Türk firmalarının nükleer enerji sektöründen pay alabilmeleri için Ankara Sanayi Odası (ASO) ile Uluslararası Nükleer Enerji Enstitüsü (International Institute of Nuclear Energy) 3. Nükleer Santraller Zirvesi sırasında iş birliği anlaşması imzaladı.

ASO Genel Sekreteri Doç. Dr. Yavuz Cabbar anlaşmanın önemine ilişkin şunları söyledi: “Uluslararası Nükleer Enerji Enstitüsü ile yaptığımız anlaşma aracılığıyla nükleer endüstrisinin ihtiyaç duyduğu eğitim ve sertifikasyonların sağlanması için çok önemli bir girişimi başlatmış olacağız. Ülke olarak sahip olduğumuz alt yapı ve eğitim hizmetlerinin nükleer için en ideal şekilde değerlendirmemiz adına bu anlaşma büyük bir önem taşıyor.”

Uluslararası Nükleer Enerji Enstitüsü Başkanı Yves Fanjas ise anlaşma hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye, nükleer programının faydalarını yerel üreticileri için yukarıya taşımak istiyor. Buradaki en temel hedef ise; Türkiye’de kurulması planlanan nükleer santral projelerinin ve bu projelerin altyapılarının mümkün olduğunca yerelleştirilmesi. ASO ile yaptığımız bu anlaşma kapsamında Türk üreticilerinin nükleer endüstrisine adım atması için gerekli eğitim ve öğretim altyapısını sağlamayı ve kurslar düzenlemeyi hedefliyoruz. Anlaşma kapsamında; inşaat işleri, makine, elektrik, elektronik, kaynak ve kaplama gibi materyaller başta olmak üzere farklı alanlardan kendi alanında uzman tedarikçiler, nükleer sektörünün ihtiyaç duyduğu en temel bilgi birikimleri hakkında eğitimler alacak.”