Rehau Pencere ve Kapı Sistemleri Satış Direktörü İnanç Tüzüner, Ekovitrin’e yaptığı açıklamada REHAU pencere çözümleri olarak Türkiye pazarında U-PVC pazarında yaklaşık yüzde 70’lik bir pazar hâkimiyeti ile en çok bilinen ve lojistik altyapısı en güçlü marka olduklarını söyledi. Tüzüner Ekovitrin’in sorularını cevaplandırdı.

REHAU Türkiye Pencere Bölümü olarak ne kadar süredir faaliyettesiniz? Kısaca firmanızı tanıtabilir misiniz?

İşletmemizin kuruluşundan kısaca bahsedecek olursak, 1948 yılında, şirket kurucumuz Helmut Wagner Almanya’nın Bavyera eyaletinde bulunan Rehau kasabasında şerit ve su hortumu imalatına başlamış. Bay Wagner, ticaretinin temelini “üretim” kriterine bağlamış, yani alıp satmaktan ziyade içinde oldukça fazla bilgi ve tecrübe saklı olan iddialı teknik parçalar ve sistemlerin geliştirilmesine odaklanmış. Bu bakış açısı sayesinde söz konusu üretim hızlı bir gelişme sağlamış ve bay Wagner hem ürün gamını genişletmiş hem de üretim kapasitesini hızla artırmış. Kısa süre sonra, 1958’de ilk PVC pencere profili kalıptan geçirilmiş. Yani REHAU’da pencere ile ilgili 60 yıllık bir tecrübeden bahsedebiliriz. Bugün REHAU 5 kıtada dünyanın 150’den fazla ülkesinde yaklaşık 20.000 çalışan ile faaliyettedir. REHAU Türkiye pencere çözümleri ise faaliyetlerine REHAU’nun ülkemize geldiği yıl olan 1989’da başlamıştır. Pencere çözümleri departmanımız, yaklaşık 28 yıldır yetkili üretici ve yetkili tali bayileri vasıtasıyla tüm Türkiye’de ve Türkiye üzerinden kardeş ülkeler olan Türki Cumhuriyetlerde satış yapmaktadır. Türkiye pencere çözümleri departmanı olarak, İstanbul’da bulunan genel merkezimiz, İstanbul Tuzla’da bulunan 4000m2’si kapalı, 3000m2’si açık olan lojistik merkezimiz, Akdeniz, Ege ve İç Anadolu bölge temsilciliklerimiz ile özellikle kentsel dönüşümün hızlandığı son 5-6 yıl içerisinde, bayi ağımızı her yıl genişleterek müşterilerimizin memnuniyeti için çalışıyoruz. Ayrıca, her ne kadar pencere departmanına yönelik üretim olmasa da, REHAU’nun Bilecik/Osmaneli’nde yaklaşık 250 kişinin çalıştığı, beyaz eşya ve otomotiv sektörlerine yönelik üretim yaptığı bir fabrikasının bulunduğunu da gururla belirtmek isterim.

REHAU’nun Almanya’daki merkezi hakkında ve pencere profil üretimi hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

Öncelikle REHAU’nun genel yapısından ve faaliyette bulunduğu alanlardan bahsetmek gerektiğini düşünüyorum. REHAU “sınırsız polimer çözümleri” sloganıyla üç ana iş kolunda pazar lideridir. Yapı grubunda pencere çözümleri ve tesisat / yerden ısıtma bölümleri, endüstri grubunda beyaz eşya ve mobilya bölümleri ve son olarak otomotiv grubu ile faaliyet göstermektedir. Türkiye’de “REHAU” markası, son kullanıcının kullanırken açıkça görebildiği bir alan olduğu için ağırlıklı olarak “pencere” ile özdeşleşmiştir. Oysa REHAU ürünlerini  farkında olmasak bile hayatımızın tüm alanlarında kullanıyoruz. Ürünlerin bize sağladığı konforu yaşıyoruz ama ürünlerin birçoğunu göremiyoruz. Gündelik örneklerle anlatmak gerekirse; rutin bir sabah uyandığınızı hayal edin. Yatağınızda doğruldunuz ve yere dokunan ayaklarınız eğer sıcacık bir zemine bastıysa evinizin yerden ısıtma tesisatı muhtemelen REHAU’dur. Odanıza temiz hava almak için pencerenizi araladınız, kaliteli bir çözüm tercih ettiyseniz eğer, pencere sisteminiz muhtemelen REHAU’dur. Lavaboya geçtiniz, yüzünüzü yıkadığınız berrak su muhtemelen REHAU temiz su su borularından çeşmenize geliyordur ve yine REHAU atık su borularından geçerek tahliye oluyordur. Kahvaltı için mutfaktaki buzdolabınızı açtınız, gıdalarınız uzun süre tazeliğini koruyabildiyse bunu buzdolabı kapınızın REHAU markalı manyetik contaları sağlamıştır. Kahvaltınızı yaptığınız masanızın kenar bantları muhtemelen REHAU’dur. Evinizden çıkıp havaalanına gitmek üzere aracınıza bindiniz, aracınızın tamponları, tavan çıtaları ve iç mekândaki birçok plastik parça büyük ihtimalle REHAU’dur. Hatta bir Citroën C4 Cactus kullanıyorsanız aracınızın kapılarında bulunan yan darbe koruma/yumuşatma panelleri REHAU’nun kendi tasarımı ve üretimidir. Seyahat için bindiğiniz Airbus uçağında dışarıya baktığınız yolcu penceresinin çerçevesi ve iç mekândaki birçok plastik ürün REHAU üretim tesislerinden çıkmıştır. Örnekleri artırmak mümkün ama temel olarak, REHAU’nun geleneksel malzemeleri daha etkin polimerlerle ikame etmeyi ve yaratıcı sistem çözümleri yoluyla müşterilerin faydasına artı değerler sunmayı amaçladığını söyleyebiliriz.

Pencere profil sistemlerinde üretimini yaptığımınız modeller ve ürün alanları nelerdir? Son olarak tanıttığınız ve sizin için önemli olan ürünler nelerdir?

Pencere profil sistemleri bulunulan ülkenin veya bölgenin iklim koşullarına ve pencere kullanım alışkanlıklarına göre farklılık gösterir. Örneğin sıcak bölgelerde daha geniş ölçülerde pencereler tercih edilir ve daha dar yapı derinliğine sahip profiller ile daha geniş görüş açısı hedeflenir. İklim koşulları soğuk olan bölgelerde ise nispeten daha dar pencere ölçüleri ve daha geniş yapı derinlikleri tercih edilir ve birinci öncelik ısı tasarrufunu artırmaktır. Ayrıca, pencere açılım şekli gibi yine ülkeden ülkeye değişebilen pencere kullanım tercihleri de sunulacak profil sisteminin üzerinde etkilidir. REHAU Türkiye pencere çözümleri olarak müşterilerimize 70mm yapı derinliğine sahip 5 odacıklı Euro Design 70 serisi ve Brillant Design serisi, 80mm yapı derinliğine sahip kasada 7 odacıklı / kanatta 6 odacıklı ve orta contalı Synego serisi, 86mm yapı derinliğine sahip 6 odacıklı ve orta contalı Geneo serisi, tüm serilerimiz ile beraber uygulanabilen Comfort Design Plus Panjur Sistemi ile hizmet veriyoruz. Bu noktada Geneo serimize ayrı bir paragraf açmak istiyorum. Geneo, piyasada bulunan tüm pencere profil sistemleri arasında açık ara en iyisidir. Geneo'nun özelliği yüksek teknolojiye sahip RAU-FIPRO malzemesinde yatar. Bu, profili çok sağlamlaştıran elyaf bileşimli bir malzemedir ve REHAU Ar-Ge’sinin bir çalışmasıdır. Stabilite için gerekli olan destek sacı uygulamaların %90'ında ortadan kalkar. Böylece, çeliğin sebep olduğu ısı köprüleri ortadan kalktığı için, Geneo en iyi ısı yalıtım değerlerini hedefler. Geneo ile "enerji tasarruf düzenlemesinin (EnEV)" şart koyduğu koşullardan daha fazlası bile yerine getirilir. Aynı zamanda bu pencere sistemi, ısı yalıtımından ödün vermeden tasarım ve konfor için gerekli optimum ön koşulları sağlar. Ayrıca Geneo profil serisi ile üretilen Geneo INOVENT penceresinden de kısaca bahsedeyim. Geneo INOVENT, pencerenin kasasına entegre edilen havalandırma sistemine sahip bir penceredir. Yani ek bir profil ile oluşturulan bir üründür. Bu sayede pencereler kapalı iken sağlıklı bir oda ortamı ve temiz hava sağlar, yani pencere kapalıyken dahi havalandırma yapabilirsiniz ve neme, sağlık açısından zararlı küflere, trafik gürültüsüne, alerjenlere ve hırsızlara evinizde yer yoktur. Öte yandan tüm serilerimiz için 200’den fazla renk çeşidi sunabildiğimiz ve Kaleido başlığı altında önerebildiğimiz profil üzerine folyo kaplama, profil yüzeyinin boyanması ve profilin dışa bakan kısmına alüminyum kapak uygulaması seçeneklerimiz bulunmaktadır. 

Türkiye’deki bayi yapılanmanız nasıl, hangi illere ulaşıyorsunuz?

Öncelikle REHAU pencere çözümleri olarak Türkiye’nin, halen faaliyette olan, ithal profil sağlayıcısı en eski işletmesiyiz. Dolayısıyla U-PVC pazarında yaklaşık %70’lik bir pazar hakimiyeti ile en çok bilinen ve lojistik altyapısı en güçlü olan yabancı markayız. Bu açıdan baktığınızda REHAU sürdürülebilir müşteri memnuniyeti ilkesine sıkı sıkıya bağlı bir işletmedir. 2017 sonu itibariyle Türkiye’de 30 ilde yaklaşık 90 adet yetkili üretici bayimiz ve 15 ilde yaklaşık 80 adet yetkili tali bayimiz var. Yani coğrafi açıdan Türkiye’nin 81 ilinin 45’ine ki bu demografik açıdan ülke nüfusunun yaklaşık %85’ine denk geliyor, doğrudan hizmet verebiliyoruz. 30 büyükşehir belediyesinin 26’sında yetkili bayilerimiz ile yerinde hizmet verebiliyoruz. Ayrıca bölge yöneticilerimiz henüz olmadığımız illere periyodik ziyaretler gerçekleştirerek hem bayi ağımızın geliştirilmesi için çalışmalar yapıyorlar hem de REHAU markasının bilinirliği artırılması için faaliyetler yürütüyorlar. Bu noktada tabi ki REHAU yönetiminin başarısında çok ciddi paya sahip olan yetkili bayilerimize de teşekkür etmemiz gerekir. REHAU’nun felsefesine ve temsil ettiği değerlere kıymet veren, REHAU markasını layıkıyla temsil eden iş ortaklarımız bizim için çok önemli bir yere sahipler. Bugün itibariyle, Tekirdağ’dan Rize’ye, Bartın’dan Gaziantep’e, Muğla’dan Hakkâri’ye kadar uzanan geniş bir yelpazede, Türkiye’de REHAU pencere çözümlerine ulaşamayacağınız bir ilçe dahi yok diyebiliriz.

REHAU pencere sistemlerinin rakiplerine kıyasla hangi konularda öne çıktığını düşünüyorsunuz?

REHAU kurulduğundan bu yana sentetik malzemelere ilişkin özgün formülasyonlarla yeni uygulama alanları geliştirmeyi amaç edinmiştir. Yani REHAU’yu rakiplerinden ayıran temel özellik aslen araştırma ve geliştirme odaklı, yenilikçi ruha sahip bir işletme olmasıdır. REHAU bir ürün geliştirirken ve sonrasında üretirken öncelikle enerji tasarruflu olmasına, yenilenebilir enerjilerin kullanımına ve sağlıklı bir gelecek için ekolojik ve ekonomik kalıcı katkıların olup olmadığına bakıyor. Bu öncelikler REHAU'yu yapı, otomotiv ve endüstri alanında polimer bazlı çözümlerin lider sistem ve servis tedarikçisi haline getirdi. Bugüne kadar en çok söylediğimiz konulardan biri; Ar-Ge. REHAU gücünü Ar-Ge’ye verdiği değerden alıyor. Bu vizyonla REHAU, sürekli araştıran ve süzgecinden geçen fikirlerden geliştiren bir işletmedir ve var olan ürünlerimizin ortak özelliği enerji verimliliğine odaklanmış olmalarıdır. Çünkü pencere, yapıdaki bir boşluğu herhangi bir şekilde kapatan bir ürün değildir. Pencere, bir yapıdaki toplam enerji kayıplarının yaklaşık %35’ini kapsar. Yani bir başka değişle, doğru ürün ile binanızdaki toplam enerji kayıplardan yaklaşık %35 kadar enerji tasarrufu sağlarsınız. REHAU dünyasında bu yaklaşım hem son kullanıcı açısından, hem doğal kaynakların korunması bakımından hem de ülke ekonomisi açısından hayati öneme sahiptir. Dolayısıyla üzerinde çalıştığımız aday ürünlerimizde de önceliğimiz yine enerji verimliliği ve doğal kaynakların korunması olacaktır. Bunların dışında satış sonrasındaki servis ve hizmet kalitesi de REHAU’yu rakiplerinden ayıran önemli bir etkendir. 

Türkiye’deki pencere profil pazarını değerlendirir misiniz? 2017 senesini genel olarak nasıl geçirdiniz?

Türkiye U-PVC pencere pazarını doğal olarak inşaat pazarı ile birlikte değerlendirmek gerekir.  Türkiye’de son 3 yılı incelediğimizde her sene yaklaşık 600.000 adet yeni konut yapıldığını ve bu konutların yaklaşık %90’ının U-PVC pencereler ile donatıldığını istatiksel olarak biliyoruz. Buradan yola çıkarak pazarımızın pencere talebi açısından çok zengin olduğunu söyleyebiliriz. Pencere arzı açısından bakıldığında Türkiye Avrupa’nın 2. büyük U-PVC pazar hacmine sahiptir. Hem yerli hem de yabancı markaların ciddi bir rekabet içinde olduğu, çeşitli kalite klasmanlarında ürün bulabileceğiniz geniş bir pazarımız var. Sektörü global olarak değerlendirdiğimizde bugün en çok ısı yalıtımı, ses yalıtımı, hırsızlığa karşı koruma, enerji verimliliği ve geniş görüş açısı özellikleri öne çıkıyor. Sektör oyuncuları, talep sahipleri ve son kullanıcılar bu özellikler açısından eski dönemlere göre çok daha bilinçli hale geldiler ve ürünleri bu özelliklere göre sınıflandırıyorlar. Müşteriler bir pencereyi değerlendirirken öncelikle uzun vadedeki faydalarının ne olduğunu sorgulamaya başladılar. Bu eğilimin bir çıktısı olarak sektör “nitelikli ürün” üretmeye odaklanıyor ve bu ortak bilinç sayesinde enerji tasarrufu sağlayan kayma değerli ürünler rağbet görüyor. Ancak ülkemizde durum maalesef biraz farklı. Ülkemizdeki plastik profil sektörü hacim açısından her ne kadar Avrupa’nın en büyük pazarlarında biri olsa da arz edilen ürünler açısından kalite sorunu olduğu çok açık. Az önce bahsettiğim “bilinç düzeyi” ile ilgili çalışmalar yapmamız ve son kullanıcıyı nitelikli ürün talep etmeye yönlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. REHAU olarak mesaimizin büyük bölümünü sektör paydaşlarına pencerenin yapıdaki en önemli unsurlardan biri olduğunu anlatmak için ayırıyoruz ve bu noktada ciddi bir başarı yakaladık. Buna çok önem veriyoruz. 2017 yılı bizim için çok başarılı geçti. Seneyi hedeflediğimiz noktanın biraz üzerinde bitirdik. Türkiye’nin çeşitli illerinde prestijli projelerde REHAU Pencere ve Kapı Sistemleri’nin tercih edilmesini sağladık. 2018 yılında sektörünüz için hedefleriniz / planlarınız nelerdir? Biz kendimizi öncelikle müşterilerimize, iş ortaklarımıza ve çalışanlarımıza yönelik sorumluluğumuz ile tanımlıyoruz. Attığımız her adımda gelecek kuşaklar açısından düşünüyor ve sürdürülebilirliğe odaklanıyoruz. Satış ve pazarlama faaliyetlerimizde özellikle üstünde durduğumuz en önemli konu bu. 2018 yılında da aynı bakış açısı ile faaliyetlerimize devam edeceğiz. Bayi ağımızı özellikle henüz yetkili bir bayimiz ile olmadığımız illerde yatırım yaparak genişleteceğiz ve neredeyse 30 yıldır müşterilerimizin bize duydukları güvenin karşılığını vermeye devam edeceğiz.