Uluslararası ticarette deniz taşımacılığının artması ile limanlarımızda kapasite eksikliği yaşanmaktadır. Gemi kapasitelerinin büyümesi limanlara yeni ekipman yatırımını gerekli hale getirmekte ve elleçlenen yüklerdeki artış arka alanlarda sorun yaratmaktadır.

Limanlarda müşteri talepleri doğrultusunda gümrüklü veya gümrüksüz depolama hizmetleri de beklenmektedir. Konteyner doldurma ve boşaltma hizmetleri, CFS (Container Freight Station) de liman sahası içinde yer tutmakta, kapalı depolara ihtiyaç duyulmaktadır. Normal operasyonlarda ürünlerin beklemeden liman dışına çıkması ile katma değer yaratan limanlar içeride ürünlerin veya konteynerlerin beklemesi ile verimliliklerini düşürmektedir.

TIR parkları da limanların içinde ve dışında sorun yaratan konulardandır. Liman içinde yer kaplamaları, trafiği sıkıştırmaları, kazalara neden olmaları nedeniyle, boş araçların liman dışında beklemesi, yüklenen araçların da derhal liman dışına çıkması tercih edilmektedir.

DRYPORT’LAR VERİMLİLİĞİ VE KARLILIĞI ARTIRIYOR

Bütün dünyada adına Dry Port dediğimiz tesisler “bir veya daha fazla limana demiryolu veya karayolu ile bağlanan, liman içinde verilebilen hizmetleri veren kara terminali” olarak tanımlanmaktadır. DryPort’ları limanlarla karşılaştırıldığımızda konteyner hizmetlerinin ve işçiliklerin limanlardan daha düşük olması, intermodal tarzında inşa edilen DryPort’ların operasyonları hızlandırdığı, verimliliği ve karlılığı artırdığını söyleyebiliriz.

DryPort’ların yer seçimi gelecekteki performansları açısından önemlidir. Demiryolu üzerinde bulunmasının büyük stratejik avantajı vardır. Demiryolu bağlantısı olan DryPort’ların hinterlandları genişler.

Mevcut liman alanlarının daha verimli kullanılmasını sağlayacak DryPort uygulamaları gündeme gelmelidir. Bu sayede yer sıkıntısı çeken limanlarımız daha az yatırımla daha uzun süre yararlanacakları, genişleme olanağı olan bir çözüme kavuşacaklardır.