Takeda, hastaların ihtiyaçlarına her nerede olurlarsa olsunlar yenilikçi ilaçlarla yanıt verme vizyonuyla hareket ederek nadir hastalıklar ve nörobilimin yanı sıra gastroenteroloji, onkoloji alanlarında çalışmalarını sürdüren Shire ilaç şirketini satın almak için teklifinin nakit bölümünü hisse başına 30,33 dolar seviyesine yükselterek toplam 62,42 milyar dolar karşılığında İngiltere’de anlaşmaya vardı ve 2019 yılının ilk yarısında bu birleşmenin tamamlanması bekleniyor. Takeda’yı dünyanın en büyük 10 ilaç şirketinden biri olarak konumlandıracak ve büyüme hızını sağlamlaştıracak bu önemli anlaşma ile, bir Japon şirketi olan Takeda, coğrafya odağını global pazarın sunduğu fırsatlara doğru çevirdi.

Shire şirketinin nadir hastalıklarda lider global portföyünün de ilave edilmesiyle Takeda, hastalara bu alanda çözümler sunan ve daha sağlıklı, daha parlak bir gelecek sağlayan yenilikçi ilaçlar portföyünü güçlendirecek. Entegre şirketin merkezi Japonya’da olmaya devam ederken, şirket Boston’daki Ar-Ge tesislerini genişletecek, Japonya, Singapur, İsviçre ve ABD’de bölgesel açıdan önemli bir konuma sahip olacak. 237 yıl önce kurulan Takeda, bugün dünyada 70 ülkede faaliyet gösterirken, 2009 yılından bu yana ülkemizde de temel ilaçlar, onkoloji, hematoloji ve gastroenteroloji alanlarında hastalara yenilikçi tedavi seçenekleri sunmaktadır.

Takeda Başkanı ve CEO’su Christophe Weber "Takeda kuruluşundan bu yana çevik ve Ar-Ge odağıyla tüm dünyadaki hastalara yenilikçi ve dönüştürücü bir tedavi sunmaya hazır global bir ilaç firmasına dönüşmüştür. Shire'ın tamamlayıcı ürün portföyü, ayrıca deneyimli çalışanları, Takeda'nın daha güçlü olması için gereken dönüşümü hızlandıracaktır. Hep birlikte, gastroenteroloji, nörolojik bilimler, onkoloji, nadir hastalıklar ve plazmadan türetilen tedaviler alanında, hedefe odaklı tedaviler sunarak öncü olacağız. Bu birleşimin tüm dünyadaki hastalara getireceği faydaları, bunun çalışanlarımıza sunacağı imkânları ve hissedarlarımıza sağlayacağı geri dönüşü görmeyi bekliyoruz" dedi.

Shire Başkanı Susan Kilsby ise konuya ilişkin: "Shire son 30 yıldır nadir hastalıkların tedavisi alanında global bir lider olmuştur ve hastaların hayatını değiştiren yenilikçi ürünler ortaya koymuştur. Bu birleşme Shire’ın sağlam bir Ar-Ge aşamasındaki pipeline ürünleri ve yaygın global etkinliği ile daha da güçlü bir biyofarmasötik firması olmasına yardımcı olacaktır. Shire'ın ulaştığı konumla gurur duyuyoruz ve tüm Shire çalışanlarına katkılarından dolayı minnettarız. Bu birleşmenin öncü ürünlerimizin ve yenilikçi iletişim hattımızın güçlü büyüme potansiyelini gerçekleştirdiğini gösterirken hissedarlarımız, hastalarımız ve hizmet sunduğumuz toplumlar için de çok faydalı olacağına inanıyoruz" açıklamasında bulundu.