İstanbul’da başlayan ve daha sonra Ankara, İzmir, Mersin, Samsun, Eskişehir illerimizde de gelişen lojistik sektörü; yakından bakıldığında dağınık bir yapı formatındadır. Lojistik firmalarının temel operasyonunu yapmakta olduğu depolar, şehirlerin belli bölgelerine yayılmış ve birbirinden uzak bir çalışma şekli göstermektedir. Büyük şirketlerin merkezleri genellikle İstanbul’da yer almakta ve dernek çalışmaları dışında sektör üst düzey yöneticilerinin birbirleri ile temasları olmamaktadır.

Lojistik şirketlerin yöneticilerinin yan yana gelip tarafsız bir ortamda rahatça görüşebilecekleri tek aktivite lojistik fuarlarıdır. Yıllardır katıldığımız Logitrans fuarı kendi içinde bu göreve ev sahipliği yapan tek fuar organizasyonudur. Yabancı kuruluşların da yer aldığı bu fuar çalışması, büyük zorluklarla yapılmakta ve geniş bir katılımcı ile lojistik firmalarını yan yana getirebilmektedir. Gelecekte ekonomik düzelme ile sektör firmalarının fuar çalışmalarına ilgilerinin artacağını tahmin ediyoruz.

Geçmişte diğer şehirlerimizde küçük ölçekli fuar çalışmaları yapılmış ancak bir süredir tekrarlanamamaktadır. Bunun bir nedeni de bu şehirlerde faaliyet gösteren şirketlerin küçük ölçekli olması ve birbirleri ile yakın temaslarının bulunmamasıdır. Lojistik Köyler Anadolu şehirlerimizde lojistik sektörünün tekrar bir araya gelmesi, ortak projeler üretmesi, birlikte iş paylaşmaları için bir fırsat olacaktır. Lojistik köylerde depoları, yönetim merkezleri, araç parkları yan yana olan şirketlerin yöneticileri komşularını yakından tanıyacak ve düzenlenecek olan fuarlara destek verilmesi için birlikte adım atacaklardır. Bu fuarlara büyük şehirlerde yerleşik büyük şirketler de lojistik köylerde tesisleri olduğu için katılacaklar ve yaptıkları yeni projeleri paylaşacaklar, bilginin yayılmasına fırsat sağlayacaklardır.

Lojistik köylerdeki sosyal tesisler, örnek depo tesisleri de fuar alanı olarak kullanılabilecek alanlardır. Yazın kapalı alan gerektirmeyen, açık alanlarda çadırlar altında düzenlenecek fuarlara araç firmaları, forklift ve raf firmaları da kolayca katılabileceklerdir. Geniş otopark alanları park sorununu çözecek, her türlü sosyal desteğin verildiği sosyal tesisler fuar destek birimi olarak kullanılabilecektir. Küçük stantlarla katılmak isteyen firmalar da sosyal tesislerin kapalı alanlarında, fuayelerinde tanıtım masalarını kurabilecektir. Fuar sırasında tanıtım yapmak, eğitim vermek isteyen firmalar da, her lojistik köyde inşa edilecek olan konferans salonlarını kullanabileceklerdir. Daha düşük maliyetlerle fuar düzenlenmesi mümkün olacak ve katılım artacaktır. Bölge sanayicisi ve tüccarı yerini bildikleri lojistik köyleri yakından tanımak ve hizmetlerini bu firmalara vermek için görüşme imkânı bulacaklardır.

Bölgede lojistik sektöründe çalışan elemanlar, okullarda lojistik öğrenen öğrenciler eğitmenleri ile birlikte gelip hem firmalarla tanışma imkânı bulacaklar hem de alacakları dokümanlarla sektörü tanımaya başlayacaklardır.  Staj, tez çalışmaları gibi akademik konularda destek alabileceklerdir.

Lojistik büyük şehirlerimizde olgunlaşmış ancak Anadolu’da yeni yeşermeye başlamıştır. Lojistiğin sektör olarak gelişmesi, hizmetlerin daha kaliteli yürütülmesi için lojistik köyler güzel bir fırsat olacaktır. Fuar çalışmaları ile bu projelerin desteklenmesi gerekmektedir.