Bir çoğumuz aşağıdaki belirtilerin soğuk algınlığı gibi hafife alabileceğimiz kısa bir rahatsızlık mı yoksa gripal enfeksiyon gibi, özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olanlarda çok ciddiye alınması gereken bir rahatsızlık mı olduğunu tam olarak tesbit etmekte zorlanırız. Bu konuda emin olabilmeniz için aşağıdaki bilgileri okumanızı tavsiye ederim.

Boğazınızda kaşınma ve ağrı, burnunuzda  nezle ile birlikte tıkanma ve  bunlarla birlikte öksürük şikayetleri,  hem soğuk algınlığının hem de gripal enfeksiyonun bir belirtisi olabilir. Soğuk algınlıkları gripal enfeksiyonla kıyaslandığında genellikle yavaş yavaş gelişir. Başlangıçta hafif bir yorgunluk hissi vardır. Boğaz ağrısı ve nezle hissi virusların yavaş yavaş üst solunum yollarına yerleşmekte olduğunun belirtisidir.

Gripal enfeksiyon ise aniden ve çok daha şiddetli başlar. Az önce sözünü ettiğimiz belirtilere ilave olarak ani kas ve eklem ağrıları, yüksek ateş ve titreme, başağrısı gibi genel durumumuz hızla kötüleşir ve bizi ister istemez yatağa düşürür. Çocuklarda bu belirtilere ilave olarak bulantı ve kusma, ishal de görülebilir.

Soğuk algınlığı genellikle burnu açan spreyler, ağrı ilaçları, bol sıvı ve vitamin desteğiyle ve dinlenmekle bir hafta içinde geçebilir. Gripal enfeksiyon ise genelde tüm alınan tedbirlere rağmen iki hafta kadar sürebilir ve kesinlikle yatak istirahati gerektirir. Tam olarak geçmesi bazı durumlarda ve hastanın genel durumuna da bağlantılı olarak bir kaç haftayı bulabilir. Hasta ve yakınları tarafından kesinlikle ciddiye alınmalı ve çevredekilere hastalığı bulaştırmamak için dikkat edilmelidir.