Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli tarımsal ürünlerinden fıstık, yöre çiftçisi tarafından "yeşil altın" olarak nitelendiriliyor. Coğrafi işareti ''Antep fıstığı'' olarak tescillenen ürünün Avrupa'da tanınması için çalışma başlatıldı.
Halfeti Kent Konseyi Başkanı Nihat Özdal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Cittaslow" (Sakin Şehir) belgesine sahip Halfeti'de kurulan "Halfeti Convivium" ile bölge mutfağını bir adım daha ileriye taşmayı ve korumayı amaçladıklarını söyledi.

Merkezi İtalya'da bulunan Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından "The ark of taste" (Lezzet gemisi) adı altında bir proje yürütüldüğünü belirten Özdal, burada küçük kültürleri, özgün tatların ve lezzetlerin tescillendiğini ifade etti.

Vakfa Şanlıurfa'da üretilen fıstığı tescil etmek için başvurduklarını dile getiren Özdal, şunları kaydetti:

"Dünyadaki küçük kültürlerin, özgün tatlı ve lezzetlerin tescili bu program kapsamında yapılıyor. Bizim de 'Urfa fıstığı' tescili için başvurumuz oldu. İnşallah mayıs ayında sonuçlanacak. Buraya fıstıkla ilgili herhangi bir başvuru yapılmadığı için olumlu karşılanmasını bekliyoruz. Şanlıurfa fıstığı uluslararası anlamda ilk defa tescil edilecek. Böylece uluslararası piyasada 'Urfa fıstığı' olarak pazarlanacak ve tanıtımı yapılabilecek." 

- Şanlıurfa'da fıstık ekili alan miktarı artıyor

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen de Türkiye'de üretilen fıstık ve mevcut ağaç sayısı bakımından Şanlıurfa'nın ilk sırada yer aldığını belirtti.

Türkiye'deki fıstığın yüzde 42'sinin Şanlıurfa'da üretildiğini belirten Öztürkmen, "Şanlıurfa genç fıstık ağaçlarına sahip. Bu sayede her yıl üretilen fıstık miktarında artış yaşanmaktadır. Gaziantep'de fıstık alanlarının bir kısmı inşaat ve yapılaşma nedeniyle bozulurken, Şanlıurfa'da tam tersi fıstık ekili alan miktarı artıyor" şeklinde konuştu.

Şanlıurfa'da üretilen fıstıkla ilgili yapılan çalışmadan memnun olduklarını dile getiren Öztürkmen, böylelikle hem ürünlerin korunacağını, hem de gerçek adına kavuşabileceğini sözlerine ekledi.