleri gerekmektedir.