Sağlıklı bir yaşam kaliteli bir geleceğe zemin hazırlar. Sağlıklı beslenme alışkanlığı çocukluk döneminde kazanılmalı. Çünkü çocuklar için risk faktörü daha fazla. Ebeveynler beslenme konusunda çocuklara rol model olmalı. Aile bireyleri birlikte yemek yenmesi için ev yemeğine ve sofra kültürüne daha fazla önem vermeli. Reis Gıda olarak obezite ile mücadelede farklı projelerle çocuklarımıza yerli tohumlardan doğal şartlarda üretilen bitkisel ürünleri sevdirmeyi, sağlıklı beslenmeyi amaçlıyoruz. Geleneksel sofra kültürümüzün ve değerlerimizin korunması adına mücadele veriyoruz.Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 1980 yılından bu yana dünya genelinde obezite oranı iki katına çıktı. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de obezite toplum sağlığını tehdit eden rakamlara ulaştı. Ocak 2017 tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye’de her üç kişiden birinin obez olduğu ve Avrupa ülkeleri arasında diyabet sıralamasında ikinci sırada yer aldığımız açıklandı.

Sayın Cumhurbaşkanı 29.09.2010 yılında “obezite pek çok hastalığın ana nedenidir, obezite ile mücadele, gerçekte pek çok hastalıkla mücadele anlamına gelmektedir’’ yazılı bir genelge imzaladı. 2’inci 100 günlük eylem planı kapsamında 30 obezite merkezinin açılacak olması obezite ile mücadele konusunda gerekli önlemlerin alınmasını istemiş olması, Reis Gıda’ya daha fazla sorumluluk yükledi.

Reis Gıda 1993 yılında toplumsal sosyal sorumluluk projelerini başlatarak, günümüzde çocuklar başta olmak üzere tüm bireyleri beslenme konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyor.

Reis ailesi olarak; 2009 yılında yaptırdığımız araştırmada, Türkiye’de obezite görülme sıklığının gün geçtikçe arttığı sonucuna varılmış ve bu konunun önemsenmesi aynı zamanda önlenmesi konusunda Cumhurbaşkanıyla görüşülmüş, Başbakan da bilgilendirilerek ilk çalışmalar başlatılmıştır. Araştırma verilerine dayalı olarak aynı yıl; “Alican 12 yaşında maalesef 70 kilo, Mertcan 12 yaşında sağlıklı kilosunda” karşılaştırmasıyla obezitenin; çocuklar ve gençler arasında hızla yayılan, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu söyleyerek, ‘’Geleneksel Lezzetler Sağlıklı Nesiller’’ sloganıyla ‘’Obezite Önlenebilir’’ kampanyamızı başlattık. Daha sonraki yıllarda “Abur Cubur Olacağı Budur”, “Abur Cubura Karnımız Tok”, “Ev Yemeği Sofrada Hesap Ortada” ve 2016’da “Evde Yemek Var” diyerek ev yemeğinin daha sağlıklı ve ekonomik olduğu vurgulanmıştır. 2017’den sonra ‘’Tüm Sevdikleriniz Sofrada Bulunuyorsa, Hayat İşte O zaman Tamam’’ ile sofra kültürümüzün önemine dikkat çekerek kampanyamızı bu doğrultuda gelecek dönemler içinde sürdürmeye devam edeceğiz. Toplumsal Sorumluluk projemiz kapsamında; okullarda, üniversitelerde ve katıldığımız tüm toplantılarda, toplumu sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda bilinçlendiriyoruz.

“DÜNYADA OBEZİTE ORANI İKİ KATINA ÇIKTI”

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 1980 yılından bu yana dünya genelinde obezite oranı iki katına çıktı. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de obezite toplum sağlığını tehdit eden rakamlara ulaştı. Ocak 2017 tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye’de her üç kişiden birinin obez olduğu ve Avrupa ülkeleri arasında diyabet sıralamasında ikinci sırada yer aldığımız açıklandı.

Bilim insanları katkı maddesi içeren işlenmiş hazır gıdaların fast-food adı verilen atıştırmalık yemek tarzının çocuklarda vitamin eksikliği, kansızlık, obezite ve zeka düşüklüğüne neden olduğunu ifade ediyor. T.C. Sağlık Bakanlığı’nca yapılan ‘’Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması-2010” ön çalışma raporuna göre, Türkiye’de 0-5 yaşta fazla kilolu ve şişman olanlar yüzde 26,4 olarak tespit edildi. Mart 2016’da Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda satışı yapılacak gıda ve içeceklerin kriterlerini yeniden belirledi. Kantinlerde kızartma, cips, çikolata, gofret, şeker, kek ve tatlandırıcılı yiyecek ile gazlı ve katkılı içecek gibi birçok ürün satılamayacak. 2009 yılında başlatmış olduğumuz “Obezite Önlenebilir” kampanyamızdan sonra alınan bu karar çocukların sağlıklı beslenmeleri adına bizleri umutlandırdı.

“OBEZİTE İLE MÜCADELE EDİYORUZ”

Artan şehirleşme ve teknoloji çocuklarımızın toprak, su, orman ve denizin önemini bilmeden tarla ve bahçeyi görmeden büyümelerine neden oluyor. 37 yıldır ülkemizde tarım sektöründe hizmet veren bir şirketin yönetimi olarak Kurumsal Sosyal Sorumluluk projelerimizle çocuklarımız tarafından küresel iklim değişimi, çevrenin korunması, toprak ve su bilinci, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği, yerli ve yerel tohumların kıymetinin ve öneminin kavranmasını hedefliyoruz. Reis Gıda olarak ayrıca çok önem verdiğimiz obezite ile mücadelede farklı projelerle çocuklarımıza yerli tohumlardan doğal şartlarda üretilen bitkisel ürünleri sevdirmeyi, sağlıklı beslenmeyi amaçlıyoruz. Geleneksel sofra kültürümüzün ve değerlerimizin korunması adına mücadele veriyoruz. Obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, bazı kanser türleri, solunum sistemi hastalıkları, kas-iskelet sistemi hastalıkları gibi pek çok sağlık probleminin oluşmasına zemin hazırlıyor, hayat kalitesi ve süresini olumsuz yönde etkiliyor. Sağlık harcamalarında en önemli yeri tutan obezitenin tedavisi zorunlu, uzun ve süreklilik arz eden bir süreç. Obezite tedavisinde amaç, bireye yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak ve yaşam kalitesini yükseltmek.

“SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIĞI ÇOCUKKEN KAZANILMALI”

Sağlıklı bir yaşam kaliteli bir geleceğe zemin hazırlar. Sağlıklı beslenme alışkanlığı çocukluk döneminde kazanılmalı. Çünkü çocuklar için risk faktörü daha fazla. Ebeveynler beslenme konusunda çocuklara rol model olmalı. Aile bireyleri birlikte yemek yenmesi için ev yemeğine ve sofra kültürüne daha fazla önem vermeli. Günümüzde yaşam biçimlerinde gelenekselden uzaklaşma, beslenme biçimlerinin değişmesi, gıda kaynaklarının sürdürülebilirliğinde yaşanan olumsuzluklara bağlı beslenme bozuklukları toplumsal sağlık sorunlarını büyüttü. İnsanların daha sağlıklı yaşamaları için ne yediklerini bilmeleri gerekir. Kent yaşamında aile bireyleri yoğun çalıştığı için ailece yenilen yemekler azaldı. Sağlıklı yaşam kurallarını uygulayan insanlarla ciddi bir sağlık dönüşümü başarılmış olur. Yanlış beslenen, hareket etmeyen obezite ile savaşmayan kişiler obezite tehlikesinden uzak kalamaz.

Sayın Cumhurbaşkanı 29.09.2010 yılında “obezite pek çok hastalığın ana nedenidir, obezite ile mücadele, gerçekte pek çok hastalıkla mücadele anlamına gelmektedir’’ yazılı bir genelge imzaladı. 2’inci 100 günlük eylem planı kapsamında 30 obezite merkezinin açılacak olması obezite ile mücadele konusunda gerekli önlemlerin alınmasını istemiş olması, Reis Gıda’ya daha fazla sorumluluk yükledi. Türkiye’de ilk defa obeziteye dikkat çeken Reis ailesi; obezite ile topyekün mücadele konusunda bugün ve gelecekte toplum sağlığı ve yaşam kalitesi için farkındalığının ve bilincinin yaygınlaştırılmasını görev kabul eder.

T.C. Sağlık Bakanlığı’nın Obezite ile Mücadele, Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Sempozyumu’nda Reis’in bu anlamda gerçekleştirdiği çalışmalardan dolayı teşekkür plaketine layık görülerek, sivil toplum örgütleri tarafından da takdir edilip ödüllendirildi.

Tüm bu gelişmeler çerçevesinde, “Tarım ve gıdanın sürdürülebilirliği, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi’’ birinci önceliği olarak ele alan Reis, yeterli beslenme ve obezite konusu hayatımızda bir sorun olarak kaldığı sürece sağlıklı bir toplum için her platformda gündeme getirmeye ve bu projenin sürdürülebilirliği için çalışmalara devam edecek.

Sağlıklı beslenmeye olan ilginin gün geçtikçe artmasıyla  ve içerdikleri hayvansal olmayan proteinler nedeniyle bakliyat ürünleri daha fazla tercih ediliyor. Daha sağlıklı ve besleyici protein içeren bu ürünler demir, fosfor ve kalsiyum gibi besin bileşenlerince zengin olmalarının yanı sıra kolesterol de içermezler. Vücudun ihtiyacına  uygun olan kaloriyi sağlarlar.