Bulunduğu bölgeye değer katma anlayışıyla faaliyetlerini sürdüren Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’nin, 2014 yılında Sakarya Üniversitesi ile imzaladığı işbirliği anlaşması iki yıl boyunca gençlere fırsat kapıları araladı. 2015-2016 yılında Sakarya Üniversiteli 118 öğrenciye staj imkanı sağlanırken, işbirliğinin başından bu yana toplam stajyer öğrenci sayısı 219 olarak gerçekleşti. Ulaşılan öğrenci sayısı ve olumlu geri bildirimler sonucunda iki kuruluş, işbirliğini 2 yıl daha uzatma konusunda anlaşmaya vardı.   

Geride bırakılan eğitim-öğretim yılında UM-DE (Uygulamalı Mühendislik Deneyimi Eğitimi) projesi kapsamında 12 Endüstri Mühendisliği öğrencisi, 7+1 projesi kapsamında 4 yıllık mühendislik ve sosyal bilimler alanlarında 11 farklı bölümden 46 öğrenci staj yaparak, teorik bilgilerini pratikle birleştirdi. 3+1 projesi kapsamında 2 yıllık yüksek okullardan ise 21 farklı bölümden toplam 60 öğrenci bir eğitim-öğretim dönemi boyunca stajlarını Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye üretim tesislerinin çeşitli bölümlerinde tamamladı. 

Ayrıca 172 akademisyen ve öğrenci de fabrikayı ziyaret ederek, Toyota Üretim Sistemi uygulamalarını ve üretim proseslerinde kullanılan teknolojiyi yerinde gözlemledi.

İşbirliği kapsamında stajlar ve fabrika ziyaretlerinin yanında öğrencilere yönelik temel Toyota kültürünü ve uygulamalarını anlatan eğitimler verildi. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, aynı zamanda yıl boyunca öğrencilerin tez ve ödev çalışmalarına da katkıda bulundu. 

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Genel Müdür ve CEO’su Hiroshi Kato, Sakarya Üniversitesi ile olan işbirliklerini uzatmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederken, “TMMT ve Sakarya Üniversitesi işbirliği anlaşması 2 yıl önce başladı. Bu sinerji her iki tarafa da karşılıklı pek çok avantaj sağladı. Sakarya Üniversitesi’nin geliştirdiği çeşitli uzun dönem staj programları ile öğrenciler, teorik bilgilerinin gerçek iş ortamında nasıl uygulandığını görme fırsatı elde ettiler. İşbirliğinin her iki tarafından konularında uzman konuşmacılar, bilgi ve tecrübelerini kendilerini izleyenlerle paylaştılar. Biz, dünyaca bilinen Toyota üretim ve yönetim sistemleri ile, temel Toyota değerlerini paylaşmak suretiyle Sakarya Üniversitesi öğrencilerine ve akademisyenlerine fabrikamızı ziyaret ederek, gözlemleme fırsatı tanıdık. Bazen de biz sizlerin değerli uzmanlıklarınızın katkısını gördük. Bundan dolayı minnettarız. Sonuç olarak, her iki tarafı için de kazan-kazan durumundaki bu işbirliği ilk 2 yılında başarıyla yerine getirilmiştir. Elbette ve inanıyorum ki, gelecekte daha da iyileştirilecektir. Sonuç olarak, bugünkü toplantının amacı, her iki taraf için de verimli olması nedeniyle bu işbirliğinin devam ettirilmesidir. Diğer yandan ve bence daha da önemlisi, bu işbirliği Sakarya Üniversitesi ile aramızdaki bağı güçlendirmiştir. Bu vesile ile Sakarya Üniversitesi’nin değerli Rektörü Sayın Muzaffer Elmas’a ve bu projede emeği geçen buradaki herkese teşekkür etmek istiyorum. Eminim, gelecekte yeni alanlarda başarılı işbirliği projelerine erişilecektir” dedi. 

Sakarya Üniversitesi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ise işbirliğiyle ilgili,  “Üniversitemiz son yıllarda her alanda başarılar gösteriyor. En başarılı olduğumuz alanlardan birisi de üniversite-sanayi işbirliği. Sakarya Üniversitesi olarak ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda Ar-Ge, inovasyona, uygulamalı eğitime ve bu doğrultuda üniversite-sanayi işbirliğine çok önem veriyoruz. Üniversite sanayi işbirliği konusunda gerçekleştirilecek somut projelerle ilişkileri geliştirecek adımların atılması, eğitim öğretim açısından önem arz etmektedir. Bu protokol ile Toyota arasındaki işbirliğinin daha da güçleneceğine inanıyorum.  Yapılacak işbirliğinin protokolle sınırlı olmadan TOYOTA ile her zaman işbirliği içinde olmaya devam edeceğiz”  ifadelerini kullandı.