Türk futbolunda mali tablo, dört büyük kulübün finansal yükümlülükleriyle yeniden gündeme geldi. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirilen finansal raporlara göre Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un borsada işlem gören futbol şirketlerinin toplam yükümlülükleri 108 milyar lirayı aştı.

31 Ağustos 2026 tarihli konsolide bilançolar esas alınarak yapılan karşılaştırmada, en yüksek toplam borç 34,82 milyar lirayla Galatasaray'ın oldu. Fenerbahçe 31,1 milyar liralık yükümlülükle ikinci sırada yer alırken Beşiktaş'ın borcu 27,95 milyar lira, Trabzonspor'un borcu ise 14,23 milyar lira olarak hesaplandı.

Borç sıralamasında Galatasaray, gelir-borç dengesinde Beşiktaş zirvede

Toplam borç miktarı, kulüplerin mali durumunu karşılaştırmak için tek başına yeterli olmuyor. Yıllık gelirler dikkate alındığında dört büyükler arasındaki sıralama değişiyor.

2025-2026 sezonuna ilişkin enflasyon düzeltmesi yapılmış yıllık gelirlerle karşılaştırıldığında, gelirine oranla en yüksek borç yükü Beşiktaş'ta bulunuyor. Siyah-beyazlı kulübün 27,95 milyar liralık yükümlülüğü, 12,24 milyar liralık yıllık gelirinin 2,28 katına karşılık geliyor.

Şimşek açıkladı: 43 bin fon yatırımcısının parası bankalara aktarıldı
Şimşek açıkladı: 43 bin fon yatırımcısının parası bankalara aktarıldı
İçeriği Görüntüle

Trabzonspor, 14,23 milyar liralık borcu ve 6,62 milyar liralık geliriyle 2,15 katlık borç/gelir oranına sahip. Fenerbahçe'de ise 31,1 milyar liralık borcun 17,23 milyar liralık yıllık gelire oranı 1,8 kat seviyesinde.

En yüksek toplam borca sahip Galatasaray, gelirine oranla borç sıralamasında dört kulüp arasında son sırada yer alıyor. Sarı-kırmızılıların 34,82 milyar liralık yükümlülüğü, 21,75 milyar liralık yıllık gelirinin yaklaşık 1,6 katına denk geliyor.

Dört büyüklerin borç ve gelir tablosu

  • Galatasaray: 34,82 milyar TL borç, 21,75 milyar TL gelir, 1,6 kat borç/gelir oranı.
  • Fenerbahçe: 31,1 milyar TL borç, 17,23 milyar TL gelir, 1,8 kat borç/gelir oranı.
  • Beşiktaş: 27,95 milyar TL borç, 12,24 milyar TL gelir, 2,28 kat borç/gelir oranı.
  • Trabzonspor: 14,23 milyar TL borç, 6,62 milyar TL gelir, 2,15 kat borç/gelir oranı.

Borçların tamamı gelecekteki futbolcu ödemelerini kapsamıyor

Kulüplerin toplam yükümlülükleri, futbolcu ve teknik kadrolarla yapılan sözleşmeler kapsamında gelecekte ödenecek bütün ücretleri içermiyor. 31 Ağustos 2026 sonrasındaki dönemlerde ödenecek garanti ücretlerin henüz borç olarak kaydedilmemiş bölümü, açıklanan toplamların dışında kalıyor.

Buna karşılık bilanço tarihi itibarıyla vadesi gelmiş ancak henüz ödenmemiş futbolcu ve teknik kadro ücretleri mevcut yükümlülükler arasında yer alıyor.

Karşılaştırmada kulüplerin 31 Ağustos 2026 tarihli konsolide bilançolarındaki toplam yükümlülükleri ile 2025-2026 sezonunun hasılat ve yatırım faaliyetlerinden elde edilen gelirleri esas alındı. Gelirler, enflasyon düzeltmesiyle aynı tarihin satın alma gücüne uyarlandı.

Ortaya çıkan tablo, toplam borç miktarından farklı olarak kulüplerin gelirleriyle yükümlülüklerini karşılama kapasitesinin de yakından izlenmesi gerektiğini gösteriyor. Dört büyükler arasında en yüksek borca Galatasaray sahip olsa da gelirine kıyasla en ağır yük Beşiktaş'ın bilançosunda öne çıkıyor.