Küresel piyasalarda, nisan ayında risk iştahının toparlanmaya başlaması, ons altının yükselişini zorlaştırdı. Bu durum, kıymetli metalin sert bir şekilde değer kaybetmesine neden oldu. Piyasalarda emtialara olan cazibenin yavaş yavaş zayıfladığını görmeye başladık.

ABD-Çin arasında görüşmeler devam ederken bu süreçte piyasalara verilen olumlu mesajlar ve nisan ayında bilanço sezonu nedeniyle ABD’de açıklanan bilançoların piyasaları tatmin etmesi de küresel risk iştahını destekleyen unsurlar arasında sayılabilir.

ABD dışında en önemli bir diğer faktör ise Çin olarak görülüyor. Çin’de açıklanan ekonomik verilerin beklentilerin üzerinde gelmesi ve piyasaları tatmin etmesi, küresel büyümeye yönelik endişelerin azalmasını destekledi.

Yukarıda saydıklarım dünyanın iki büyük ekonomisine yönelik olumlu gelişmeler olunca piyasalarda güvenli liman algısının zayıflamasını tetiklemiş durumda.

Eskiden olsa Fed’in de etkisini yazardım ama 2019 yılında faiz artırmayacağına yönelik beklentileri sıfıra indiren Merkez Bankasının ardından, ABD verilerinin etkisi sınırlı kaldığı için ons altın üzerinde Fed kaynaklı bir hareket pek fazla görmemekteyim.

Sadece Fed’in üzerinde ABD Başkanı D. Trump’ın etkisi var. Mağlum Trump fırsat buldukça Fed’in faiz konusunda yanlış şeyler yaptığını ve ekonomiye zarar verdiğini dile getiriyor. Dolayısıyla bu durum bazen piyasaları tedirgin etse bile şimdilik Fed Başkanı Powell ile ilgili yeni bir durumun olmaması fiyatlamaları çok olumsuz etkilemiyor. Mayıs ayında da Trump’ın Fed’e yönelik eleştirilerinin sürmesi beklenebilir ancak trendi bozacak bir durum oluşmasını öngörmüyorum.

Küresel borsalardaki iyimser hava mayıs ayında da sürebilir. Zaman zaman kar satışları görebiliriz. Ancak olağanüstü bir durum olmadıkça satış baskısı oluşabileceğini düşünmüyorum. Altın içinde mayıs ayı pek iyi geçmeyebilir. Fed’in mayıs ayında toplantısı var ancak faiz hamlesi beklenilmiyor. Dolayısıyla Başkan Powell’ın söylemleri takip edilebilir. ABD ekonomisine yönelik benzer söylemlerle piyasaların karşısına çıkarsa bu durum pek fiyatlanmayabilir.

Teknik olarak, ons altın için göstergeler zayıflıyor. Bu durum altının yükselişini zorlaştırıyor. Genel görünümde, 1300$ seviyesinin üzerine yerleşemediği sürece yukarı yönlü eğiliminden bir süre bahsetmek zor olabilir. Geri çekilmelerde ise 1270$ seviyesinin altındaki performansı önemli olacaktır. Eğer 1270$ altı görünümde çok ısrarcı olursa 1260$ desteğine doğru uzama hareketi görülebilir. Ancak altının belli desteklerden gelebilecek tepki alımlarını da unutmamak gerek. Genel tabloda zayıf olsa bile satış baskısı için 1250$ seviyesinin altının daha kritik olabileceği düşüncesindeyim.