Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçların kış lastiği takma zorunluluğunun başladığı 1 Aralık 2014’ten 9 Şubat 2015'e kadar geçen sürede 493 araç sahibine 260 bin 339 lira ceza kesildi" dedi.
Elvan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yönetmeliğe göre kar lastiği olmayan araçların yola devam etmelerine izin verilmediğini söyledi.

Lütfi Elvan, 1 Aralık 2014'te başlayan kış lastiği takma zorunluluğu uygulaması kapsamında 9 Şubat'a kadar Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü ekiplerince 395 araç sahibine 208 bin 749 lira para cezası uygulandığını belirterek, "Bu dönemde Emniyet Genel Müdürlüğünce 76 araç sahibine 39 bin 808 lira, Jandarma Genel Komutanlığınca da 22 araç sahibine 11 bin 782 lira ceza kesildi. Böylece şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan 493 ticari araca toplam 260 bin 339 lira para cezası uygulandı" diye konuştu.


Cezadan çok bilinçlenme önemli

Kış lastiği olmayan araçların yola devam etmelerine izin verilmediğine dikkati çeken Elvan, şöyle devam etti:

“Kış lastikleri özellikle düşük sıcaklıklarda (soğuk havalarda) ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha yüksek güvenlik sağlıyor. Buradaki hedefimiz sürücülerin ve yolcuların güvenli bir şekilde seyahat etmesini sağlamak. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini temin etmek. Biz hayati öneme sahip bu konuda, sürücülerimizin cezalandırılmasından çok bilinçlenmesini önemsiyoruz."


Sürücülere uyarılar

Elvan, sürücülerin kış lastiği olmayan donanımsız araçlarla yola çıktıklarında rampalarda veya kaydıkları yerde lastiklerine zincir takmak için durmalarının, tır tabir edilen çekicilerin bilhassa rampa inişlerinde kayarak makaslama yaparak yolu kapattıklarına sıkça rastlandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu nedenle sürücülerin yağış esnasında araç takip mesafelerini artırmaları, hızlarını azaltmaları, trafik işaret ve işaretçilerine uymaları, şerit ihlali yapmamaları, buzlanma olan kesimlerde, çok daha tedbirli ve dikkatli olmaları, tüm sürücülerin hava, yol, araç ve psikolojik durumlarını dikkate almaları, yorgun ve uykusuz yola çıkmamaları, direksiyon başında cep telefonu ile görüşme, sigara içme gibi dikkat dağıtıcı davranışlardan kaçınmaları ve görevlilerin önerilerine uymaları gerekmektedir."