TABA-AmCham Genel Başkanı Ali Osman Akat, Yüksek İstişare Kurulu Başkanı B. Ali Bayramoğlu, Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Şanlı ve Genel Sekreter Erhan Erkuş'tan oluşan heyet, Malatya'da bir dizi ziyarette bulundu. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Türk Amerikan iş Adamları Derneği ve MİAD işbirliğiyle düzenlenen program çerçevesinde, Amerika’da kurulması planlanan Türk Organize Sanayi Bölgesi Projesi (IZUS), TABA-AmCham Yüksek İstişare Kurulu Başkanı B. Ali Bayramoğlu tarafından Malatyalı sanayici ve iş adamlarına sunuldu ve TABA-AmCham Genel Başkanı Ali Osman Akat tarafından detaylandırıldı.

Malatya Valisi Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, MTSAO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, TABA-AmCham Başkan Yardımcısı Süleyman Şanlı, MİAD Genel Sekreteri Hakan Odabaşı, MİAD Malatya Temsilcisi İlhan Şahintürk, TABA-AmCham Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Akat, TABA-AmCham YİK Başkanı Bayram Ali Bayramoğlu, yatırımcı kuruluş ve iş dünyası temsilcilerinin katıldığı programda konuşan TABA-AmCham Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Akat şunları dile getirdi: "Türk Amerikan İş Adamları Dernekleri'nin burada bulunuşunun ilk sebebi Sayın Turgut Özal idi. Amerikan Ticaret Odası'nın temsilciliğini AmCham sıfatı ile aldık. Dünyada şu anda 122 tane AmCham var. Bir referans merkezi olarak çalışıyoruz. Amacımız Türk Amerikan ticaretinin şu anki seviyesinden çok daha üstlere çıkmasını sağlamak. Senelerdir ABD firmaları Türkiye'de yatırım yapıyor. Bu yatırım yapan firmalar Türkiye pazarından en üst seviyede pay sahibiler. Biz neden bu yolla, aynı şekilde Amerika'da bir pay sahibi olmayalım, neden Amerika'ya ihracatımız artmasın? Amerikan ekonomisinden neden gerekli pastayı almayalım diye görürken bu çaba içerisinde IZUS projesini geliştirdik. Bu proje ile hem Malatya hem Türk sanayisine katkı sağlamak için çalışmalar yürütüyoruz."

"Bu projede yer alırken kişisel korkularınızı bir kenara bırakın"

TABA-AmCham Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Akat, yurt dışına yatırım yapmak üzerine sorulan soruları ise şöyle cevapladı: "Rusya ile uçak krizi yaşadığımızda ekonomik olarak çok zor şartlar ve yaptırımlar önümüze sürüldü, tarım ürünlerimiz kapılardan çevrildi ancak ben bizzat Amerika’ya ihracat yapan biri olarak söylüyorum, Türk-Amerikan ilişkilerinde gelmiş geçmiş en derin ve sarsıcı iki krizi daha yeni art arda yaşadık; vize ve Brunson krizi. Fakat bir iş adamı olarak söylüyorum bu krizlerde, herhangi en ufak bir olumsuzluk, sorun yaşamadım; ne ülkeye girerken ne ticaretimi yaparken... Bu, düşünce sistemi olarak iki farklı şeyi birbirine karıştırmamanın ve duygusal hareket etmeyen bir sistemle iş birliği yapmanın ürünüdür. Sizler de o yüzden bu projede yer alırken kişisel korkularınızı bir kenara bırakın. Avrupa ve Asya’da olabilen iş dünyasına uygulanan bazı baskıları burada görmeyeceklerinden her türlü kişisellerinin emniyet altında olacağından eminim.”

"İş adamları ve bölgeler birbirleriyle entegre çalışmalı"

TABA-AmCham YİK Başkanı Bayram Ali Bayramoğlu ise yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: "Bir şehre gittiğiniz zaman şehrin çeşitli güçleri vardır. O güçlere gittiğinizde her birinin enerjisi, güler yüzü, samimiyeti var ise o şehrin geleceği vardır. O şehrin geleceğinin oluşması için önce ortamın oluşması lazım. Bir ülkeyi, bir ürünü marka yapmak istiyorsanız onu ucuzlatmamalısınız. Biz markalarımız, hizmetlerimiz ve ürünlerimizi hep aşağıya doğru çekersek, rekabet yaparak ayakta kalacağımızı zannedersek hata yaparız.

İş adamları nasıl birbiriyle entegre şekilde çalışıyorsa bölgenin de birbiriyle entegre olması, birlikte çalışması lazım. Malatya çalışıyorken Elazığ'yla birlikte hareket etmeli. Birlikte hareket etmeyi bilmeli ki makro ölçeğin içerisinde birlikte pastayı paylaşabilme imkânları olabilirsin. Türkiye'nin dış ticaret kaynaklı büyüdüğü, dış ticaret hacmini yaklaşık 400 milyar Dolarlara çıkarttığı zamanlar olmuş. Son veriler de yine bu sayı yakalamış. Dış ticaret yaptığımız ülkelerin yüzde 60'a yakını AB üye ülkeleri, yüzde 25'i Ortadoğu ve Araplar, geriye kalan kısmı ise Uzak Doğu ve Uzak Batı. Ama dünyanın ekonomik verilerine baktığınız zaman daha farklı şeyler söylüyor bize. Amerika diye bir kıta var. Sadece Amerika Birleşik Devletleri dünyanın dörtte birini üretiyor."