Borsa’da 20 yıldan bu yana görülen Ocak etkisinin Kurban Bayramı sonrasında yeniden hakim olabileceğini bekliyoruz. Yılsonu endeks beklentimiz ise 85.000-86.000 seviyesi kısa süreli aşağı yönlü hareket olsa da özellikle son çeyrekte alımların etkili olabileceğini bekliyoruz. Son 20 yıllık yaptığımız endeks çalışmasın da 1995,  2000, 2008, 2011 yılı haricinde endeksin devamlı getiri sağlamakta olduğunu gözlemliyoruz. Endekste 20 yıllık periyotta bazı istisnanı durumlar çıkarıldığında ortalama yüzde 16 getiri sağlanıyor.  Fakat bu sene ABD temerrüt sorununun çözümlenmesi, FED’in parasal genişlemenin hızının azaltılmasını 2014 yılına ertelenmesi gibi konular endeksi destekleyebilir. 
Geçtiğimiz haftalarda açıklanan Ağustos ayına ait cari açık verisi beklentilerimize paralel 2 milyar USD olarak açıklandı. Cari açıkta altın ithalatı çıkarıldığında aslında düşüş gözlemlendi. Yılsonu cari açık beklentimiz ise 57,3 milyar USD. 

YILSONUNDA 1,92 HEDEFİ YAKALANABİLİR
Parite Eylül ayında 2’nin üzerinde bir süre dalgalanmış, hatta 2,08 seviyesine test etmişti. Bu süreçte TCMB Başkanı Erdem Başçı parite yıl sonunda 1,92 seviyesinin görür ve politika faizini artırmayacağına yönelik açıklamaları ise USDTRY paritesinde yukarı yönlü hareketi tetiklemişti.  Bu süreç sonunda Merkez Bankası’nın ek sıkılaştırma uygulaması, FED’in parasal genişlemenin azaltımını yapmaması ki piyasalar bunu kuvvetli beliyordu, ABD tarafında ortaya çıkan borç tavanı tartışmaları paritenin satış baskısı altına girmesine neden oldu. IMF tarafından diğer ülkelerin büyümesi aşağı revize edilirken Türkiye’nin 2013 yılında büyümesini yüzde 3,8’e yükseltmesi paritede aşağı yönlü hareketi tetikleyen diğer unsurdu. USDTRY paritesi ise düşüş trendi içerisinde hareket ediyor, ABD tarafında borç tavanı sorununun çözülmesi paritede yukarı yönlü hareket olsa da bizim beklentimiz yılsonunda 1,92 hedefinin yakalanabileceği yönünde.

PİYASALARIN GÜNDEMİNDEKİ KONULAR
ABD tarafında Dow Jones Endeksi incelendiğinde borç tavanı tartışmalarının etkisi endeksi 200 günlük hareketli ortalamaya kadar gerilmesine neden oldu. Endeks yüzde 6 geriledi. 200 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu nokta olan 14.700 seviyelerine kadar gerileyen endeks, borç tavanı konusunda uzlaşıya yakın olması haberleri ile bu seviyeden destek alarak tekrar 15.000 seviyesinin üzerine yükseldi. Borç tavanı sorununun çözülmesi yurt dışında piyasalarda yükselişlere neden olabilir. Soruna geçici bir çözüm bulunması ise yani sürenin 1 ay uzatılması piyasalara biraz nefes aldırsa da pek piyasanın beğendiği bir seçenek olmayacaktır. Borç tavanının çözülmemesi durumu ise piyasalarda kısa vadeli aşağı yönlü sert hareketlere neden olabilir.
Bizim BİST 100 endeksi için beklentimiz yılsonunda bir ralli olabileceği, USDTRY paritesinin ve tahvil faizlerindeki düşüşün bunu destekleyeceğini yönünde. BİST i destekleyecek diğer etki ise FED’in parasal genişlemeye bu sene gitmeyeceği olacaktır ki bizim beklentimiz 2014 yılında olması yönünde. İstatistiki olarak incelendiğinde BST100 endeksinin 20 yıldır krizler haricinde hep yükseliş hareketinin olması önemli.