İstanbul Sanayi Odası (İSO) her yıl Türkiye’nin ilk 500 büyük şirketini belirliyor. 2021 yılı 500 listesi de geçtiğimiz ay açıklandı. Bu listede yer alan sanayi şirketlerinin ihracatla büyüme gösterdiği görülüyor. Sanayi sektörünün en değerli verilerini oluşturan “Türkiye’nin 500 Büyük Sannayi Kuruluşu” araştırmasına göre 2021 yılında üretimden satışlara göre zirvede 136 milyar 793 milyon TL ile TÜPRAŞ yer aldı. Sıralamada ikinci Ford Otomotiv, üçüncü de Star Rafineri oldu.

İSO 500’ün ihracatı da yüzde 33,9’luk artışla 85,8 milyar dolara ulaştı. Türkiye genelinin 1,1 puan üzerinde gerçekleşen artışla İSO 500 ihracatı tarihsel rekor kırdı. Haziran sayımızda bu gurur veren tabloyu “Türkiye’nin sanayi devleri ihracatla büyüdü” başlığı ile kapak konusu yaptık. 2022 ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde 7.3 ile yine rekor bir büyüme sağladı. Bu büyümenin de lokomotifini ihracatçı sanayi şirketlerimiz oluşturuyor. Bu da gösteriyor ki ihracatla büyüme modeli, Türk ekonomisi için en sağlıklı kalkınma yolu olarak görülüyor.

DAIKIN TÜRKİYE’DEN İHRACAT HAMLESİ

İklimlendirme sektörünün önde gelen şirketlerinden Daikin Türkiye’nin, Sakarya Hendek’teki tesislerinde 13 milyon Euro yatırım bedeli ile devreye aldığı yeni VRV üretim tesisleri Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katıldığı törenle hizmete açıldı. Daikin Türkiye bu yeni yatırımı ile birlikte 2021 yılında 262 milyon Euro olan ihracatını 100 milyon Euro daha artıracak. Avrupa’nın ikinci büyük VRV tesisinin ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz. Bu önemli yatırıma Haziran sayımızda yer veriyoruz.

FAİZSİZ FİNANSMAN SEKTÖRÜ

Faizsiz finansman sistemi ile vatandaşları ev ve otomobil sahibi yapan şirketler BDDK lisansı ile birlikte denetim ve güvence altına alındı. Sektörün öncü kuruluşlarından FuzulEv de BDDK lisansını aldı. 30 yıldan bu yana faizsiz finansman sistemi ile binlerce aileyi ev ve otomobil sahibi yapan FuzulEv’in Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, Ekovitrin’e yaptığı açıklamada, faizsiz finansman sisteminin daha hızlı gelişmesi için gayret ettiklerini belirtiyor. BDDK lisansıyla mağduriyetlerin önleneceğini de vurgulayan Eyüp Akbal, sektörün Pazar payının 5 yılda yüzde 20’ye ulaşacağını söylüyor.

HALKBANK’TAN EKONOMİYE 807,8 MİLYAR TL DESTEK

Bankacılık sektöründe başarılı hizmetleriyle adından söz ettiren Halkbank, esnaf-sanatkârlara, meslek gruplarına, girişimcilere ve KOBİ’lere sunduğu finansal seçeneklerle ekonomideki canlılığa katkı vermeyi sürdürüyor. Özellikle kadın girişimcilere 2021’de sağladığı destekleriyle ön plana çıkan Halkbank’ın Genel Müdürü Osman Arslan, “807,8 milyar TL seviyesine ulaşan toplam kredilerimizle Türkiye ekonomisine katkımızı artırarak devam ettirdik. Bu süreçte 2 milyar TL net dönem kârına ulaştık” diyor.

KÜRESEL SİLAHLANMA BÜTÇESİ 2 TRİLYON DOLARI GEÇTİ

Ekovitrin’in Haziran sayısında önemli araştırmalar ve analizler de yer alıyor. Bu araştırmalardan biri küresel silahlanma ile ilgili. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2021 yılına ilişkin küresel askeri harcamalar raporuna göre, silahlanmaya harcanan para 2 trilyon doların üzerine çıktı. Askeri harcamaların yüzde 62’sini ABD, Çin, Hindistan, Rusya ve İngiltere yaptı. Ekovitrin, bu konuyu sayfalarına taşıdı. Savaşlar ve açlıktan milyonlarca insanın öldüğü dünyamızda silahlanmaya büyük bütçelerin ayrılması dramatik bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Küresel ve Türkiye piyasalarının ekonomist ve uzmanlar tarafından analiz edildiği Haziran sayımız yine dopdolu bir içerikle sizlerle buluşuyor. Önümüzdeki ay yine birlikte olmak üzere…