Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, son 13 yılda enerji iletim hatları ve trafolara 7,2 milyar lira yatırım yapıldığını belirterek, "Türkiye'deki iletim hatları dünyanın çevresini bir kez dolaşabilecek uzunlukta" dedi.

 Alaboyun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de enerji iletim hattı uzunluğunun 55 bin kilometreyi aştığını, trafo merkezlerinin kurulu gücünün 130 bin megavat ampere ulaştığını belirtti. 

Türkiye'de son 13 yılda 100 milyar liranın üzerinde enerji yatırımı yapıldığını ifade eden Alaboyun, "Bu yatırımların büyük kısmı özel sektör tarafından gerçekleştirildi. Biz de kamu olarak, enerjinin üretim santrallerinden dağıtım bölgelerine iletilmesini sağlayan Enerji İletim Hatları yatırımlarıyla, bu enerjinin iletimini sağladık. Bunun için de aynı dönemde, 7,2 milyar liranın üzerinde harcama yaptık" diye konuştu.

Aynı dönemde 42 bin kilometre olan iletim hattı uzunluğunun, yüzde 30 artarak 55 bin kilometreye çıktığını dile getiren Alaboyun, "Bugün iletim hatlarımız, ekvatorun çevresinin 40 bin kilometre olduğu düşünüldüğünde, dünyanın çevresini en az 1 kez dolaşabilecek uzunlukta" ifadesini kullandı.

Bakan Alaboyun, 2002 yılında 469 olan trafo merkezi sayısının 2014 yıl sonunda 687'ye, trafo merkezlerinin toplam gücünün de yüzde 113 oranında artarak 130 bin megavat ampere ulaştığını aktardı ve "Son 13 yılda yapılan yatırıma bakıldığında, iletim hatlarının yüzde 23'ü, trafo merkezlerinin de yüzde 31'i bu dönemde gerçekleşti" dedi.

 İletim hatları ve trafo merkezlerinin kurulu güçlerinin enerji arz güvenliği açısından büyük önem taşıdığına dikkati çeken Alaboyun, "Özel sektör yatırım yaparken, siz kamu olarak bunun gerisinde kalırsanız, bu yatırımları yapmaz ya da eksik yaparsanız, tüm sistemin çöküşüne sebep olabilecek arızalarla karşılaşabilirsiniz" diye konuştu.

Enerjiye 8 yılda 15 milyarlık kamu yatırımı 

2023'e ilişkin enerji alanında öngörüleri ve hedefleri olduğunu belirten Alaboyun, sözlerini şöyle tamamladı:
"Öncelikle elektrik tüketimimiz 2014 yılında 255 milyar kilovatsaat iken bu rakamın 2023 yılında 500 milyar kilovatsaatin üzerine çıkmasını bekliyoruz. Yine 2023 için elektrik üretiminde, özel sektör payını yüzde 75'lerin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu da özel sektörün 200 milyar liralık yatırım yapması anlamına geliyor. Biz de bu enerji yatırımına karşılık iletim hatları ve trafolara en az 15 milyar liralık yatırım öngörüyoruz."


ANKARA (AA) - NURAN ERKUL -