ANKARA (AA) - Orman Genel Müdürlüğü (OGM), "Ormancılık Alanında İşbirliği Anlaşması" çerçevesinde Türkmenistan'a 50 bin fidan ve 25 kilogram ardıç tohumu gönderdi. 
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı açıklamada, fidan yetiştiriciliği, üretimi ve ülke ağaçlandırmasında son yıllarda Türkiye'nin destan yazdığını belirterek "Fidan ithal eden ülke konumundan fidan ihraç eden ve bilgi birikimini diğer ülkelerle paylaşan ülke konumuna geldik" ifadesini kullandı.

Türkmenistan ile "Ormancılık Alanında İşbirliği Anlaşması"nın imzalandığına işaret eden Eroğlu, "Bu anlaşma gereğince Türkmenistan'a 50 bin fidan ve 25 kilogram ardıç tohumu gönderdik. Türkmenistan'a gönderdiğimiz bu fidan ve tohumlar, ülkenin peyzaj çalışmalarında kullanılacak" değerlendirmesini yaptı.

Türkmenistan'a gönderilen fidanlardan 20 bininin ardıç olduğunu aktaran Eroğlu, şöyle devam etti:

"Ardıç fidanlarını bu konuda ün yapan Eğirdir Orman Fidanlığı'ndan temin ettik. Ayrıca buradan 25 kilogram tohum gönderdik. Teslim edilen ardıç fidanlarının yanı sıra 20 bin mazı ve 10 bin mavi servi de Konya'daki fidanlıklardan araçlara yüklenerek Türkmenistan'a gönderildi."

- Ardıç fidanı yetiştiriciliği bir ilk

Özellikle ardıç fidanı yetiştiriciliği konusunda Türkiye'nin önemli gelişmeler kaydettiğine dikkati çeken Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Bütün dünyada yakın zamana kadar ardıç tohumlarının yalnızca ardıç kuşlarınca yenilerek dışkı yoluyla atıldığında çimlenebileceği, ardıç tohumlarını üretmede başka yol olmadığı düşünülüyordu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, yaptığı başarılı çalışmaların ardından dünya ormancılığında bir ilki gerçekleştirdi. İlave katlama yöntemi ile ardıç tohumlarının çimlenmesini sağladı. Şimdi ise bu bilgi birikimini ve yetiştirdiği fidanları kardeş ülkelerle paylaşıyor."