Küçük ölçekli koli, çuval bazlı taşımalar öncelikle ambar adını verdiğimiz, bölgesel çalışan firmalar tarafından verilirken; taşımacılık hizmeti içine zarf ve kıymetli evrak ve kutuların taşımasının da katılmasıyla daha farklı bir taşıma organizasyonuna gereksinme oldu.

Kargo adını verdiğimiz bu kuruluşlar, önce sınırlı şehirlerarası taşımalar yaparken, bir yandan talebin Anadolu’ya yayılması, diğer yandan rekabetin getirdiği zorlama ile şube sayılarını artırdılar ve tüm ülke çapında hizmet verecek bayi ve acente yapılanmalarını gerçekleştirdiler. Kargo şirketlerinin daha hızlı, daha pahalı olmasına karşılık kutu ölçekleri küçüldükçe ambarların aktivitesi azaldı, kar marjları düştü ve yükler kargo şirketleri ile taşınmaya başlandı.

Büyük ölçekli taşımalar için kargo şirketlerinin hepsi kendi lojistik şirketlerini kurarak hizmet çeşitlemesine gittiler. Yurtdışı merkezli kargo şirketleri de ülkemizde gerek şirket satın almaları, gerek ortaklıklar şeklinde faaliyet göstermeye başladılar. Bir dönem fiyat konusunda yapılan rekabet tüm şirketleri yeniden yapılanma çalışmalarına itti ve şirketler otomasyon yatırımı yapmaya başladılar. Teknolojiyi kullanıp süreçlerini daha iyi yönetme başarısını gösterdiler. Bu çalışmalar internet üzerinden satış yapmaya başlayan şirketlerin kurulması, büyümesi, yurtdışından ülkemize gelmeleri ve depodan sevk yerine pazar yeri tipi çalışmalar yapmaları ile büyük bir potansiyele ulaştı.

Mevcut ulusal kargo şirketleri artık e-ticaret dağıtımlarına cevap verememeye başladılar. Fiyatlarını yükselttiler ve hizmet süreleri uzadı. E-ticaretin en önemli konusu olan siparişin bir an önce teslim edilmesi ve teslim sürecinin online takibi konusu kargo şirketlerini zorlar hale geldi. Covid-19 krizinin yaygınlaşması ile internet satışları büyük bir artış gösterdi ve birçok firma önce İstanbul içinde, daha sonra diğer şehirlerde kendi kargo dağıtım sistemlerini kurmaya karar verdiler.

Bugün için depolarından ürün satan e-ticaret şirketleri pazaryeri uygulamasına geçmeye çalışmakta ve sevkiyatların tedarikçilerden doğrudan sevki konusunda bilgi sistemlerinin yeniden yapılandırmaktadır. Büyük pazaryeri şirketleri de ürünlerin tedarikçilerden toplanması ve kargo şirketlerinin bunları konsolide etmesi ile maliyet avantajı yaratmayı düşünmektedir. 4 büyük lojistik şirketimiz e-ticaret için kargo dağıtım ağı kurmaya çalışmaktadır.

Ulusal kargo şirketlerimiz yabancı şirketlere satılmakta, daha önce hisse satışı olan şirketler de yabancılar hisse oranlarını artırmaktadır. Covid-19 krizinin sona ermesi ile birlikte e-ticaret satışları eski düzeyine kadar düşmese bile bir miktar azalacaktır. Kargo sektörü bu beklentiye paralel olarak kendini yapılandırmalıdır. Özellikle motosiklet ile son teslimatı yapan, semtlerde mağazalar açarak kısa zamanda teslim gerçekleştiren şirketler için bir duraksama dönemi olacaktır. Ulusal kargo şirketlerimiz de yabancı teknolojinin ve sistemin avantajlarını yaşayacaklardır.