BÜYÜMEDE KRİTİK SEKTÖR: İMALAT

Abone Ol
Uluslararası doğrudan yatırım girişleri kaleminde yer alan sermaye girişi, 2014 yılı Ocak-Haziran döneminde 5 milyar 266 milyon ABD Dolarına yükseldi. Uluslararası doğrudan yatırım girişinin 1 milyar 925 milyon doları imalat sektöründen geldi, ki geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 110’luk bir yükseliş gerçekleşti. Bu yükselişin mutlaka göz önünde bulundurulması gerekiyor. 5 milyar 266 milyon dolarlık uluslararası doğrudan yatırım girişinin 1 milyar 79 milyon doları ise mali aracı kuruluşlar sektörüne yönelik yatırımları kapsamaktadır.

ABD’DEN GELEN YATIRIMLAR YÜZDE 20 AZALDI
Net doğrudan yatırımlarda 2014 yılı Ocak-Haziran döneminde nakit sermaye girişinin yüzde 68’i AB ülkeleri kaynaklı. Yine AB ülkeleri incelendiğinde Hollanda, İngiltere ve İtalya’nın yatırımlarındaki artış dikkat çekiyor. Hollanda’nın 2014 Ocak–Haziran dönemindeki yatırımları, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 177 artarken, İngiltere’nin yatırımları yüzde 1.179 ve İtalya’nın yatırımları ise yüzde 380 oranında artmıştır. Bunların yanında, Avusturya’nın yatırımlarındaki yüzde 94’lük azalış da dikkat çekiyor. Diğer yandan Asya kıtasından gelen yatırımlar, 1 milyar 374 milyon dolardan 741 milyon dolara geriledi. Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’den gelen yatırımlar ise geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 20 oranında azaldı.

İMALAT VE SANAYİ SEKTÖRLERİNİN ÖNÜ AÇIK
2013 Ocak –Haziran döneminde 3.782 yabancı firma faaliyete başlarken, 2014 yılının aynı döneminde bu rakam, 2.181’e geriledi. Yeni faaliyete başlayan bu şirketlerin yaklaşık yüzde 80’lik kısmı imalat sanayii, toptan ve perakende ticaret, ulaştırma haberleşme ve depolama hizmetleri, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri gibi sektörlerde yer alıyor. Bu yıl faaliyete başlayan 2.181 adet şirketin 1.001 adedi Yakın ve Ortadoğu ülkeleri, 640 adedi AB ülkeleri, 170 adedi ise diğer Avrupa ülkeleri ortaklı şirketler. Yine aynı dönemde, kayıtlı sermayesi 500 bin doların üzerinde olan 88 şirketin 30’u, toptan ve perakende ticaret sektöründe, 16’sı ise imalat sanayiinde faaliyet gösteriyor.

Türkiye’nin potansiyelinin altında ekonomisinin olduğunu belirtmek gerek. Özellikle imalat ve sanayi sektörlerinin önü açık gözüküyor. Yabancılar bunun farkına varmış olacaklar ki imalat sanayiine olan yatırımlarda yüzde 110’luk bir artış var. İlerleyen dönemlerde de ülkemize gelen bu doğrudan yatırım girişlerinin artması durumunda, ekonomide tüketim bazlı değil, üretim bazlı bir canlanma görürsek, yüzde 9,1 olan işsizlik oranımız daha düşük seviyelere ve yüzde 2,1 olan büyüme oranımız da daha yukarılara çıkabilir. Tabi imalat sektörüne hak ettiği değer verilirse…
{ "vars": { "account": "G-3HWH7J6WBF" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }