ANKARA (AA) - Polonya Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski, AB'nin daha liberal vize politikası izlemesini istediklerini belirterek, "Ortaklar teknik kriterleri yerine getirebiliyorsa vizelerin kaldırılmasından yanayız" dedi.

Çalışma ziyareti kapsamında Ankara'ya gelen Waszczykowski, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Waszczykowski, iki ülke arasındaki ilişkilerin 600 yıllık geçmişi olduğunu hatırlattı ve ekonomi, kültür ve savunma dahil her alanda işbirliğini artırma arzusunda olduklarını ifade etti.

AB ile Türkiye arasındaki vizelerin kaldırılmasına ilişkin bir soru üzerine, Polonya'nın vize politikaları konusunda esnek davranılmasından veya kaldırılmasından yana olduğunu belirten Waszczykowski, AB'nin daha liberal vize politikası izlemesi gerektiğini ifade etti.

"Biz Polonyalılar için vizelerin kaldırılmasın isterken Türk vatandaşlarına vize uygulanmasını istemeyiz." diyen Waszczykowski, "Ortaklar teknik kriterleri yerine getirebiliyorsa vizelerin kaldırılmasından yanayız." ifadesini kullandı.

Polonya olarak Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediklerini de belirten Waszczykowski, "AB'nin bölgedeki ihtilafların ortaya çıkardığı sorunların çözülmesinde Türkiye'ye yardım etmesini istiyoruz. Polonya olarak bütün destek programlarının üyesiyiz. Bu programlar aracılığıyla Türkiye'yi desteklemeye devam edeceğiz." diye konuştu.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması gerektiğine de değinen Waszczykowski, "İş dünyasını teşvik edeceğiz ancak her iki ülkedeki durum güvenlik meselelerine öncelik vermemizi gerektiriyor." ifadesini kullandı.

Her iki ülkenin de NATO üyesi olduğunu hatırlatan Waszczykowski, Çavuşoğlu ile yaptıkları görüşmede Rusya'nın tutumunun yol açtığı sorunların ne şekilde çözülebileceğini de ele aldıklarını söyledi. "Tehditlere, meydan okumalara, sınamalara nasıl çözüm bulacağımızı konuştuk." diyen Waszczykowski, ittifakın doğu sınırının güven altına alınması için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi.

Rusya'nın "emperyalist" politikalarının bölgede askeri ihtilaflara sebep olduğuna dikkati çeken Waszczykowski, Moskova yönetiminin bu tutumuna karşı siyasi ve ekonomik tedbirlere başvurulması gerektiğini vurguladı. Rusya'nın saldırganlığının Avrupa'daki düzeni tehdit ettiğine işaret eden Waszczykowski, "Rusya, dünyayı kendine göre yeniden düzenlemeye çalışıyor, demokratik olmayan bir düzen kurmak için uğraşıyor. Biz bu demokratik olmayan düzene karşıyız." diye konuştu. Waszczykowski, Rusya'nın tüm bu olumsuz tutumuna rağmen sorunları barış ve müzakere yoluyla çözmekten yana olduklarını ifade etti.

Yaptıkları görüşmelerde Suriye'deki durumu da ele aldıklarını aktaran Waszczykowski, sorunun barış yoluyla çözülmesinden yana olduklarını ifade etti. Waszczykowski, sığınmacı krizinin çözülmesine yönelik programları da desteklediklerini belirtti.